Vyčerpání paměti u WordPressu po přechodu na verzi 6.2

Upraveno 6 prosince, 2023 00:32

Po vydání aktualizace WordPressu na verzi 6.2 se stále napříč internetem množí uživatelé, kteří zaznamenali pád celého webu. Tento pád skončí obvykle kritickou chybou s informací o překročení alokované paměti (memory limit). Web je poté zcela nefunkční a není možné se dostat ani do administrace WordPressu. Jelikož uživatelů, kteří si stěžují je mnoho, je znám i důvod, proč k pádu dochází. Proč tedy dojde k vyčerpání paměti u WordPressu po přechodu na verzi 6.2? Na to se podíváme v tomto článku.

Vyčerpání paměti u WordPressu po přechodu na verzi 6.2

fatal error: allowed memory size of 268435456 bytes exhausted (tried to allocate 20480 bytes) in /web/htdocs/www.mojedomena.cz/home/www/wp-includes/plugin.php on line 203

Kritická chyba WordPressu 6.2 je způsobena používáním pluginů a šablon vzhledu, které nejsou kompatibilní s novou verzí WordPressu 6.2. Jedná se obvykle o pluginy a šablony staršího data, které jejich vývojáři buď neaktualizují, nebo je na přechod pod novou verzi nepřipravili. Pokud jste tedy ještě upgrade neprováděli, důrazně doporučuji projít si seznam pluginů a provést kontrolu Vaší šablony, zda byly na aktuální verzi testované. Zároveň zkontrolujte, kdy u nich došlo k poslednímu updatu. Pokud Váš seznam pluginů obsahuje cokoliv, co není na novou verzi připravené, riskujete problém. Pluginy, které jejich autor neaktualizoval déle jak půl roku platí totéž (i když budou pravděpodobně automaticky spadat do prvního problému).

Proč k vyčerpání paměti dochází a proč nepomůže navýšení memory limitu?

Důvodů, proč dochází k vyčerpání paměti je více. Jsou to např. nové verze knihoven WordPressu, které vedou k nesouladu tříd, zastaralé funkce používané v pluginech jako je např. get_page_by_title() pro vyhledávání, soubor Requests.php a třída class-requests.php a další věci, které vyžadují od vývojářů změny ve zdrojových kódech, aby byli pluginy a šablony vzhledu kompatibilní. Naráží se zde tedy na klasický problém, stará řešení a nový WordPress. Nejde to bohužel dost dobře dohromady. Pokud Vás zajímá více, můžete se podívat na tento článek (https://blogiestools.com/wordpress-6-2/).

Nyní k důvodu, proč dochází k vyčerpání paměti. Ten je prozaicky jednoduchý. Plugin, nebo téma vzhledu jednoduše volá funkci, která bohužel s novým WordPressem vyvolá smyčku. Logicky se tedy opakuje neustále dokola, aniž by byla ukončena. To následně způsobí vyčerpání paměti a chybu.

Jak vyčerpání paměti u WordPressu po přechodu na verzi 6.2 opravit?

Asi Vás zklamu, ale prvním řešení bude obnova webu ze zálohy a dočasné pozastavení všech aktualizací. V prvním kroku se tedy musíte vrátit na původní verzi WordPressu 6.1. To relativně snadno provedete obnovou dat na FTP a v MySQL databázi. Pokud nemáte vlastní zálohu, věřím, že Vám s problémem pomůže technická podpora Vašeho poskytovatele webhostingu.

To je bohužel ale pouze první krok. Jakmile WordPress vrátíte na původní verzi, bude nutné, abyste zakázali aktualizace jádra, pluginů i šablony vzhledu. Jedná se o dočasné řešení, než problém vyřešíte změnoou pluginů či vzhledu za jiné, nebo než vývojář daného elementu provede aktualizaci kódu. Zůstávat na staré verzi WordPressu představuje bezpečnostní riziko, nepovažujte tedy toto za řešení problému.

Pro zakázání aktualizací postupujte takto:

  • přihlaste se pomocí FTP klienta na své FTP
  • v kořenové složce WordPressu si najděte soubor wp-config.php
  • do něj přidejte následující řádky

Zákaz aktualizace WordPressu

				
					define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', false );
				
			

Jak zakázat aktualizace pluginů

				
					add_filter( 'auto_update_plugin', '__return_false' );
				
			

Zákaz aktualizace šablony vzhledu

				
					add_filter( 'auto_update_theme', '__return_false' );
				
			
Vyčerpání paměti u WordPressu po přechodu na verzi 6.2
Vyčerpání paměti u WordPressu po přechodu na verzi 6.2

Vyčerpání paměti u WordPressu po přechodu na verzi 6.2 – závěr

Jak jsem uvedl výše, jedná se pouze o dočasné řešení. Není to řešení problému. Neaktualizovaný WordPress je, byl a vždycky bude bezpečnostní problém. Máte jen dvě možnosti. Zjistit, který plugin nebo šablona smyčku provádí a tento nahradit za jeho ekvivalent, který je na novou verzi připraven, nebo počkat, zda autor vydá opravu. Ať se rozhodnete pro jedno či druhé, je důležité vzít v potaz, že je dobré časem výše uvedené kódy odstranit a redakční systém se všemi jeho doplňky aktualizovat. I za cenu kompletního re-designu webu.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 5 / 5. Počet hlasování: 1

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje