5 tipů pro lepší Landing Page

Upraveno 6 prosince, 2023 00:26

O rozdílu mezi klasickou webovou stránkou a landing page jsem již psal. Je totiž docela zásadní. Pokud se v určité fázi vývoje webu, reklamy a prezentace firmy rozhodnete jít u reklam cestou vytvoření landing page, je dobré, abyste dodržovali určitá pravidla. Díky tomu může být landing page pro Vaše potenciální zákazníky více atraktivní. Pojďme se tedy podívat na 5 tipů pro lepší landing page, které Vám alespoň ze začátku mohou pomoct v tom, na co se můžete zaměřit, nebo čemu se naopak raději vyhnout.

Používejte stručný a výstižný nadpis

5 tipů pro lepší Landing Page

Každá landing page začíná nadpisem. Bude to to první, co Váš zákazník uvidí. Obvykle bude nadpis také rozhodovat o tom, zda bude pokračovat ve čtení dále, či nikoliv. U nadpisu se Vám více než kdekoliv jinde vyplatí nepřehánět. Čím grandióznější a delší nadpisy použijete, tím pravděpodobněji snížíte šanci, že potenciální zákazník bude pokračovat dále až k nějakému tlačítku akce. Nesmyslně přehnané nadpisy již dnes prostě nefungují.

Většina uživatelů internetu nehledá senzace, ale čeká jasný a smysluplný, krátký nadpis toho, co je vlastně obsahem dané stránky. Dejte si tedy tu práci s tím, aby nadpis byl krátký a výstižný. Rozhodně by neměl být delší jak 5-9 slov. Vždy počítejte s tím, že díky nadpisu máte opravdu jen několik prvních vteřin, během kterých můžete zákazníka buď zaujmout, nebo ho poslat hledat jinam.

Vyplňte landing page funkční grafikou

5 tipů pro lepší Landing Page

Je dobré, abyste umístili na landing page grafiku, která úzce souvisí s produktem, který se prodává. Pokud jde o fyzický produkt (kávovar, jízdní kolo, mobilní telefon …), je vhodné mít alespoň několik základních a dobře zpracovaných fotografií daného zboží. Naproti tomu, pokud nabízíte službu místo produktu, můžete klidně doplnit stránku poutavou grafikou, která bude vyjadřovat, v čem máte Vaši službu lepší oproti konkurenci.

Pokud máte na webu např.  stránku s nabídkou rozvozu jídla, můžete takovou grafikou např. poutavě ukazovat, o kolik jste v rozvozu rychlejší než konkurence, nebo např. i to, že jídlo balíte do ekologických materiálů. Vždy se najde cílová skupina uživatelů, které taková informace s grafikou zaujme. Díky tomu mnohem snáze udržíte uživatele v pozornosti až k případné objednávce. Pro zákazníky je mnohem rychlejší informace podaná formou grafiky, než textu.

CTA – call to action

5 tipů pro lepší Landing Page

Call to action je v podstatě primární účel landing page. Tedy podsunout zákazníkovi nějakou výzvu k akci, kterou byste chtěli, aby provedl. Taková výzva k akci může mít různý charakter. Můžete chtít jen registraci do newsletteru, provedení objednávky produktu, nebo např. vyplnění dotazníku. A tím se dostáváme k samotnému tlačítku pro akci. To by mělo být na stránce umístěno vícekrát. Obzvláště tehdy, pokud je stránka delší.

Umístění CTA na konec stránky a doufání, že se k němu zákazník dostane, je nejhorší varianta. To prostě příliš dobře nefunguje. Není tedy od věci CTA zakomponovat na více míst landing page, aby bylo snadno dostupné a viditelné i z více částí obsahu.

CTA musí jasně definovat akci, kterou provádí. Zákazník by měl vědět, co se stane v momentě, kdy tlačítko stiskne. Tedy např. “objednejte nyní“, “zaregistrujte se do novinek“, “hlasujte v anketě” …

Snažte se udržet pozornost uživatele

5 tipů pro lepší Landing Page

Pozornost uživatele je to nejdůležitější, co máte. Pokud bude mít tendenci přeskakovat text, jelikož je ho na stránce mnoho, je pravděpodobné, že si obsah stránky nepřečte ani z části a prostě odejde. Zde tedy více než kdy jindy platí, že méně je někdy více.

Nesnažte se za každou cenu zahltit uživatele velkým množstvím informací. Soustřeďte se pouze na klíčové vlastnosti produktu či služby a ty vypište uživatelům klidně i v bodech. Informace podávejte s jednotlivými, krátkými a přesně formulovanými větami. V dnešní uspěchané době opravdu nikdo nebude chtít trávit u počítače desítky minut čtením velkého množství textu, než se dostane k objednávce. K tomuto účelu používejte recenze na webu.

Pochlubte se referencemi

reference

Máte pozitivní zpětnou vazbu od zákazníků na sociálních sítích, nebo např. na Heuréce či Zboží.cz? Pokud jste si odpověděli ano, přidejte takové reference na landing page. To, že budete o službě či produktu psát pouze samá pozitiva, se od Vás čeká. Reference od skutečných zákazníků jsou ale hodnocení lidí, kteří produkt či službu zakoupili a jsou s ní spokojení. Tyto reference vnáší do landing page i zkušenosti reálných koncových zákazníků.

Obecně se totiž můžete držet pravidla, že pokud Vaše služba uspokojuje větší množství lidí, bude mít uživatel Vaší stránky větší tendenci si produkt koupit a věřit mu. Několik jednotlivých referencí na landing page tedy může být skvělá forma propagace produktu pohledem koncového uživatele. A i zde platí pravidlo, že čeho je moc, toho je příliš. Referencí nemusí být mnoho. Používejte reference relativně střídmě, případně zkuste využít slider, na kterém se budou jednotlivé reference náhodně střídat.

5 tipů pro lepší Landing Page – závěr

Landing page může být skvělá volba, která ruku v ruce s dobrou reklamou může potenciálně zvýšit konverzní poměr uživatelů. Doufám, že těchto pár základních tipů Vám pomůže s rozhodováním, jak svou landing page můžete koncipovat. Někdy stačí opravdu málo, aby se z dobré stránky stal propadák a naopak. Navíc u stránky, která je obvykle součástí placené reklamy musí člověk přemýšlet o to víc. Pokud se na svou první landing page v rámci placené reklamy teprve chystáte, pak přeji mnoho úspěchů a spokojených zákazníků.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje