Proč se raději na WordPressu vyhnout lazy loadu

Upraveno 6 prosince, 2023 00:19

Lazy load je technika, díky které můžete oklamat metriky pro měření rychlosti Vašeho webu. Funguje na tom principu, že obrázky na webu se načítají až v momentě, kdy se mají reálně zobrazit uživateli. Díky tomu Vám mohou nástroje jako je Pagespeed insight nebo GTmetrix ukazovat lepší výsledky. Je ale opravdu lazy load na webu skutečně dobrá věc? Pojďme se podívat na téma z opačné strany a zkusme si říct, proč se raději na WordPressu vyhnout lazy loadu. Má to své důvody.

Proč se raději na WordPressu vyhnout lazy loadu

Nejprve si pojďme říct nějaké základní body, u kterých může na webu s lazy loadem vzniknout problém.

  • Ovlivnění uživatelského zážitku: Přestože se zdá, že lazy loading zlepšuje načítání stránky, ve skutečnosti může mít negativní dopad na uživatelský zážitek. Když uživatel prochází stránkou, může se setkat s posunem nebo “skoky” obsahu v momentě, kdy se obrázky načítají. To může uživatele rušit a snižuje to celkovou přívětivost webové stránky.
  • Potenciální snížení rychlosti stránky: Lazy loading může vést ke zvýšenému počtu HTTP požadavků na server, což může zpomalit načítání stránky. Při použití lazy loadu prohlížeč načítá obrázky až ve chvíli, kdy mají být viditelné, což znamená, že vytváří další požadavky na server za účelem načtení obrázků. To může zvýšit dobu, kterou stránka potřebuje k úplnému načtení.
  • SEO a indexace: Lazy loading může mít negativní vliv na SEO (optimalizaci pro vyhledávače) a indexaci obsahu. Pokud se obrázky načítají až později, může to znamenat, že vyhledávače nemohou správně vyhodnotit a zařadit tyto obrázky do svých výsledků vyhledávání. To může mít dopad na viditelnost a návštěvnost stránek ve výsledcích vyhledávání.
  • Podpora prohlížečů: Lazy loading obrázků může být ovlivněno nekonzistentní podporou mezi různými prohlížeči. Některé prohlížeče nemusí plně podporovat tuto techniku, což může vést k problémům s načítáním obrázků nebo k nežádoucím chováním stránek. I když, u dnešních, moderních prohlížečů je to spíše výjimka. Nicméně určitá nekonzistence v zobrazení vzniknout opravdu může.

Jak vidíte, problémů s lazy loadem může vzniknout poměrně hodně. Tato technika může kazit vizuální dojem ze stránky, může poškodit SEO a dokonce paradoxně může také zpomalit web. Čili ve výsledku jediný benefit, který nakonec touto technikou získáte může být opravdu pár bodů navíc v měřících metrikách. To nezní příliš přívětivě, že ano?

Kde se lazy loadu určitě vyhnout?

Nyní si pojďme říct, kde je lepší se lazy loadu opravdu vyhnout.

  • Pokud se Vám zobrazují obrázky nad foldem. Fold je výraz pro výřez na obrazovce, který je pro uživatele viditelný okamžitě. Pro lepší vysvětlení toho, co je fold, si představte webovou stránku. Ta se Vám právě načetla v prohlížeči. Fold je ta část webu, kterou vidíte okamžitě, aniž byste museli stránkou jakkoliv popojet dolů. Principiálně je asi každému jasné, že fold bude jiný na mobilu, nebo na 30″ monitoru. Nicméně pokud víte, že v tomto výřezu máte obrázky prakticky vždy (header, featured image na blogu ….), doporučuji se lazy loadu vyhnout.
  • Eshop. V internetovém obchodu, kde je velké množství produktů a k nim jsou také obrázky prodávaného zboží, není lazy load optimální technikou pro rychlejší fungování webu. Celkově zde bude tato technika spíše kazit dojem z webu, než aby mu reálně pomohla s rychlostí.
  • Když to děláte pouze proto, abyste si zvýšili skóre v metrikách. Nezapínejte lazy load jenom proto, abyste měli na Pagespeed insight nebo GTmetrix lepší čísla. Optimalizujte jinak a lépe.
  • Pokud používáte CDN. Jakmile používáte jakoukoliv CDN, je lazy load zbytečný. Obrázky se budou uživatelům doručovat rychle v rámci této sítě a lazy load zde postrádá smysl. Vážně!
  • Nezapínejte lazy load na webu, který má minimum obrázků. Tady to už z principu vážně nemá moc velký smysl, ani potenciál web kamkoliv postrčit.

Co je tedy lepší použít místo lazy loadu?

Namísto toho, abyste zapínali líné načítání obrázků, zkuste popřemýšlet o dvou základních věcech, které udělají mnohem více s rychlostí webu. V první řadě se zaměřte na formát obrázků. Zapomeňte na formáty jako .jpg nebo .png. Namísto toho začněte využívat formáty nové generace a konvertujte své obrázky do formátu .webp. Tato technika může obrázek při stejné kvalitě zmenšit až desetinásobně.

Pokud to s webem myslíte vážně, určitě popřemýšlejte nad používáním CDN. CDN (Content Delivery Network) je distribuovaná síť serverů umístěných po celém světě, která slouží k rychlému a efektivnímu doručování obsahu uživatelům na internetu. Představte si to takto: Když se na internetu nachází webová stránka nebo aplikace, obsahuje různé soubory, jako jsou obrázky, videa, CSS styly a skripty. Když uživatel navštíví tuto stránku, jeho prohlížeč musí stahovat tyto soubory ze vzdáleného serveru, na kterém je web hostován.

CDN přináší výhodu tím, že rozmisťuje obsah na různé servery v různých geografických lokalitách. Když uživatel načte stránku, CDN automaticky servíruje obsah z nejbližšího serveru v síti CDN místo původního vzdáleného serveru. To výrazně snižuje latenci (čas načítání) a zrychluje načítání stránky.

Proč se raději na WordPressu vyhnout lazy loadu

Závěr

Celkově lze říci, že lazy load obrázků na WordPressu může mít negativní dopad na uživatelský komfort a rychlost načítání stránky. Navzdory zdánlivým výhodám, jako je zlepšení měření metrik rychlosti, může lazy loading vyvolávat problémy, jako jsou posuny obsahu, zpomalení načítání a snížení SEO a indexace.

Namísto použití lazy loadu je lepší zvážit jiné optimalizační techniky. Jednou z možností je konverze obrázků do formátu .webp, který umožňuje vysokou kvalitu při menším objemu dat. Další významnou strategií je využití CDN, která umožňuje rychlé a efektivní doručování obsahu uživatelům po celém světě.

Při tvorbě webových stránek je důležité dbát na uživatelský komfort, rychlost načítání a SEO. Vyhnout se lazy loadu a přistoupit k efektivnějším optimalizačním opatřením může přinést lepší výsledky a spokojenost uživatelů.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje