Co je to SSH aneb bezpečné propojení počítačů v IT světě

Upraveno 6 prosince, 2023 00:19

Víte, co je to SSH aneb bezpečné propojení počítačů? Je to zkratka pro Secure Shell, což je zabezpečený protokol, který slouží ke komunikaci a připojení mezi počítači přes internet. Účel SSH spočívá v umožnění vzdáleného přístupu k jinému počítači. To znamená, že se můžete připojit a pracovat s jiným počítačem, i když jste od něj fyzicky vzdáleni. To je užitečné například pro správu serverů nebo vzdálenou technickou podporu.

Co je to SSH aneb bezpečné propojení počítačů v IT světě

Jak to funguje? SSH využívá asymetrickou šifrovací metodu. To znamená, že jsou generovány dva klíče: veřejný a soukromý. Veřejný klíč je sdílen mezi klientem (počítačem, který se chce připojit) a serverem (počítačem, ke kterému se připojujeme), zatímco soukromý klíč zůstává tajný. Tyto klíče umožňují šifrování dat, která se přenášejí mezi zařízeními.

V praxi to znamená, že když se chcete připojit k jinému počítači pomocí SSH, zašlete žádost o připojení a server odpoví, že akceptuje vaši žádost. Poté se vymění veřejné klíče a začne se šifrování dat. To zajišťuje, že vaše připojení je bezpečné a chráněné před nežádoucími útoky.

K čemu se SSH využívá?

Na co se to používá? SSH se využívá v mnoha oblastech IT. Administrátoři serverů ho používají pro vzdálenou správu a údržbu svých systémů. Vývojáři ho používají k přenosu souborů a vzdálenému spouštění příkazů na vzdálených strojích. SSH také poskytuje bezpečné prostředí pro vzdálenou práci a spolupráci.

Vzhledem k tomu, že SSH poskytuje bezpečný přístup k vzdáleným počítačům, je důležité dbát na bezpečnost. Doporučuje se používat silná hesla, nebo ještě lépe, veřejné klíče pro autentizaci. Dále je také dobré pravidelně aktualizovat software, který SSH využívá, aby se minimalizovala rizika spojená s bezpečností.

Na jakém portu SSH funguje?

Při používání SSH musím také zmínit port, který pro tento protokol standardně používáme. Pro SSH komunikaci využíváme obvykle port 22. To znamená, že abyste se úspěšně připojili k počítači pomocí SSH, musíte mít port 22 otevřen pro komunikaci s cílovým serverem.

Pokud tedy konfigurujete SSH na vlastním serveru, nebo pokud přistupujete k vzdálenému serveru pomocí tohoto kanálu, musíte také zajistit, aby Vám firewall neblokoval provoz na portu 22. Bez otevřeného portu 22 nebudete moci navázat spojení pomocí SSH. Tento port tedy můžete mít ze zásady otevřený všem, nebo lépe, abyste eliminovali bezpečnostní riziko, můžete port pro SSH na firewallu povolit pouze pro určité IP adresy.

Z bezpečnostních důvodu můžete port na serveru změnit. Tedy pomocí úpravy konfigurace pak nebude SSH pracovat na standardním portu 22 ale na jiném, který zvolí správce serveru. Toto se provádí hlavně kvůli eliminaci brute force útoku na SSH službu, kdy se útočník snaží prolomit heslo tzv. slovníkovým útokem.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje