XML

Jazyk, který je určený především pro výměnu dat mezi aplikacemi a pro publikování dokumentů. Popisuje strukturu z hlediska datového obsahu jednotlivých částí.  Nezabývá se vzhledem. K definování vzhledu naopak slouží jazyk CSS.

V XML jazyce se u WordPressu můžeme setkat nejvíce u dvou velmi důležitých částí webu.

XML RSS Feed – tento feed je důležitý pro uživatele, kteří používají tzv. RSS čtečky. To je program, do kterého se uloží URL adresa Vašeho RSS XML feedu, a ten poté jeho majitele upozorní vždy na nový obsah Vašeho webu. Uživatel tak každý den nemusí koukat na Váš web aby se dozvěděl, že jste publikovali nový článek.

XML sitemap – zde se jedná o xml soubor, který obsahuje všechny URL adresy Vašeho webu. Jde o tzv. mapu stránek (https://blog.jirivanek.eu/cs/sitemap.xml). Generují ji např. SEO pluginy, které se instalují do WordPressu. XML sitemapa, tedy mapa stránky je důležitá hlavně pro konzole vyhledávačů. Jde např. o Search konzoli od Google, nebo search konzoli od Microsoft Bing. Pokud si u Google zřídíte pro svůj web tuto konzoli, můžete do ní uložit URL adresu své XML sitemapy. Ta se vygeneruje znovu po každém vytvoření nového příspěvku, aby obsahovala kompletní obsah. Googlu i sobě díky ní pomůžete tím způsobem, že budete vyhledávač pravidelně informovat o novém obsahu Vašeho webu, aby věděl, co může projít a případně zaindexovat.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje