Prospektová teorie aneb naučme lidi chodit

Upraveno 6 prosince, 2023 00:16

Prospektová teorie zkoumá lidské rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty. Tato behaviorální teorie se zaměřuje na to, jak lidé vnímají a hodnotí různé možnosti a jak se rozhodují na základě těchto vnímání. Nadpis “Prospektová teorie aneb naučme lidi chodit” by se mohl zdát jako úsměvný, ale není tomu tak.

Podle prospektové teorie se lidé neřídí pouze racionálním rozhodováním založeným na očekávané hodnotě a pravděpodobnosti výsledků. Namísto toho jsou jejich rozhodnutí ovlivněná emocemi, vnímáním zisků a ztrát a relativními změnami ve stavu. Teorie klade důraz na to, že lidé mají tendenci být citlivější k ztrátám než ke stejným hodnotám zisků.

Prospektová teorie aneb naučme lidi chodit

Prospektová teorie aneb naučme lidi chodit

Na základě prospektové teorie byl hodnocený zajímavý experiment, ve kterém se zkoumalo, jak lidi přimět nachodit denně více kilometrů. Jak je motivovat. A vznikly tři modelové situace.

  • lidé se nemotivovali externě nijak
  • za každý splněný den získaly subjekty finanční obnos
  • za každý nesplněný den subjekty o určitý obnos přišly

Lidé bez externí motivace

V první situaci se neměli lidé absolutně žádnou externí motivaci. Cíl, dejme tomu 10 000 kroků denně se nechal pouze na jejich vnitřní motivaci žít zdravěji. Čili to, zda tato cílová skupina svých 10 000 kroků splnila či nikoliv nebylo nijak hodnoceno

Motivace finančním obnosem

Druhá situace již cílovou skupinu externě motivovala. Za každý den, který subjekty v této skupině splnily cíl, obdržely finanční obnos. Dejme tomu 100 Kč

Motivace finanční ztrátou

Třetí situace byla nejvíce zajímavá. Lidé v této skupině na začátku projektu obdrželi finanční obnos. Pokud svůj denní cíl 10 000 kroků nesplnili, strhnula se jim ze získaného obnosu určitá finanční část, díky čemuž utrpěli ztrátu. Výsledný obnos tedy rovněž jako u skupiny druhé závisel na tom, zda cíl splní či nikoliv

Jak je patrné z příkladů, rozdíl mezi druhou a třetí skupinou byl v tom, že ta druhá finance získávala a obnos jim rostl, kdežto třetí skupina to měla naopak. Obnos jim klesal za každý den, kdy svůj cíl 10 000 kroků nesplnili.

Prospektová teorie v praxi

Nyní k výsledku, který je zajímavý. Jelikož lidé jsou podle prospektové teorie více citliví na ztrátu, která z psychologického hlediska bolí více, byla nejvíce úspěšná skupina číslo tři. Tito lidé byli motivováni ztrátou. A jelikož ztráta je negativní emoce, které se snažili zamezit, měli nejlepší výsledky.

Naproti tomu paradoxně skupina číslo jedna a dvě měla prakticky totožné výsledky. Procentuálně mezi nimi nebyl významný rozdíl. A i zde se naplno projevuje efekt prospektové teorie, kdy se ukazuje, že zisk skutečně neposkytuje dostatečnou motivaci k donucení lidí žít zdravěji ve srovnání se ztrátou.

Co se týče výsledků komplexně, skupina číslo tři získala oproti zbytku převahu ve výsledcích lepší o cca 50 %.

Prospektová teorie aneb naučme lidi chodit. Závěr

Za prospektovou teorii byla udělena Nobelova cena a to v roce 2002. Americký psycholog Daniel Kahneman  získal toto významné ocenění za svůj výzkum a přínos v oblasti behaviorální ekonomie.

Daniel Kahneman vyvinul prospektovou teorii, která se stala významným příspěvkem k pochopení lidského rozhodování a chování ve světle rizika a nejistoty. Jeho práce ovlivnila oblast ekonomie, psychologie a dalších sociálních věd. Toto je pouze jeden ze zajímavých případů, na kterém lze tato teorie uplatnit v praxi.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje