Jak co nejlépe využít Chat GPT

Upraveno 9 prosince, 2023 22:50

Před několika měsíci spatřila oficiálně světlo světa umělá inteligence do společnosti Open AI. Díky tomu, že společnost vypustila Chat GPT do veřejného prostoru a umožnila k němu přístup takřka každému, lidé jej začali masově využívat nejen pro zábavu, ale i pro práci. Chtěl bych se tedy podívat na to, jak co nejlépe využít Chat GPT, aby poskytoval ty nejlepší výsledky.

Jak co nejlépe využít Chat GPT

Jak co nejlépe využít Chat GPT

1.) Stylizujte ho do role

Je dobré nejprve nastavit roli chat bota tak, jak byste očekávali, aby ji plnil člověk, pokud by se stejným úkolem zabýval. Uvedu příklad: budete chtít, aby Chat GPT vytvářel popisky produktů pro Váš internetový obchod. Pokud se zamyslíte, komu byste takovou činnost zadali, byl by to nejspíše online marketér, nebo copywriter. V definici požadavku se tedy nebojte přidat větu, ve které chat botovi sdělíte, aby psal texty jako profesionální copywriter.

2.) Buďte konkrétní

Budeme se tedy držet výše uvedeného modelu a budeme tedy chtít napsat popisek produktů na internetový obchod. Nebojte se do požadavku napsat, čím se obchod zabývá, o jaký jde produkt, jeho barvy nebo klady či zápory. Klidně uveďte, pro jakou cílovou skupinu produkt bude určený. Zda půjde o ženy, muže, mladé lidi či seniory apod. Čím více informací chat botovi poskytnete, tím lépe bude schopen v roli copywritera uchopit požadavek na napsání textu.

3.) Definujte parametry odpovědi

V rámci SEO má každý popisek produktu nějaká pravidla. Podle nich je poté shledán vyhledávačem jako atraktivní, či nikoliv. Definujte v požadavku tedy i parametry, jaké u výsledného textu očekáváte. Tedy že chcete např. krátké věty do 20 slov, vyžadujete používání činného rodu v textu, zapojení tranzitních slov, hovorovou či spisovnou češtinu, tykání nebo vykání …

4.) Upravte vzhled výstupu

Do požadavku můžete také rovnou uvést, v jakém stylu očekáváte výstup. Můžete tedy zpřesnit požadavek na text tím, že budete požadovat strukturovaný text s nadpisy, tabulku, nebo že na konci textu chcete vygenerovat také meta popisky pro vyhledávače, které poté použijete pro nástroj na SEO.

5.) Neberte první výsledek za hotový

Nebojte se chat bota opravit a požadovat vygenerování nového textu, pokud se Vám v jeho části nebude cokoliv líbit. Jelikož si chat bot pamatuje celou konverzaci, není problém mu v následující odpovědi napsat, že větu A nebo B v textu nechcete, nebo zda by to nešlo přepsat podle jiných parametrů. Chat bot vezme původní text a upraví jej podle nově zadaných parametrů.

Jak co nejlépe využít Chat GPT – jak může vypadat takový prompt?

Promptem nazýváme definici Vašeho požadavku. Jde tedy o zadání úkolu, který chat botovi dáváte. Viz příklady výše a za použití daného modelu může takový prompt vypadat např. takto:

Potřebuji napsat popisek produktu na internetový obchod, který se zabývá krmivem pro psy. Jako profesionální copywriter mi napiš popisek na produkt psích granulí s názvem Veselý pes. Jde o 50 kilové balení pro velké psy od 30 kg výše. Potřebuji strukturovaný text s nadpisem. Popisek by měl mít nejlépe 200 a více slov (dodrž délku obsahu!). Používej krátké věty do 20 slov maximálně. V textu používej pouze činný rod a zapoj tranzitní slova pro zpřehlednění textu. Na konci vygeneruj tabulku, kde bude váha psa v jednom sloupci a váha krmení na den v druhém sloupci (30 Kg pes má 500 g granulí na den, 40 kg pes má 600 g granulí a 50 a více kg pes má 700 g granulí na den). Na konci popisku mi vygeneruj meta popisek pro vyhledávače.

Prompt je sice dlouhý, ale následně v něm stačí pouze upravit parametry a zbytek vždy nechat stejný. Můžete jej tedy klidně používat opakovaně.

Výsledek zadání

Jak co nejlépe využít Chat GPT

Jak co nejlépe využít Chat GPT – závěr

Jak vidíte, přesné definování pozice chat bota a přesné instrukce k tomu, co má generovat za výstup, vedou k větší přesnosti a umožní Vám vytěžit maximum z výsledku. Ano, musíte napsat mnohem delší prompt, avšak ten můžete použít jako základ a dále ho upravovat v detailech. Díky tomu můžete využít potenciál umělé inteligence na maximum a získat tak výraznou pomoc například při generování různých popisů nebo podobných dat.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje