Testování WordPressu pomocí InstaWP

Upraveno 6 prosince, 2023 00:26

Pokud spravujete web pomocí velmi oblíbené platformy WordPress, možná znáte situaci, kdy jste potřebovali testovat nové věci či pluginy mimo “živou” prezentaci svého webu. Logicky jenom proto, že si nejste jistí, zda nový plugin může fungovat podle Vašich představ, či zda dokonce nemůže poškodit aktuálně běžící web. Pojďme se tedy podívat na online aplikaci, která Vám právě tohle umožní. Testování WordPressu pomocí InstaWP Vás pravděpodobně díky tomuto nadchne.

Testování WordPressu pomocí InstaWP

Celkem běžně se Vám může přihodit situace, kdy potřebujete na svém webu zprovoznit novou funkci. Taková funkce se může přidat pluginem, nebo třeba vloženým snippetem. Nicméně pokud se jedná o prezentaci webu, kterou již máte nasazenou v ostrém provozu, pravděpodobně nikomu z Vás se nebude chtít testovat neznámé funkce či pluginy právě na takovém webu. Už jen z toho důvodu, že než se trefíte do správného pluginu, obvykle to chvilku trvá. A skutečně, není moc dobrý nápad za ostrého provozu instalovat a posléze mazat jeden plugin za druhým, než se trefíte do toho správného.

A právě pro tyto situace můžete využít InstaWP. Aplikace, která Vám umožní během několika sekund vytvořit testovací instanci WordPressu, na které si můžete odzkoušet prakticky cokoliv. InstaWP má při vytváření WordPressu následující možnosti:

  • můžete si zvolit verzi WordPressu, jako bude chtít instalovat a mít v provozu
  • umožňuje nastavit požadovanou verzi PHP podle toho, co běží na serveru
  • nastavení jazyka WordPressu
  • můžete si definovat pluginy, které budou v systému po vytvoření nové instance
  • mnohé další

Jak vytvořit novou instanci WordPressu

Nejprve se musíte do služby zaregistrovat a vytvořit si účet. To můžete provést standardním způsobem, kdy vyplníte veškeré potřebné údaje, nebo můžete použít k vytvoření účtu již existující účet na Facebooku nebo Googlu. Po vytvoření účtu na InstaWP budete automaticky přesměrováni do administrace svého účtu, kde stiskněte tlačítko “Add New +“.

Testování WordPressu pomocí InstaWP

Nyní si nastavíte konfiguraci. Vyberete si verzi WordPressu, systémový jazyk, verzi PHP a jméno své nové instance. Tato instance bude vytvořena prakticky ihned a bude funkční 48 hodin. Časové omezení je pouze ve free verzi zdarma. Pokud byste toto omezení nechtěli a služba Vás zaujala více, můžete si předplatit jeden z tarifů a instance poté nebudou mít časová omezení.

Testování WordPressu pomocí InstaWP

Pojďte se podívat na detailnější nastavení

V administraci InstaWP můžete jakoukoliv instanci upravit mnohem detailněji. Můžete si nastavit základní parametry PHP, instalovat externě pluginy a mnohé další. To se Vám může hodit v momentě, kdy budete na testovacím WordPressu potřebovat navýšit např. limity PHP. Zde si tak snadno ověříte, zda u Vašeho ostrého webu není problém třeba slabě nastavený limit paměti a pod.

Testování WordPressu pomocí InstaWP a šablon

Další zajímavá funkce, která se Vám může hodit jsou šablony. Ty ve zkratce znamenají, že pokud potřebujete vytvářet více detailněji nastavených WordPressů se stejnými parametry,můžete si vytvořit šablonu. WordPress ze šablony se pak vytvoří přesně podle stejné konfigurace, která bude v šabloně uložená. Můžete si tak předdefinovat sadu pluginů, jazyk i PHP a jeho nastavení. Výhodu můžete vidět na první pohled. Systém se vytvoří ihned a to přesně na míru Vašim požadavkům, definovaným v šabloně.

Testování WordPressu pomocí InstaWP

Export WordPressu

Ano, i tuto skvělou funkci můžete použít již v plánu, který je zdarma. Jakmile skončíte svou práci s testovacím WordPressem, budete mít možnost si celý systém vyexportovat. Jelikož export může v závislosti na velikosti webu chvilku trvat, je to zde vyřešené zasíláním odkazu na stažení do registračního e-mailu. Během následujících okamžiků tedy obdržíte email s odkazem, na kterém budete mít možnost si stáhnout celou datovou strukturu webu. Systém bude zabalený do jednoho zip souboru. V souboru následně nejdete složku public a SQL. Ve složce public uvidíte klasická data z FTP, ve složce SQL pak můžete najít dump MySQL databáze se všemi tabulkami.

export wordpressu

Migrace testovacího WordPressu na stávající web

Aplikace InstaWP Vám také umožní zmigrovat Vám vytvořený systém na již existující web. Musíte ale splnit dvě podmínky. Na cílovém webu musí být nainstalovaný WordPress a v tomto WordPressu musí být aktivní plugin InstaWP Connect – 1-click WP Staging & Migration (https://wordpress.org/plugins/instawp-connect/). Pokud jste obě podmínky splnili, můžete přes tlačítko Migrate V2 posílat vytvořený testovací web přímo na produkční server.

migrace

Testování WordPressu pomocí InstaWP závěrem

Jak vidíte, uplatnění najde tento nástroj prakticky všude. Jak pro vývoj webu pro osobní účely či pro Vaše zákazníky, tak i ve formě testovacího prostředí s následnou migrací na produkci. InstaWP Vám vytvoří jednoduché a bezpečné prostředí pro odladění prakticky jakékoliv části WordPressu, aniž byste tím zasahovali do produkčního webu, nebo si museli instalovat testovací web např. na subdoméně. Díky tomu Vám testování WordPressu pomocí InstaWP může ušetřit opravdu mnoho času i nervů.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje