Jak používat nadpisy ve článcích

Upraveno 6 prosince, 2023 00:30

Nadpisy jsou důležitou součástí webového designu a umožňují uživatelům rychlý a jednoduchý přehled o obsahu stránky. Nadpisy jsou také důležité z hlediska SEO, protože vyhledávače používají nadpisy k určení obsahu stránky a jeho relevanci pro uživatele. V tomto článku si prohlédneme zásady používání nadpisů v HTML, rozdíly mezi jednotlivými úrovněmi nadpisů a jak správně používat nadpisy pro maximalizaci uživatelského zážitku a SEO. Pojďme se tedy trochu blíže podívat na to, jak používat nadpisy ve článcích kupříkladu na blogu.

Jak používat nadpisy ve článcích

Nadpisy rozdělujeme podle jejich relevance od H1 až po H6. Každý má jinak velké písmo a každý klade jiný důraz na své umístění. Pěkně popořádku tedy začneme tím nejhlavnějším. Nadpisem H1. Tento nadpis určuje obvykle titulek článku a neměl by v textu být použitý více jak jednou. Je to důležitý nadpis, který definuje samotný obsah článku a o čem se v něm čtenář pravděpodobně dozví. Nikdy nepoužívejte v obsahu článku více nadpisů H1. Má to prostý důvod. Určení titulku článku může pro vyhledávacího robota z hlediska SEO představovat problém a vést k jeho zmatení.

Pro oddělení hlavních (velkých) odstavců či jednotlivých témat se používají nadpisy H2. Obvykle se jimi definují jednotlivé sekce článku, které jsou stěžejní. Je dobré abyste vkládali do těchto nadpisů klíčová slova, kterých se poté chytnou vyhledávací roboti.

Chcete-li definovat jednotlivé a hlavní bloky článku, použijte nadpisy H2 a pro označení jednotlivých bodů v odstavci, který odpovídá nadpisu H2, použijte nadpisy H3. Nadpis H2 tedy definuje obsah odstavce a podnadpis H3 pak určuje jeho jednotlivé body

Rozložení nadpisů na stránce může vypadat např. takto:

Jak používat nadpisy ve článcích

Správné použití nadpisů

Kromě hierarchického uspořádání je důležité také dbát na správné použití nadpisů v textu. Nadpis by měl být krátký a výstižný, aby uživatelé rychle pochopili, o čem bude daná sekce. Nadpis by měl také obsahovat klíčová slova, aby bylo snazší pro vyhledávače určit, o čem je obsah stránky. Jednotlivý blok textu bez nadpisu poté neměl více jak 300 slov. Je to z toho důvodu, aby se čtenáři v textu neztráceli a navíc to udržuje jejich pozornost.

Další důležitou vlastností nadpisů je velikost písma. H1 by měl být největší a H6 nejmenší. Nicméně, velikost písma by neměla být jediným kritériem pro hierarchické uspořádání nadpisů. Při tvorbě stránky by měla být zohledněna také významnost obsahu.

Jak používat nadpisy ve článcích z hlediska SEO

Správné použití nadpisů má také velký vliv na SEO. Vyhledávače používají nadpisy k určení obsahu stránky a jeho relevanci pro uživatele. Hlavní nadpis stránky (H1) by měl obsahovat klíčová slova, která jsou relevantní pro celou stránku. Podnadpisy (H2) by měly být použity pro specifické sekce obsahu, které jsou relevantní pro klíčová slova obsažená v H1.

Je také důležité, abyste dbali na správné použití nadpisů na každé stránce vašeho webu. Pokud použijete nadpisy nesprávně nebo je nebudete mít vůbec, můžete způsobit snížení pozice vašeho webu ve výsledcích hledání.

Dodržujte tedy dvě důležitá pravidla

  1. rozdělujte odstavce nejpozději po 150 slovech
  2. nepište texty delší více jak 300 slov bez nadpisu či podnadpisu

Jak můžete zkontrolovat, zda máte nadpisy z hlediska SEO v pořádku?

Co se týče WordPressu, můžete nechat kontrolu na pluginu pro SEO optimalizaci webu. Osobně používám plugin Yoast SEO, který kontroluje obsah článku a na nesprávné použití nadpisů Vás upozorní. Kontroluje jak délku odstavců, klíčová slova v nadpisech, tak i jejich správné použití. Každému článku poté plugin udělí hodnocení a poradí Vám, co můžete případně zlepšit. To ve výsledku nejen usnadní práci vyhledávačům, ale také budete mít mnohem větší šanci na lepší umístění z hlediska hledaných klíčových slov. U delších článků je pak navíc možné správně použité nadpisy používat i pro tzv. obsah článku (table of content). Tedy stromový výpis na začátku článku, který uživateli předem ukazuje jednotlivé body obsahu.

Jak používat nadpisy ve článcích

Často kladené otázky

Jak používat nadpisy ve článcích

Jaký je rozdíl mezi H1 nadpisem a H2 nadpisem ve WordPressu?

V systému WordPress používáme H1 a H2 nadpisy jako důležité nástroje pro organizaci obsahu a zlepšení čitelnosti pro uživatele i pro vyhledávače. Uživatel by měl použít H1 nadpis pouze jednou na každé stránce a měl by obsahovat klíčové slovo nebo téma, které stránka pokrývá. H1 nadpis se obvykle používá pro nadpis stránky nebo článku a pomáhá vyhledávačům pochopit, o čem stránka nebo článek pojednává.

H2 nadpis by měl uživatel použít pro nadpisy podsekce nebo podnázvy, které dávají uživatelům a vyhledávačům vědět, co se bude v dané části stránky nebo článku nacházet. H2 nadpis může být použít vícekrát na jedné stránce a pomáhá uživatelům snadno procházet obsah.

Jakých je 6 hlavních typů nadpisů?

Rozdělujeme celkem 6 druhů nadpisů, které se udávají párovou HTML značkou <Hx></Hx>, kde písmeno x označuje druh nadpisu od 1 do 6. Obvykle se používají nadpisy 1-3, přičemž nadpisy 4-6 se naproti tomu příliš často nevyskytují. Tyto nadpisy se obvykle nachází pouze ve velmi rozsáhlých a komplexních článcích, kde je potřeba sekce dělit na více částí.

Jaký je rozdíl mezi titulkem a nadpisem H1 ve WordPressu?

Nadpis, který použijete v článku hned v úvodu může být nadpis H1. Nicméně vyhledávače pro indexování nepoužijí tento nadpis, ale titulek. Obvykle je také titulek označený tagem title, takže ve výsledcích vyhledávání použije vyhledávač právě titulek, nikoliv přímo nadpis H1.

Jak velký počet nadpisů H2 můžete v článku použít?

Neexistuje žádné pravidlo, které by definovalo, jak velké množství nadpisů H2 smíte, či nemůžete použít. Tyto nadpisy se používají pouze k rozdělení většího objemu textu na jednotlivé bloky, a nejsou počtem omezeny. Pravidla, jak použít H2 titulek jsem již zmiňoval. Je dobré nepsat bloky delší jak 300 slov. Jestli ale bloky rozdělíte nadpisem H2 nebo H3 je v podstatě jedno. Záleží na kontextu a obsahu článku.

Mohou nadpisy ovlivnit SEO a výsledky ve vyhledání?

Určitě ano. Nadpisy jsou pro SEO a pro vyhledávače naprosto klíčové v indexaci obsahu. Je tedy důležité abyste jim věnovali patřičnou pozornost, nezapomínali na klíčová slova a drželi se psaných i nepsaných pravidel. Nadpisy velkou měrou budou určovat Vaše pozice ve vyhledávání a je tedy potřeba, abyste je nepodceňovali.

Jak používat nadpisy ve článcích závěrem

A to by bylo k tématu nadpisů asi vše, co je důležité zmínit. Nadpisy tvoří nedílnou část dobře napsaného webu a pokud chcete cílit na lepší pozice ve vyhledávání, musíte si dávat pozor na to, abyste je používali správně.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje