Objektová cache WordPressu pomocí Redis serveru

Upraveno 6 prosince, 2023 00:15

Pokud spravujete web ve WordPressu a alespoň jednou jste se dívali na položku “zdraví webu” (nástroje -> zdraví webu), možná jste si všimli, že Vás WordPress vybízí k používání objektové mezipaměti. Konkrétní chyba je tam zobrazena jako “Měli byste použít trvalou mezipaměť objektů“. Objektová cache se ve WordPressu provádí buď pomocí Redis serveru, o kterém jsem již psal, nebo pomocí Memcached. Dnešním obsahem článku bude konkrétně objektová cache WordPressu pomocí Redis serveru.

Redis musí být na serveru nejprve funkční, abyste mohli objektovou cache zapnout. Pokud máte vlastní server, využijte tento návod: Instalace Redis na Ubuntu serveru

Pokud provozujete svůj WordPress na sdíleném serveru, budete muset patrně nejprve kontaktovat správce serveru a dotázat se jej, zda používá Redis nebo Memcached (nebo možná ani jedno).

Objektová cache WordPressu pomocí Redis serveru

Objektová cache WordPressu pomocí Redis serveru

Co je to objektová cache

Objektová cache ve WordPressu je pokročilým nástrojem pro optimalizaci výkonu a zrychlení načítání webových stránek. V jednoduchých termínech si ji můžeme představit jako paměťové úložiště, které uchovává často používané informace a výsledky operací.

Při načítání stránky ve WordPressu dochází k různým operacím, jako je získávání dat z databáze, generování obsahu a vytváření HTML stránky. Tyto operace mohou časově zatěžovat a zpomalovat načítání stránky.

Právě zde přichází na scénu objektová cache. Když návštěvník požádá o načtení stránky, WordPress nejprve zkontroluje, zda jsou výsledky operací uloženy v objektové cache. Pokud ano, místo provádění celé operace znovu, WordPress jednoduše načte výsledky přímo z cache.

To má několik výhod. První je zrychlení načítání stránky, protože se vyhnete opakovanému provádění složitých operací. Dále to snižuje zátěž na server, protože se snižuje počet dotazů na databázi a výpočetních operací. To zlepšuje celkový výkon webu a umožňuje obsloužit větší počet návštěvníků.

Redis je jedním z nástrojů, které mohou být použity jako objektová cache ve WordPressu. Redis je rychlá a škálovatelná databáze v paměti, která umožňuje rychlé ukládání a získávání dat ve formátu klíč-hodnota.

Objektová cache pomocí pluginu

Pokud víte, že na Vašem serveru Redis běží, můžete objektovou cache zapnout a zprovoznit pomocí pluginu. Osobně používám na svém VPS plugin Redis Object Cache. Instalace pluginu je velmi jednoduchá:

  • v levém menu administrace si klikněte na “Pluginy
  • přejděte na položku “Instalace pluginů
  • pomocí vyhledávání v pravém horním rohu vyhledejte plugin Redis Object Cache
  • plugin nainstalujte a aktivujte

Po aktivaci pluginu je poté pouze nutné objektovou cache zapnout. V levém menu tedy přejděte na položku “Nastavení” a poté na položku “Redis“. Plugin zkontroluje, zda Redis na serveru běží a pokud ano, začne ukládat mezipaměť pro rychlejší načítání a po určitém čase začne zobrazovat statistiky. Výraznější zrychlení webu byste měli pocítit hlavně na backendu, tedy v administraci.

Objektová cache WordPressu pomocí Redis serveru

Objektová cache WordPressu pomocí Redis serveru. Závěr

Objektová cache Vám pomůže zrychlit odezvy hlavně administrace. Jakmile se Vám požadavky načtou do mezipaměti, pocítíte, že přechod mezi jednotlivými prvky administrace je mnohem rychlejší a plynulejší. Obejktovou cache můžete v případě potřeby smazat v horním administrátorském panelu, velmi podobně, jako u jiných cache pluginů. Pokud používáte vlastní server, můžete objektovou cache smazat i přes konzoli, pokud se připojíte pomocí SSH. Objektová cache je velmi dobrý pomocník a pokud máte možnost, využívejte jí. Zvýšení rychlosti určitě pocítíte.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje