Důvody, proč počkat s aktualizací na WordPress 6.2.

Upraveno 6 prosince, 2023 00:32

Vývojáři vydali novou verzi WordPressu 6.2 dne 29. března 2023. Tato verze přináší tzv. hlavní aktualizaci, která může narušit stávající elementy webu. Nově přidané funkce mohou například ovlivnit pluginy, témata vzhledu, překlady, knihovny a balíčky, které nejsou momentálně kompatibilní s touto verzí. Proto je vhodné zvážit důvody, proč počkat s aktualizací na WordPress 6.2 a odložit ji na později.

Důvody, proč počkat s aktualizací na WordPress 6.2.

Verze WordPressu 6.2 vylepšuje výkon, zpřísňuje bezpečnost, opravuje chyby a přidává řadu nových funkcí. Avšak, může se stát, že budete muset rozhodnout, zda přejít na novou verzi či nikoliv. Následující text Vám ukáže některé z těchto situací, které mohou nastat

Zpětná kompatibilita

compatability

I když je většina funkcí, které vývojáři představili ve WordPressu 6.2 navržena tak, aby byly funkční i ve starších verzích, existují některé, které nejsou zpětně kompatibilní. Pokud tedy používáte pluginy, které vývojáři delší dobu neaktualizovali, může po přechodu nastat i celkový pád systému. Proto je dobré abyste si před samotnou aktualizací napsali seznam pluginů, které používáte a na webu wordpress.org si ověřte, kdy byla naposledy provedena jejich aktualizace. Také si ověřte, zda vývojář deklaruje plnou funkčnost na nové verzi WordPressu.

Některé z knihoven, které byly aktualizovány a u kterých byste měli zkontrolovat kompatibilitu, zahrnují:

  • jQuery – aktualizace na verzi 3.6.3 (oprava chyb)
  • PHPMailer – aktualizace na verzi 6.7.0 (oprava chyb a vylepšení pro PHP 8.1)
  • polyfill-library – aktualizace na verzi 4.7.0.

Většina aktualizací knihoven je však minoritní, což znamená, že pravděpodobně na vašem webu nezpůsobí žádné problémy. Nicméně, pořád používáme slovo pravděpodobně.

Úplný editor webu (full site editor)

editor

V WordPressu 6.2 je dokončený editor webu, který byl původně v beta verzi. Pokud vaše šablona nepodporuje tento editor webu, mohlo by to způsobit problémy u některých funkcí. Těmi mohou být navigační menu nebo vlastní CSS a widgety.

Knihovna React 18

Důvody, proč počkat s aktualizací na WordPress 6.2.

React je knihovna pro vytváření uživatelského rozhraní (UI) vyvinutá společností Facebook. React může být použit v mnoha webových aplikacích a také v aplikacích pro mobilní zařízení.

WordPress používá React jako základ pro editor bloků, který byl představen ve verzi 5.0. Editor bloků je součástí jádra WordPressu a umožňuje uživatelům vytvářet stránky a příspěvky pomocí bloků, které skládají z různých prvků, jako jsou obrázky, text, citace atd. Knihovna React umožňuje editoru bloků reagovat na uživatelské akce a okamžitě aktualizovat obsah stránky. WordPress 6.2 obsahuje React verze 18. Pokud jste nainstalovali plugin WordPressu, který používá React starší verze než právě této, měli byste počkat na aktualizace od vývojáře pluginu.

Google Fonts

Důvody, proč počkat s aktualizací na WordPress 6.2.

Pokud používáte výchozí WordPress šablony od Twenty Twelve a novějších verzí, tak další verze již nebudou načítat písma Google Fonts kvůli obavám o ochranu soukromí. Všechna písma budou načítána z adresáře šablony na vašem webu. Pokud jste tedy upravili styly písma šablony svého vzhledu, ověřte si, že váš web bude po aktualizaci plně funkční. Tyto změny neovlivní jiné, než nativní WordPress šablony.

Bezpečnostní problémy

Důvody, proč počkat s aktualizací na WordPress 6.2.

Nové funkce, které byly představeny ve verzi 6.2, zejména ty, které provádějí aktualizace databáze nebo dotazy do ní, přinášejí občas bezpečnostní rizika a chyby. Vývojáři WordPressu někdy potřebují i několik dní, než tyto zranitelnosti opraví. Pokud tedy s aktualizací počkáte, pravděpodobně se vyhnete zranitelnostem, na které se přijde krátce po vydání nové verze díky tomu, že ji začne používat celá komunita (nikoliv pouze beta testeři).

Zastaralé funkce a třídy

Důvody, proč počkat s aktualizací na WordPress 6.2.

WordPress 6.2 zrušil některé staré funkce, jako je např. get_page_by_title() a nahradil je funkcí WP_Query. Pokud tedy používáte šablony nebo pluginy, které používají get_page_by_title() k výstupu výsledků vyhledávání, můžete při aktualizaci na verzi 6.2 narazit na chyby (např. s vyčerpáním memory limitu). Zastaralé byly také soubory WP-includes/Requests/library/Requests.php a wp-includes/class-requests.php. Všechny šablony a pluginy, které tyto soubory používaly narazí na problém, pokud jejich vývojář neprovedl změnu ve svém kódu a nevydal aktualizaci.

Důvody, proč počkat s aktualizací na WordPress 6.2. – závěr.

Jak můžete vidět, je opravdu na zvážení, za se do aktualizace pustit ihned, nebo počkat. Pokud se i přesto rozhodnete aktualizaci provést, doporučuji provést to jediné, co Vás může později zachránit při pádu systému. Tedy, abyste si provedli kompletní zálohu obsahu Vašeho webu, ke které se budete moct v případě problému vrátit. Důvody, proč počkat s aktualizací na WordPress 6.2. tady jsou a je nutné s nimi počítat. Nejprve se tedy ujistěte, že nemůže nastat žádný problém (viz výše), poté proveďte kompletní zálohu a nakonec teprve udělejte samotnou aktualizaci systému. Přeji mnoho zdaru.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 5 / 5. Počet hlasování: 1

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje