Jak povolit prohledávání a indexování obsahu webu na WordPressu

Upraveno 6 prosince, 2023 06:21

Při instalaci WordPressu, v jeho poslední části existuje zaškrtávací pole s nastavením, kterým definujete indexaci webu. Tedy nastavení, které určuje, zda si přejete web indexovat pomocí vyhledávacích robotů či nikoliv. Pokud si zvolíte, že nechcete, je dobré vědět, jak povolit prohledávání a indexování obsahu webu na WordPressu později.

Jak povolit prohledávání a indexování obsahu webu na WordPressu

Nejprve něco málo k tomu, proč případně toto pole využít, či nikoliv.

Pokud totiž indexaci zakážete, dáváte tím vyhledávacím robotům jasně najevo, že tento web není určen pro to, aby roboti jeho obsah ukládaly a nabízely ve výsledcích vyhledávání. To se hodí zejména u webů, které jsou teprve v přípravě, nebo u testovacích stránek. I když zde je spíše na zvážení, zda není v tomto případě lepší použít plugin typu under construction a web schovat obsahově úplně, dokud není hotový.

Jak povolit prohledávání a indexování obsahu webu Na WordPressu

Lze zpětně prohledávání a indexování obsahu webu na WordPressu povolit?

Ano, lze. A není to vůbec těžké. Pro povolení indexace stačí jít pouze v levém menu do položky “Nastavení” a zde zvolit odkaz “Zobrazování“.

Nastavení dostupnosti pro vyhledávače naleznete úplně na konci karty tohoto nastavení. Políčko stačí odškrtnout a nové nastavení uložit.

Jak povolit prohledávání a indexování obsahu webu Na WordPressu

Zároveň s tímto Vám doporučuji zkontrolovat i soubor robots.txt, tedy spíše to, zda je tento soubor přístupný na FTP. Pokud nikoliv, je dobré jej tam mít. Tento soubor opět vyhledávačům říká, zda na web mohou či nesmí a případně, co v něm mohou procházet a indexovat.

Nejčastější zápis souboru robots.txt vypadá takto:

				
					User-agent: *
Disallow:
				
			

Tento zápis v souboru robots.txt říká, že každý robot smí na webu indexovat úplně vše. Slovo, nebo výraz každý zde reprezentuje hvězdička (čili hvězdička = všechno). Naproti tomu v řádku disallow (zakázáno) není napsáno nic. Volně přeloženo tedy zápis říká, že všichni roboti nemají nic zakázané. Tedy, opačně řečeno, mají vše povoleno.

Soubor s tímto zápisem pak nahrajte na FTP do složky s daty webu.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje