Co je to URL adresa

Upraveno 6 prosince, 2023 00:30

Mnoho lidí nevidí veliký rozdíl mezi URL adresou a doménovým jménem. Pokaždé se jedná o řetězec znaků, který se vkládá do adresního řádku. Nicméně rozdíl tam je a není malý. V tomto článku se tedy podíváme blíže na to, co je to URL adresa, z čeho se skládá a jaký má význam.

Zjednodušeně řečeno je URL řetězec znaků, který udává nějaké místo nejen na internetu, ale i na cílovém serveru (potažmo definuje obsah uložený v databázi). URL adresa má navíc tu vlastnost, že ji lze modifikovat. To určitě znáte z WordPressu, ale i jiných redakčních systémů. Zde můžete namísto generované URL (https://nejaka-domena.tld/index.php?p=123) definovat vlastní formát, kterému říkáme “hezké URL” (https://nejaka-domena.tld/jmeno-clanku).

Co je to URL adresa

Každá webová stránka je definována unikátní URL adresou. Pod tímto pojmem si můžete představit dům jako server a URL jako jeho poštovní adresu. Tak jednoduché to je. Dále je nutné dodat, že jedinečnou URL nemá jen webová stránka, ale každý příspěvek, kategorie nebo štítek. Technicky vzato vedle sebe v jeden čas nemohou existovat dvě naprosto stejné URL s jiným obsahem. Samotná URL ve WordPressu pak může vypadat např. takto: https://nejaka-domena.tld/jmeno-clanku

Z jakých částí je URL složená?

  • protokol http nebo https
  • doménové jméno
  • cesta k souboru nebo ke specifickému obsahu
  • dodatečné parametry jako např. kotva (definovaná znakem #), která vede na určitou část obsahu článku nebo stránky

URL může kromě domény obsahovat i subdoménu. To se obvykle používá např pro oddělení internetového obchodu, kdy blog se články nabo prezentací společnosti může být na hlavní doméně a obchod pak na subdoméně obchod (https://obchod.nejaka-domena-tld).

Protokol HTTP a HTTPS

Pokud jste někdy prohlíželi webové stránky, jistě jste si všimli, že některé adresy začínají na “http“, zatímco jiné na “https“. Co tedy tyto zkratky znamenají a proč jsou důležité?

Lidé používají protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol) pro přenos dat mezi webovými stránkami a internetovými prohlížeči. Když zadáte adresu webové stránky do prohlížeče, Váš počítač se připojí k serveru, kde se stránka nachází, a požádá o data, která tvoří stránku. Poté se tato data přenesou přes internet a zobrazí ve Vašem prohlížeči.

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je podobný protokolu HTTP, ale s důrazem na bezpečnost. Když se připojíte k stránce s “https” adresou, váš prohlížeč vytvoří zabezpečené spojení s webovým serverem, aby se zabránilo neoprávněnému přístupu a úniku dat. Tento proces je zajištěn pomocí šifrování, což znamená, že data jsou zakódována a nesrozumitelná pro cizí osoby.

Tento rozdíl je důležitý pro ochranu vašich osobních údajů a citlivých informací. Pokud například nakupujete na internetu a zadáváte své kreditní karty, chcete si být jisti, že vaše údaje jsou v bezpečí a nebudou zneužity. Proto je důležité vyhledávat a používat stránky s “https” adresami.

Některé prohlížeče a webové stránky navíc  varují uživatele, pokud se připojují k stránce s “http” adresou, protože hackeři a podvodníci mohou ohrozit uživatele.

Doménové jméno

Co je to URL adresa

Lidé používají doménu jako klíčový prvek internetu, bez něhož by nebylo možné přistupovat k webovým stránkám. Pokud jste někdy používali internet, pravděpodobně jste se již setkali s doménou, aniž byste si toho byli vědomi.

Jednoduše řečeno, doména je unikátní adresa, pomocí které se webové stránky identifikují na internetu. Každá doména se skládá z několika částí, oddělených tečkami. Například “google.com” je doména, kde “google” je jméno stránky a “.com” znamená, že je to komerční doména.

Doména se obvykle registruje u organizace, která je odpovědná za správu doménového jmenného prostoru. Tyto organizace mají seznam přidělených domén a udržují databázi, aby bylo možné najít odpovídající webové stránky.

Proč je tedy doména důležitá? Bez domény by bylo velmi obtížné nalézt konkrétní webové stránky. S doménou je to mnohem jednodušší, protože si můžete zapamatovat jednoduchou adresu a použít ji opakovaně. Doména je také důležitá pro marketingové účely, protože pomáhá budovat značku a přitahovat nové zákazníky.

Cesta k souboru nebo ke specifickému obsahu

Za doménovým jménem obvykle přichází na řadu lomítko a cesta k adresáři či souboru. Případně je za lomítkem řetězec, díky kterému redakční systém ví, jaký obsah z databáze vytáhne. Kupříkladu URL https://nejaka-domena.tld/jmeno-clanku vytáhne z databáze obsah článku, který je definovaný za lomítkem. Naproti tomu URL https://nejaka-domena.tld/dokumenty/dokument.pdf najde na webu složku dokumenty a z ní si vytáhne soubor pojmenovaný jako dokument.pdf. Ten potom prohlížeč zobrazí, nebo Vám nabídne stažení souboru do počítače.

Za definicí článku v URL může ještě následovat specifický řetězec začínající symbolem #. To značí, že je v článku použitá kotva, která poukazuje na určitou část. Adresa pak vypadá takto: https://nejaka-domena.tld/jmeno-clanku#konkrétní_cast_clanku

Co je to URL adresa – jak se registruje doména?

Pro registraci domény musíte použít registrátora. Jedná se o společnost, která na základě určitých pravidel pro jednotlivé koncovky registruje domény. Doména musí mít majitele, který je obvykle uveden v tzv. centrálním registru. Ten si lze představit podobně, jako např. katastr nemovitostí. Stejně jako tam najdete majitele pozemku, najde stejným způsobem v centrálním registru i majitele domény.

Jakmile je doména jednou zaregistrována, její jméno nelze změnit. Lze pouze zaregistrovat jinou doménu a tu původní nechat vypršet. Přejmenování domény není možné.

Co jsou to hezké URL ve WordPressu (nebo v jiném redakčním systému)

Díky modulu pro přepisování URL adres máte možnost definovat formát, ve kterém Vaše URL adresy na webu budou vypadat. Redakční systém umožňuje přepisování adresy https://nejaka-domena.tld/index.php?p=123 například na https://nejaka-domena.tld/o-nas, aby si uživatelé lépe zapamatovali adresu. Takový přístup nejen zlepšuje zapamatovatelnost adresy, ale také z hlediska optimalizace je jasné, jaký obsah se bude na stránce nacházet.

Hezké URL se ve WordPressu nastavují pomocí levého menu nastavení a dále položky trvalé odkazy.

Co je to URL adresa

Co je to URL adresa – zkracovače

Pokud je URL adresa zbytečně dlouhá, může pro Vás být takový formát nepraktický např. při vkládání odkazu na různé sociální sítě. V takovém případě můžete použít zkracovače URL adres, které vygenerují odkaz v mnohem kratší podobě. Tento odkaz pak díky službě zkracovače funguje jako obyčejné přesměrování. Uživatel klikne na zkrácenou URL adresu a bude následně službou zkracovače přesměrován na cílovou adresu a její webhosting.

Díky tomu získáte mnohem kratší formát URL adresy, který je možné použít např. do newsletteru, na sociální a sítě prakticky všude tam, kde je nepraktická dlouhá adresa (např. Twitter, kde jste omezeni počtem znaků v příspěvku).

Mezi známe zkracovače URL patří např.:

Co je to kotva (#)?

Kotva # je kód, který se používá v URL adrese k odkazování na konkrétní část webové stránky. Pokud kliknete na odkaz s kotvou #, stránka se posune na konkrétní místo, kde se nachází cílová část. Například, pokud má webová stránka dlouhý článek a chcete se dostat přímo k určitému odstavci, odkaz s kotvou # vám umožní přeskočit zbytek článku a dostat se přímo k té správné části.

Kotva # se skládá z názvu kotvy, který se nachází za symbolem # v URL adrese. Název kotvy je obvykle součástí HTML kódu na stránce a označuje konkrétní část obsahu, na který se má odkazovat.

Je třeba mít na paměti, že kotva # se používá pouze pro odkazy uvnitř webové stránky. Pokud kliknete na odkaz s kotvou # na jiné stránce nebo v e-mailu, nebudete přesměrováni na cílovou stránku.

Kotva # je užitečným prvkem pro usnadnění navigace na webových stránkách, zejména u stránek s velkým množstvím obsahu. Pamatujte si, že použití kotvy # v URL adrese vám umožní přeskočit zbytečné části stránky a rychle se dostat k požadovanému obsahu.

Závěr

To by bylo k URL adrese zhruba vše, co by se dalo napsat. Snažil jsem se zde vysvětlit jednotlivé části i to, jak URL adresa vlastně funguje a z čeho se skládá. Co je to URL adresa již tedy víte a pokud Vás zajímá cokoliv na podobné téma, níže jsou k dispozici komentáře.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 4 / 5. Počet hlasování: 4

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje