Jaký je rozdíl mezi webovou stránkou a landing page?

Upraveno 6 prosince, 2023 00:27

Při tvorbě webu ať už na WordPressu, nebo pomocí jiných systémů, můžete zvolit několik strategií, jak cílit na zákazníky nebo uživatele. Jednou ze strategií je to, jak bude stránka vypadat a k jakému účelu bude primárně sloužit. V základu jde tedy takto stránku rozdělit na právě v titulku zmíněnou landing page, nebo klasickou webovou stránku. V tomto článku tedy můžete zjistit, jaký je rozdíl mezi webovou stránkou a landing page. Tedy alespoň co se týče základních poznávacích rozdílů.

Jaký je rozdíl mezi webovou stránkou a landing page

Webová stránka

Webová stránka, resp. její návrh obvykle počítá s tím, že čtenář bude sbírat data postupně, pomocí prokliků na podstránky s užším zaměřením. Obvykle se tak setkáte se strukturou hlavní stránky, která obsahuje odkazy na další témata, nebo informace. Součástí webové stránky tak obvykle bývá menu, které obsahuje odkazy typu “kontakt”, “ceník, “kdo jsme” a mnohé další.

Tím, jak čtenář webové stránky postupně prochází celý web, získává informace nejen o majiteli či firmě, ale i o produktech, filozofii firmy nebo o ceníku jejích produktů. Tím, čím se webová stránka výrazně liší od landing page je fakt, že nijak výrazně necílí na tzv. CTA. Tedy call to action.

CTA (call to action) se dá do češtiny volně přeložit jako výzva k akci. To je právě primární účel landing page. Primárním cílem webových stránek je poskytnout základní informace, aby si mohl uživatel udělat přehled o tom, kdo jste, čím se zabýváte a jak Vás případně kontaktovat.

Landing page

Jak jsem nastínil výše, landing naopak výrazně cíli na konverzní poměr a CTA. Je tedy postavená takovým způsobem, aby uživatele vyzývala k provedení nějaké akce. To může být například objednávka produktu, registrace do newsletteru a mnohé další akce.

Oproti webové stránce je obvykle zaměřena přímo na daný produkt, který popisuje a cílí u zákazníka či uživatele na to, aby produkt zakoupil či objednal.

Landing page je také hodně zaměřená na konverzní poměr. Měří se zde např. kolik uživatelů na tuto stránku přišlo ze sociálních sítí a kolik takových dokončilo objednávku, registrovalo se nebo zakoupilo produkt. Landing page je tak zaměřená více marketingovým stylem.

V reklamních kampaních se tak může webová stránka s landing page vzájemně skvěle doplňovat. Na jedné straně je postavený klasický web s informacemi o Vaší společnosti, jejích produktech s kontakty na Vás či Vaši zákaznickou podporu. Oproti tomu na sociální sítě, pokud chcete propagovat libovolný produkt se naopak hodí landing page. V sociálních sítích se uživatelům zobrazí placená reklama, která je po kliknutí dovede na landing page daného produktu. Zde pak bude důležité přesvědčit je, že Váš produkt je pro ně ten klíčový.

Jaký je rozdíl mezi webovou stránkou a landing page?

Jaký je rozdíl mezi webovou stránkou a landing page

Závěr

Toto je ve stručnosti popsaný rozdíl mezi klasickou webovou stránkou a landing page. Pokud byste chtěli na svém webu landing page používat, doporučuji se zároveň zaměřit i na sledování konverzních poměrů. Tedy jak moc účinná taková stránka je v poměru k uživatelům, kteří se na ni dostanou. To lze např. provádět pře nástroje jako je Google Analytics a pod. Ale o tom zase jindy.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje