Co je to cache a proč ji ve WordPressu používat

Upraveno 6 prosince, 2023 00:28

WordPress je v posledních dvou letech velice populární redakční systém. Pro mnoho lidí se tak stal startovací pozicí pro vstup do světa vývoje webu. Tento systém se však neustále vyvíjí a co ho definuje lépe, než cokoliv jiného je fakt, že jeho nároky na velikost i paměť neustále rostou. A s tím ruku v ruce rostou i nároky na výkon. Oficiální repozitář aktuálně umožňuje instalaci mnoha tisíců pluginů, z čeho vznikl i fenomén toho, že WordPress je pomalý. Za to ale nemůže ani tak systém samotný, jako spíše to, jak s ním lidé zacházejí. V tomto článku bych se tedy chtěl podívat na klíčovou optimalizaci WordPressu pro vyšší rychlost, a chtěl bych zkráceně popsat, co je to cache a proč ji ve WordPressu používat.

Pokud se tedy i Vy potýkáte s pomalou odezvou WordPressu a dosud jste nic pro mezipaměť nepoužívali, je tento článek určený právě Vám.

Co je to cache a proč ji ve WordPressu používat

Pojďme se hned z úvodu podívat na malou infografiku, která názorně ukazuje, jak cache funguje v praxi. Tedy kudy a jak tečou data k uživateli na webu, který cache používá, a jak se k uživateli dostanou data na webu, který ji nemá.

Co je to cache a proč ji ve WordPressu používat

Kudy k Vám putují data s cache pluginem a kudy bez něj?

Na začátku je vždy uživatel, který zadá do prohlížeče doménu a tím požaduje zobrazení webu. Systém bez cache pluginu musí nejprve přes PHP danou stránku vygenerovat a sáhnout si do databáze pro patřičná data, která na konci zpracuje server. Ten poskytne výsledný kód stránky a ta se zobrazí uživateli.

Pokud budete mít na webu cache, toto vše odpadá. Uživatel zadá doménu do počítače, cache plugin poskytne již hotový kód a pošle jej uživateli na obrazovku. Cesta je tak kratší o tři věci, které se nemusí vykonávat.

Jak tedy funguje cache?

Cache funguje jednoduchým způsobem. Pokud se jeden uživatel podívá na Vaši stránku, proběhne poprvé celé to poměrně dlouhé kolečko. Tedy WordPress s pomocí PHP začne generovat kód, sáhne si do databáze pro data a server toto celé zpracuje. Nicméně výsledný a hotový kód se kromě toho, že odejde uživateli na monitor také uloží do mezipaměti.

Pokud se další uživatel bude chtít podívat na tu samou stránku jako někdo před ním, nemusí se již ten první krok provádět, protože hotový a vygenerovaný kód již existuje. Tento kód je uložený v mezipaměti. WordPress si tak nemusí vytahovat data z databáze a server nemusí celý kód kompilovat znovu. Plugin pro cache dalšímu uživateli poskytne stejný kód, který vygeneroval pro toho prvního, protože jej má uložený.

Tím se celý proces velice zrychlí, jelikož odpadají zbytečné kroky, které by musel server bez cache provádět stále dokola. Zjednodušeně řečeno, pokud danou stránku navštíví 100 uživatelů, bude server kód kompilovat pouze poprvé a 99 uživatelů dostane kód mnohem rychleji již hotový. Díky tomu se výrazně ulehčí serveru a MySQL databázi a také je výsledný kód u uživatele mnohonásobně rychleji.

To celé se pak projeví menší zátěží serveru, rychlejší odezvou webu a také ve větší uživatelské zkušenosti.

Má to i nějaké nevýhody?

Ano, cache je potřeba občas promazat, aby se na webu projevily změny, které budete provádět. Z toho vyplývá, že by se měla cache promazat při změně nastavení webu, nebo u přidání nového obsahu, jako je stránka, nebo článek. Drtivá většina pluginů pro cache ale toto dělá automaticky. Navíc téměř vždy můžete využít tlačítko pro rychlé vymazání cache v admin panelu, který najdete v horní části obrazovky.

Co je to cache a proč ji ve WordPressu používat

Co je to cache a proč ji ve WordPressu používat

Seznam nejvíce používaných cache pluginů, dostupných pro WordPress

  • WP Super Cache – Je jedním z nejpopulárnějších pluginů pro cachování pro WordPress, který nabízí mnoho funkcí, jako například kompresi HTML, cachování stránek, vyrovnávací paměť pro CDN a další.
  • W3 Total Cache – Tento plugin je také velmi populární a nabízí mnoho funkcí, jako například cachování stránek, databáze a objektů, kompresi souborů a další.
  • WP Fastest Cache – Jednoduchý a rychlý plugin pro cachování, který je snadno použitelný a nabízí mnoho funkcí a je možné jej propojit s CDN CloudFlare.
  • WP Rocket – Je jedním z nejpopulárnějších komerčních pluginů pro cachování.

Co konkrétně pro cache používám já?

Osobně mám cache webu postavenou trochu jinak, než bývá standardem. U domény používám DNS CloudFlare a díky tomu používám jejich CDN. Tedy síť pro doručování obsahu. Z tohoto důvodu používám plugin Super Page Cache for CloudFlare. Na straně CloudFlare jsem si vygeneroval API klíč, díky kterému jsem tento plugin propojil s CDN CloudFlare. Cache si WordPress ukládá přes jejich CDN a odtud také cíloví uživatelé obsah dostávají. Z mého pohledu a testování je zatím tento způsob nejrychlejší.

Je cache důležitá i pro SEO?

Ano, cache by Vás měla rozhodně zajímat i důvodů lepší indexace webu ve vyhledávání. Je to z jednoho prostého důvodu. Google, ale jiné vyhledávače mají různé metriky, kterými měří výkon Vašeho webu a jeho rychlost. Jde tak o první vykreslení webu, rychlost odezvy serveru, první byte, který server odešle a mnohé jiné. A samozřejmě upřednostňuje weby, které jsou se zobrazováním obsahu rychlejší.

Cache je tedy důležitá i z pohledu výsledků, které potom vyhledávač poskytuje. Pokud je Váš web dostatečně rychlý, máte mnohem větší šanci na lepší umístění.

Co je to cache a proč ji ve WordPressu používat

Závěr

Základní shrnutí toho co je to cache a proč ji ve WordPressu používat jsem již tedy nastínil. Co konkrétně používat jako plugin ale budete muset vyzkoušet již sami. Nejlépe i s pomocí testování rychlosti pomocí pagespeed insight nebo gtmetrix. Každý s pluginů má relativně mnoho dalšího nastavení, které může být zcela bezproblémové a web zrychlit. Na druhé straně pak ale některá nastavení mohou kolidovat s ostatními pluginy, nebo nastavením serveru. Je tedy nutné, abyste si jednotlivá nastavení vždy pečlivě vyzkoušeli a to jak na počítači, tak i v mobilním zařízení.

Pozor, mnoho cache pluginů neposkytuje mezipaměť pro přihlášené uživatele. Rychlost webu tedy zkoušejte nejlépe v jiném prohlížeči a přes anonymní režim. Jako přihlášený administrátor nemusíte cache vůbec vidět a rychlost webu díky tomu také nepoznáte.

Více článků o WordPressu pro začátečníky

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje