WordPress

WordPress je redakční systém pro správu obsahu webu. Je poskytovaný v licenci GNU/GPL, tzn. že je zcela zdarma a je možné jej plně modifikovat.

Instaluje se na webhosting, který běží na vzdáleném serveru, obvykle na platformě Linux (s podporou PHP a MySQL). Po instalaci na webhosting umožňuje WordPress bez znalosti HTML a PHP i běžným uživatelům vytvořit jednoduché webové stránky s prezentací. Avšak pro složitější obsah je již nutná znalost nejen systému WordPress, ale nejlépe i znalost nějakého programovacího jazyka, nejlépe PHP. Není tedy pravdou, že WordPress je určený pro úplné začátečníky. Ano, velice jednoduchá stránka se ním opravdu vytvořit dá, na složitější obsah je již nutná opravdu zásadní praxe.

WordPress je modulární. Tzn. že je možné do něj instalovat další moduly, kterým se zde říká pluginy. Pluginů jsou v centrální databázi stovky a slouží pro rozšíření systému o funkce, které v základu WordPress neumožňuje. Jde např. o pluginy pro internetový obchod, kontaktní formuláře, galerie, atd. Pluginy se instalují z administrace WordPressu.

V centrálním repozitáři je uloženo také obrovské množství volně dostupných šablon, kterými lze upravit vzhled webu. Tyto šablony lze s určitými znalostmi programování dále upravit k obrazu majitele webu.

WordPress je v pravidelných intervalech aktualizován. I aktualizace se provádí z administračního rozhraní, popř. ji lze nastavit automaticky.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje