Proč v rámci SEO používat u externích odkazů atribut rel=”nofollow”

Upraveno 6 prosince, 2023 06:04

Díky tomu, že internet, vlastní doména i webhosting je dnes běžně dostupná záležitost, stalo ze SEO něco, co není radno podceňovat v žádném ohledu. O umístění na prvních pozicích vyhledávání se svádí doslova boj, a leckdy není vůbec lehké, se umístit byť pouze na první stránce. Proto i detaily v rámci optimalizace pro vyhledávání hrají velkou roli. Dnes bych chtěl podívat na to, jak na web vkládat externí odkazy. Tedy takové odkazy, které vedou mimo vlastní doménu a její obsah. A proč v rámci SEO používat u externích odkazů atribut rel=”nofollow”.

Při psaní textu na web nebo blog je občas užitečné uvést zdroj, nebo například odkaz na stažení libovolného materiálu, který souvisí s obsahem článku. To se dá jednoduše provést vložení odkazu na patřičnou stránku nebo soubor. Avšak i takový obyčejný externí odkaz se dá udělat tak, aby byl v rámci SEO o něco lepší. Řeč bude o atributu rel=”nofollow”.

Proč v rámci SEO používat u externích odkazů atribut rel=”nofollow”

V úvodu hned trochu praxe. V rámci optimalizace Vašeho webu je pro Vás klíčové, donutit vyhledávacího robota k tomu, aby se pokud možno nejvíce zabýval Vaším vlastním obsahem. Je kontraproduktivní ho tedy posílat kamkoliv jinam mimo Vaší doménu a Váš obsah. Jenže přesně to vložený odkaz na externí obsah může způsobit. A proto je vhodné do takového odkazu vždy vkládat atribut rel=”nofollow”, který vyhledávacímu robotovi jasně sdělí informaci, aby daný odkaz dále nijak nesledoval a zaměřil se pouze na Váš obsah. Díky tomu nebudete ubírat energii vlastnímu obsahu a můžete tím přispět k lepšímu hodnocení. A to obzvláště v tom případě, že se v textu nachází mnoho odkazů na externí zdroje.

Jak vkládat atribut rel=”nofollow” ve WordPressu?

To lze udělat dvěma způsoby. Manuálně, nebo pomocí pluginu. Pojďme tedy postupně a ukažme si první způsob, trochu těžší, kdy se musí upravit vložený odkaz. Klasický odkaz na externí obsah bude vypadat nějak takto:

				
					<a href="https://blog.jirivanek.eu/cs">Můj blog</a>
				
			

Takovýto odkaz se otevře na stejné stránce místo původního obsahu, a bude navíc pravděpodobně sledovaný robotem. Pojďme jej tedy upravit takto:

				
					<a href="https://blog.jirivanek.eu/cs" target="_blank" rel=”nofollow”>Můj blog</a>
				
			

Jak jste si mohli všimnout, nejprve jsem do odkazu vložil atribut target=”_blank”. Ten způsobí, že se odkaz otevře na nové záložce v prohlížeči a Vašemu čtenáři tak nezmizí Váš původní, rozečtený článek. Druhý atribut je pak ten, o kterém je řeč od začátku. Ten způsobí to, že vyhledávací robot nebude odkaz následovat a bude se dále soustředit na Váš obsah.

Samotná úprava odkazu není složitá, jde jen o to, přepnout editor do úpravy v HTML a oba dva, nebo alespoň jeden atribut ručně vložit. To jistě není problém u jednoho, nebo dvou odkazů. Pokud ale píšete články na blog na denní bázi, může se z toho stát časem pěkná otrava.

Proto si lze práci usnadnit a použít plugin, který potřebný atribut (případně oba atributy) bude přidávat u externích odkazů za Vás.

Plugin External Links – nofollow, noopener & new window 

K tomuto účelu lze použít plugin pojmenovaný External Links – nofollow, noopener & new window. Naleznete jej na této adrese: External Links – nofollow, noopener & new window.

Instalaci můžete provést klasickým způsobem přes levé menu WordPressu a instalaci pluginů. Jedná se o plugin, který je uložen v repozitáři WordPressu a není nutné jej manuálně stahovat a instalovat přes FTP. Po instalaci pluginu a jeho aktivaci se tento integruje přímo do levého menu s nabídkami.

Proč v rámci SEO používat u externích odkazů atribut rel=”nofollow”

V nastavení pluginu Vás budou nejvíce zajímat dvě položky:

  • open external links
  • set follow or nofollow

První nastavení řídí to, zda se externí odkazy otevřou na nové záložce či nikoliv.  Do poručuji nastavit “Each in a separate new window or tab“. Toto nastavení bude všechny odkazy mířící mimo doménu otevírat v nové záložce a Vy budete mít jistotu, že uživatel Vašeho webu po kliknutí na takový odkaz neztratí obsah Vašeho článku v aktuálně otevřené záložce. Položka “Overwritte existing values” zařídí přepis nastavení všech dříve přidaných odkazů v obsahu Vašeho webu.

Druhé nastavení již právě řídí atribut noffolow. Zde tedy určitě nechejte nastavení na noffolow a pokud chcete mít jistotu, že nastavení se provede na všech externích odkazech, nechtě “Overwritte existing values” zatrhnuté také. Na konci stránky je pak tlačítko pro uložení nastavení.

Závěr

A to je v podstatě vše, co můžete udělat pro ošetření externích odkazů na svém webu v rámci SEO. Je jedno, zda použijete plugin a budete šetřit čas, nebo budete nastavení provádět manuálně a zase budete šetřit paměť WordPressu. Pravdou je, že toto nastavení Vás asi neposune ihned o několik příček výš na pozicích ve vyhledávání, ale celek se skládá vždy z jednotlivých detailů a na odkazy bych určitě nezapomínal. Každopádně nyní již máte alespoň rámcovou představu o tom, proč v rámci SEO používat u externích odkazů atribut rel=”nofollow”. 

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje