RDP a vzdálený přístup k počítačům

Upraveno 6 prosince, 2023 00:19

Víte, co to je RDP a vzdálený přístup k počítačům? RDP je zkratka pro Remote Desktop Protocol, což je technologie, která umožňuje vzdálený přístup ke vzdáleným počítačům. RDP, neboli Remote Desktop Protocol, je bezpečný komunikační protokol vyvinutý společností Microsoft. Jeho účelem je poskytnout možnost ovládat jiný počítač či server v síti z vašeho vlastního počítače, i když jste od něj fyzicky vzdáleni. Takové ovládání vzdáleného serveru je užitečné například pro správu serveru a podporu v IT oblasti. Díky RDP tak můžete přistupovat ke vzdálenému počítači, pracovat s ním, spouštět aplikace a provádět různé úkony, jako byste byli přímo před ním. Pojďme se tedy blíže podívat na RDP a vzdálený přístup k počítačům.

RDP a vzdálený přístup k počítačům

Ale jak to vlastně funguje? RDP funguje na principu klient-server architektury. Na vzdáleném počítači (serveru) je spuštěna RDP služba, která naslouchá na specifickém portu. Na vašem počítači (klientu) spustíte RDP klienta, který se připojí k serveru přes síť. Klient a server navážou spojení a umožní vám ovládat vzdálený počítač.

Jednou z klíčových vlastností RDP je schopnost přenášet vstup a výstup mezi klientem a serverem. To znamená, že vše, co provedete na svém počítači, se promítá na vzdálený server a naopak. Můžete tak ovládat aplikace, provádět operace, přenášet soubory a pracovat se vzdálenými dokumenty, jako byste byli přímo u cílového počítače.

Jak můžete RDP využít?

K čemu se to používá? RDP se využívá v různých scénářích. Například IT administrátoři ho používají ke vzdálené správě serverů, kde mohou provádět údržbu, konfiguraci serveru či diagnostiku, a to celé bez nutnosti fyzické přítomnosti u zařízení. RDP také poskytuje možnost vzdálené práce a spolupráce, kdy můžete přistupovat ke svému pracovnímu počítači z domova, nebo z jiného místa.

Další výhodou RDP je bezpečnost. Komunikace mezi klientem a serverem se šifruje, což zajišťuje ochranu vašich dat a soukromí. RDP také poskytuje různé zabezpečovací funkce, jako umožnění autentizace pomocí uživatelských jmen a hesel nebo využívání dvou faktorové autentizace pro ještě vyšší ochranu.

Na jakém portu RDP pracuje?

RDP pracuje na výchozím portu 3389. Tento port je standardně používán pro komunikaci mezi RDP klientem a RDP serverem. Při vytváření spojení pomocí RDP klienta se klient připojí na tento specifický port na serveru, aby navázal spojení a umožnil vzdálený přístup k počítači. Opět z důvodu bezpečnosti se tento port často mění, jelikož je častým terčem útoků. Není tedy rozhodně pravidlem, že RDP musí nutně pracovat pouze na standardním portu 3389. Port tohoto vzdáleného připojení může být a často také bývá chráněný firewallem a přístup je povolený pouze na předem definované IP adresy či rozsahy.

Něco málo k šifrování RDP

RDP využívá různé bezpečnostní mechanismy pro ochranu přenášených dat. Zde je několik zajímavostí týkajících se šifrování v RDP:

  • Šifrování spojení: RDP používá šifrování na úrovni spojení mezi klientem a serverem. Výchozí verze RDP, kterou operační systém Windows poskytuje, využívá k šifrování protokolu TLS (Transport Layer Security), nebo jeho předchůdce SSL (Secure Sockets Layer). Tato technologie zajišťuje, že veškerá komunikace mezi klientem a serverem je šifrována a chrání ji před odposlechem.
  • Podpora silných šifrovacích algoritmů: RDP podporuje různé silné šifrovací algoritmy, které zajišťují bezpečnost přenosu dat. Patří sem například šifrovací algoritmy AES (Advanced Encryption Standard) s klíči o délce 128, 192 nebo 256 bitů. Tyto algoritmy jsou považovány za bezpečné a odolné proti prolomení.
  • Certifikátová autentizace: RDP také umožňuje použití certifikátů pro autentizaci serveru a klienta. Certifikáty zajišťují, že se klient i server identifikují vzájemně a potvrzují si důvěryhodnost. To pomáhá předcházet potenciálním útokům typu “man-in-the-middle” a zajišťuje důvěrnost a integrity komunikace.
  • Možnost nastavení bezpečnostních politik: Administrátoři mají možnost nastavit různé bezpečnostní politiky pro RDP, včetně omezení podporovaných šifrovacích algoritmů, minimální délky klíče, povinného použití certifikátů atd. Tímto způsobem mohou přizpůsobit úroveň bezpečnosti RDP podle specifických potřeb a bezpečnostních požadavků.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje