Psychologie peněz

Upraveno 6 prosince, 2023 00:16

Lidé zacházejí s penězi a s přemýšlením o nich všelijak. Nicméně při bližím pohledu na chování lidí v určitých situacích vznikají zajímavé fenomény, které nelze vždy racionálně vysvětlit. I přesto, že nastanou situace, které jsou paradoxně nevýhodné, lidé mají tendenci se k nim přiklánět spíše, než k situacím, které z daného příkladu vychází pozitivně. Pojďme se na pár takových příkladů, jak psychologie peněz funguje podívat v praxi. Možná, že v některých případech poznáte i sami sebe. Pokud ano, komentáře jsou níže otevřené.

Psychologie peněz – absurdity, kterých se lidé dopouštějí

1.) Důležitost zvyšování mzdy (příjmů)

V prvním příkladu si demonstrujeme, jak pravidelné zvyšování mzdy pro lidi důležitější, než to, kolik v cíli reálně vydělají. Pro příklad si zvolíme projekt, který bude trvat tři roky. Vy dostanete velmi jasné dvě nabídky platu.

Nabídka A

  • první rok 60 000 Kč
  • druhý rok 50 000 Kč
  • třetí rok 40 000 Kč
  • celkem 150 000 Kč

Nabídka B

  • první rok 35 000 Kč
  • druhý rok 45 000 Kč
  • třetí rok 55 000 Kč
  • celkem 135 000 Kč

Jak si můžete všimnout, nabídka A je výhodnější. Oproti druhé v ní totiž na konci projektu po třech letech vyděláte o 15 000 Kč více. Nicméně, z provedených pokusů vyplynulo, že větší část lidí se přikloní k nabídce B i přesto, že ve finále získají mnohem méně peněz. Je to z toho důvodu, že lidé inklinují k faktu, že chtějí mít každý rok vyšší plat, než ten předchozí. A tato skutečnost je pro ně natolik důležitá, že jsou ochotní obětovat ve výsledku i nižší výdělek. Pouze pro ten pocit, že mzda bude mít stoupající, nikoliv klesající křivku.

2.) Nová lednička vs nový automobil

Opět si pojďme vytvořit modelovou situaci.  Rozbila se Vám lednice a potřebujete nutně koupit novou. Vedle svého domu v prodejně mají Vámi vybraný model za 8 000 Kč. Nicméně 5 km za městem mají ten samý model, ale ve slevě za 7 000 Kč. Jak se rozhodnete? Většina lidí nasedne do auta a pojede lednici koupit za město, aby ušetřili 1 000 Kč.

Nyní ale budete kupovat nový automobil. Vedle svého domu budete mít autosalon, kde budou prodávat Váš vysněný vůz za 800 000 Kč. Stejně jako z lednicí ale bude podobný autosalon také za městem, kde stejné auto bude ve slevě za 799 000 Kč. Pojedete koupit automobil za město? Předpokládám, že jste si nyní odpověděli, že nikoliv. 

A otázka zní, proč? Ušetříte stejných 1 000 Kč, jako u lednice.

3.) Dovolená ve slevě

Další absurditu v chování ohledně financí si můžeme demonstrovat na vysněné dovolené. Pojďme si nastínit dva scénáře.

Scénář 1

Vysněná dovolená stojí 20 000 Kč, ale nyní je v akci za 16 000 Kč.


Scénář 2

Vysněná dovolená stojí 20 000 Kč, a nyní je v mimořádné nabídce za 7 000 Kč. Zavoláte do cestovní kanceláře ale tam vám sdělí, že nabídka již neplatí a cena se rapidně zvýšila na 15 500 Kč.

Jak jste asi uhodli, většina lidí takovou nabídku ve scénáři 2 odmítne a to i přesto, že cena bude pořád o 500 Kč menší, než v prvním scénáři. Opět je zde psychologický efekt toho, že nabídka v prvním scénáři se jeví jako výhodná, kdežto ta druhá se jeví nevýhodně, jelikož měla být levnější. Zajímavé, že?

4.) Relativita hodnoty

Hodnotu věci lidé velmi často hodnotí podle okolních vjemů. Relativizují tak hodnotu věci ve vztahu k tomu, co se okolo dané věci či momentu nachází. Krásný příklad může být lahev vína, kterou budete kupovat na večeři s přáteli.  Opět se pojďme podívat na dva příklady.

psychologie peněz

V prvním případě se lidé obvykle rozhodnou mezi vínem prvním a druhým. Víno za 8 dolarů nemusí být špatné a víno za 21 dolarů bude jasný střed. V druhém případě již ale málokdo víno za 8 dolarů koupí a většina lidí se bude rozhodovat mezi vínem za 21 a 33 dolarů. Je to z toho důvodu, že mnoho lidí nechce u přátel vypadat špatně a nekoupí to nejlevnější víno, které na obchodě bude, i když by to ve vztahu k cenám v prvním případě mnohdy udělali.

Tohoto fenoménu využívají hlavně obchodníci, kteří jsou si tohoto faktu vědomi. Lidé porovnávají kvalitu vína a cenu, kterou jsou ochotni akceptovat ve vztahu k vínům, které vidí vedle. Víno za 8 dolarů, i když je to pořád stejné víno, má jinou hodnotu vlevo a jinou hodnotu vpravo. Alespoň tu relativní.

5.) Averze ke ztrátě

Jako lidé jsme psychologicky nastavení k averzi ke ztrátě. Ztráta jako taková je mnohem citlivější a větší, než radost ze zisku. Zjednodušeně řečeno, pokud ztratíme 1 000 Kč, dokáže nám pokazit leckdy i celý týden. Pokud naproti tomu 1 000 Kč získáme, radost z takového zisku tak dlouhý efekt mít nebude. Opět pro zjednodušení uvedu dva příklady.

Situace 1

Máte možnost za jednoduchý experiment dostat 1 000 Kč. 

  • Risk: hodíte si na konci mincí a pokud padne panna, obdržíte dalších 1 000 Kč. Pokud padne orel neostanete navíc nic a odcházíte jen s 1 000 Kč.
  • Nebudete riskovat: dostanete navíc 500 Kč

Situace 2

Máte možnost za jednoduchý experiment dostat 2 000 Kč.

  • risk: hodíte si na konci mincí a pokud padne panna přijdete o 1 000 Kč. Pokud padne orel, odcházíte s plnou částkou 2 000 Kč.
  • Nebudete riskovat: nebudete házet mincí ale místo 2 000 Kč dostanete pouze 1 500 Kč. 

V první situaci se většina lidí rozhodne neriskovat a vezme si 500 Kč. V druhé situaci je to naopak a většina lidí naopak do risku půjde. A je to právě díky averzi ke ztrátě. V prvním případu nic neriskujete a můžete pouze získat. V druhém případě, pokud riskovat nebudete, automaticky přijdete o 500 Kč, o které ale přijít nemusíte, pokud budete házet mincí. I přes fakt, že v druhém případě můžete v 50 % případů přijít o 1 000 Kč, většina lidí riskovat bude, z důvodu averze k automatické ztrátě 500 Kč.

Psychologie peněz – závěr

Jak si můžete všimnout, lidské chování je vztahu k penězům opravdu místy absurdní. Ne vždy se naše myšlení zakládá na logice, ale máme jej založené spíše na emoční rovině. Jak jste na tom konkrétně Vy? Našli jste v nějakém z příkladů?

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje