Jak zaregistrovat doménu

Upraveno 6 prosince, 2023 00:19

V dnešním digitálním světě je relativně zásadní, abyste byli viditelní. A je úplně jedno, zda vlastníte menší firmu, internetový obchod nebo si chcete udělat pouze osobní portfolio či blog. Abyste vůbec mohli mít jedno nebo druhé, musíte si pořídit webhosting a zaregistrovat doménu. Na webhostingu si budete moci uložit data a e-maily, a doména vás propojí s online světem. Pokud si přejete být viditelní v online světě, budete potřebovat obě tyto věci. Pojďme se tedy podívat na úplný základ a ukázat si, jak zaregistrovat doménu. Registrování domény je jednoduché, rychlé a dnes i poměrně levné.

Co je to doména

Doménu a web si představte jako telefon. Webhosting je fyzický telefon, který vlastní někdo, s kým chcete hovořit. Doména je pak telefonní číslo, díky kterému se na tento telefon dovoláte. Z té technické stránky slouží doména hlavně k tomu, aby si lidé nemuseli pamatovat IP adresu serveru, na kterém máte data. Nejspíše se shodneme na tom, že blog.jirivanek.eu/cs se pamatuje lépe, než 194.182.78.98.

Doména Vám tedy primárně poslouží k propojení uživatele s cílovým serverem, kde máte data, případně k odeslání emailu na mail server. K přepisu domény na IP adresu pak používáme DNS server. To je stroj, který umí přeložit doménu na IP adresu a díky němu prohlížeč ví, kde má hledat web s Vašimi daty.

Jak si vybrat doménu

Vaše doména by měla reflektovat její účel. Měla by být lehce zapamatovatelná a na první pohled by měla uživateli sdělit, co může očekávat. Můžete zvolit jméno firmy nebo účel, pro který bude obsah webu sloužit. Vždy tedy vybírejte doménu tak, aby cílový uživatel neměl s její identifikací problém. Nikdo si nezapamatuje dlouhé nebo složité domény, alespoň ne hned na první pokus.

Jak zaregistrovat doménu

Registraci domény určitě zvládnete. Proces registrace je totiž naprosto stejný, jako kdybyste si na eshopu objednávali jakékoliv jiné zboží. Pojďme si jednoduchou registraci ukázat třeba u registrátora Forpsi. Pokud už máte alespoň základní představu o tom, jaký název pro doménu chcete, postupujte následovně:

  • otevřete si prohlížeč a napište do něj doménu forpsi.com
  • na webu se přesuňte do sekce “Domény
  • v kolonce “Registrace volných domén” vyplňte jméno Vaší nové domény a zaškrtněte koncovku, kterou pro doménu budete chtít
  • klikněte na “Ověřit
Jak zaregistrovat doménu

Systém nejprve ověří, zda je doména volná a zda ji nevlastní někdo jiný. Pokud volná je, nabídne Vám registraci. Další postup je prakticky totožný s jakýmkoliv jiným nákupem zboží na internetu. Vyplníte své osobní údaje, projdete procesem objednávky a na konci se Vám vystaví proforma faktura k úhradě. Jakmile výzvu uhradíte a Forpsi obdrží finance na účet, doménu zaregistrují. Tato je obvykle funkční do 24 hodin po registraci.

Co se týče údajů v objednávce, dávejte si opravdu velký pozor na překlepy. Zaregistrovanou doménu nemůžete přejmenovat! Taktéž údaje o své osobě vyplňujte pečlivě. Na tyto údaje se totiž doménu společnost Forpsi zaregistruje a tyto údaje také budou sloužit jako zápis majitele domény do registru. Vše si tedy pečlivě zkontrolujte. Nejlépe dvakrát. Pokud zaregistrujete doménu se špatnou koncovkou nebo s překlepem, nezbyde Vám nic jiného, než zaregistrovat doménu novou, se správným jménem.

Jak zaregistrovat doménu

Závěr

Jak vidíte, registrace domény zcela určitě zvládnete také. Navíc, jakmile doménu jednou zaregistrujete, tak Vám ji již nikdo nevezme. Taková doména má svého majitele, který je zapsaný v registru centrálního správce dané koncovky. Je to stejné jako s vlastnictvím automobilu, nebo domu. Jediné, na co si budete muset dávat později pozor je pravidelné prodlužování. Doména má svou omezenou platnost buď na jeden rok, nebo několik let. Tuto lhůtu si musíte pohlídat (to za Vás bude dělat registrátor) a na konci platného období budete muset domény za poplatek opět prodloužit.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje