Nástroj pro sledování chování uživatelů na webu

Upraveno 6 prosince, 2023 00:32

Poznat uživatele svého webu pro Vás může být klíčové z hlediska toho, jak koncipovat vzhled webu a jeho aktivní prvky. Pokud jste majiteli webu, jistě mi dáte za pravdu, že je dobré vědět, co uživatelé Vašeho webu dělají a kam klikají. Na základě takových dat jste totiž potom schopni upravit či přemístit klíčové prvky webu, které mají být vidět hned na první pohled. Na jeden nástroj pro sledování chování uživatelů na webu bych se chtěl dnes podívat. Je to online nástroj Hotjar a v tomto článku ukážu, jak je integrovat do WordPressu.

Nástroj pro sledování chování uživatelů na webu

S nástrojem Hotjar můžete sledovat např. tyto údaje a metriky:

  1. video záznam celé návštěvy uživatele a toho, co na webu dělal
  2. základní údaje z refereru (odkud přišel, prohlížeč uživatele, operační systém jeho PC apod.)
  3. heatmapu – mapu prokliků, která Vám ukáže, na jaká místa uživatelé klikají nejvíce
  4. rage clicks – nástroj zaznamenává sérii více kliknutí na stejné místo za sebou, což může indikovat např. nefunkční odkaz nebo tlačítko
  5. základní statistiky navštívených článků či stránek
  6. mnohé další

Jelikož nástroj beru jako jednu z možností, jak otestovat hlavně nový web, budu zde popisovat plán, který je poskytovaný zdarma a tedy dostupný pro všechny bez poplatku.

Jak Hotjar zprovozníte ve WordPressu

Instalace Hotjar se skládá ze dvou částí. V první části se musíte ve službě zaregistrovat. V části druhé budete muset do WordPressu vložit sledovací kód (do hlavičky webu), případně, jak ukážu já, můžete použít plugin. Díky tomu začne nástroj sbírat data o Vašich uživatelích, které potom můžete vyhodnotit a udělat z nich celkovou analýzu. Princip sbírání dat je hodně podobný nástroji Google Analytics.

Hned na začátku bych chtěl upozornit, že Hotjar neslouží ke sledování lidí. Pokud máte na webu např. eshop, může být mnoho informací vyfiltrovaných samotným poskytovatelem služby. Rozhodně tak např. nevidíte čísla platebních karet a mnohé další věci, které uživatelé webu při procházení Vašich stránek zadávají. K těmto účelům tento nástroj opravdu neslouží.

Nástroj pro sledování chování uživatelů na webu

Registrace

Registraci provedete na webu hotjar.com pomocí tlačítka “Get started free“. Můžete vyplnit buď celý registrační formulář, nebo můžete použít již existující účet např. na Googlu. Jakmile registraci dokončíte a přihlásíte se, můžete přidat doménu, u které budete chtít sledovat chování uživatelů. Hotjar obvykle pozná, že je na webu nainstalovaný WordPress.

Nástroj pro sledování chování uživatelů na webu

V následujícím kroku tedy máte dvě možnosti. Buď propojíte službu s webem pomocí pluginu, nebo využijete sledovací kód, který umístíte do hlavičky Vašeho webu. Sledovací kód vypadá následovně:

				
					<!-- Hotjar Tracking Code for moje-domena-test.cz -->
<script>
    (function(h,o,t,j,a,r){
        h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)};
        h._hjSettings={hjid:1234567,hjsv:6};
        a=o.getElementsByTagName('head')[0];
        r=o.createElement('script');r.async=1;
        r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv;
        a.appendChild(r);
    })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');
</script>
				
			
Nástroj pro sledování chování uživatelů na webu

Metodu propojení nechám na Vás. Pokud budete chtít použít plugin, což Vám aplikace doporučí, klikněte na modré tlačítko “Connect with WordPress”. Hotjar Vám vygeneruje číselné ID, které použijete v pluginu

Instalace pluginu

Pro jednodušší propojení Hotjar můžete použít plugin, který najdete přímo v oficiálním repozitáři wordpress.org. Můžete jej tedy pohodlně nainstalovat přímo z administrace WordPressu. Postupujte tedy následovně:

  1. klikněte si v administraci v levém menu na položky “Pluginy”
  2. v podmenu si zvolte “Instalace pluginů”
  3. v pravém horním rohu použijte pole pro vyhledávání a napište Hotjar
  4. nalezený plugin nainstalujte a aktivujte

Jakmile plugin aktivujete, integruje se do menu “Nastavení”. Zde naleznete položku pojmenovanou “Hotjar”. Jediné, co po Vás bude plugin chtít bude vygenerované číselné ID, které vložíte do pole a uložíte změny.

hotjar_id

Na straně Hotjaru pak po integraci a nastavení pluginu klikněte na “Verify installation” a tím je proces dokončen. Aplikace ověří vložení kódu nebo instalaci a nastavení pluginu a je připravena k používání.

Hotjar aktivace

Co nástroj pro sledování chování uživatelů na webu nabízí?

Videa, co Vaši uživatelé reálně na webu dělají

Nástroj zaznamená veškerou aktivitu uživatele do vide, které můžete následně sledovat. Vidíte, odku přišel, na co kliknul, kam scrolloval myší. Také vidíte, jak dlouho na webu byl, o co se zajímal či zda pokračoval dál v prohlížení webu a o ho zajímalo. Ve videu je navíc v pravém menu vidět kompletní seznam všech akcí, které uživatel provedl. Panel posouvání videa je navíc docela šikovně rozdělený na aktivní a neaktivní části uživatelovy návštěvy. Můžete tak přesně posouvat video jen na místa, kde uživatel skutečně nějakou akci prováděl.

Heat Mapa webu

Zjednodušeně řečeno, heat mapa webu ukazuje místa na Vaší webové prezentaci, kam uživatelé nejčastěji klikají. Tento obraz webového rozhraní se podobá termovizi, kde můžete vidět barevné fleky od červené po modrou, což značí intenzitu prokliků. Díky této mapě můžete snadno identifikovat nejatraktivnější místa a umístit do nich klíčové prvky Vašeho webu. V rámci heat mapy si také můžete nechat zobrazit tzv. scrollovací heatmapu, kde na první pohled uvidíte něco, čemu se říká FOLD.
Je to určitý mezník který Vám řekne, jakou část Vašeho webu vidí drtivá většina uživatelů bez toho, aby museli scrollovat myší dolů. Jde tedy o tu část obrazovky Vašich stránek, která se většině lidí vejde na monitor, aniž by museli pohnout stránkou na jiné místo.

Nástroj pro sledování chování uživatelů na webu

Závěr

Pokud se zaměříme na to, co nástroj nabízí ve své základní verzi zdarma, tak budou pravděpodobně nejčastěji využívané právě tyto dvě věci. Všechny ostatní nástroje jsou k dispozici pouze v placených verzích, takže bude na vás, zda je využijete nebo nikoliv. Pro první a zevrubnou analýzu webu je ale tento nástroj vynikající. Podle videí poznáte, kde mají uživatelé problémy a podle “rage click” zase poznáte např. nefungující odkaz nebo tlačítko. To mohou být při prvním spuštění webu opravdu neocenitelná data.

Ceníkově pak plány vycházejí takto:

  • Basic – zdarma
  • Plus – 31,2 USD měsíčně
  • Business – 79,2 USD měsíčně
  • Scale – 170,4 USD měsíčně

Pokud se Vám nakonec tento nástroj pro sledování chování uživatelů na webu bude líbit, budete mít možnost rozšířit svůj základní plán i na placený. Ten poté nabídne mnohem více metrik ke sledování.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje