Historie WordPressu od začátku až po současnost

Upraveno 6 prosince, 2023 00:32

Uživatelské rozhraní WordPressu se od jeho prvního vydání v roce 2003 postupně vyvíjelo až dodnes. WordPress začal jako jednoduchá platforma pro blogování, ale během 12 let se vyvinul v plnohodnotný redakční systém tak, jak jej známe dnes. V tomto článku Vás vezmu na cestu časem, abych Vám ukázal různé etapy vývoje uživatelského rozhraní WordPressu od roku 2003 až do současnosti. Pojďte se tedy nyní podívat na to, jak se vyvíjela historie WordPressu od začátku až po současnost. V článku nebudu záměrně uvádět všechny vydané verze WordPressu, ale dočtete se o těch, které pro tento redakční systém znamenaly výrazný posun.

Rané začátky WordPressu

Matt Mullenweg a Mike Little se rozhodli postavit novou platformu, která navazovala na myšlenku b2/cafelogu, a tak vznikl WordPress. Od té doby vývojáři vydali mnoho hlavních verzí WordPressu. Ačkoli některé z nich si možná pamatujete, některé pravděpodobně vůbec ne. B2/cafelog, tehdy populární blogovací software, ukončil svůj vývoj v roce 2003. V tomto článku se tedy zaměřím hlavně na ty verze, které přinesly velkou změnu v uživatelském rozhraní administračního panelu.

Historie WordPressu od začátku až po současnost

WordPress 0.71 – (červen 2003)

Úvodní stránka administrace WordPressu 0.71 sloužila pouze k psaní příspěvků na Váš blog. Mimo toto rozhraní pro úpravu příspěvků mnoho možností neměla. Měla opravdu minimum funkcí. Například uživatelé mohli přiřadit pouze jednu kategorii k jednomu příspěvku. Více kategorií, jak je tomu možné dnes bohužel možných nebylo. Měla také poměrně složitou metodu instalace na web.

Historie WordPressu od začátku až po současnost

Historie WordPressu od začátku až po současnost. Verze 1.O

WordPress 1.0.1 – Miles (2004)

Vývojáři začali hlavní verze WordPressu pojmenovávat po slavný jazzových muzikantech. Konkrétně v této verzi můžete najít umělce Milese Davise. V této verzi WordPressu přestali vývojáři používat strukturu souborů b2 a přešli ke své vlastní struktuře souborů. Jako první velkou změnu WordPressu začali vývojáři používat hezké URL a také přidali možnost dát příspěvku více kategorií.

Historie WordPressu od začátku až po současnost

WordPress 1.2 – Mingus (květen 2004)

Po téměř roce přišla poměrně velká aktualizace, která nesla jméno po Charlesi Mingusovi. Tuto verzi můžeme vnímat jako určitý milník ve směru, ve kterém WordPress známe dnes. Zde se poprvé začaly používat pluginy, které jsou nedílnou součástí WordPressu až do dnešních dní. Jako další významné změny zde můžeme najít možnost vytváření miniatur obrázků, subkategorie, náhledy příspěvků, vlastní pole, nebo také šifrovaná hesla.

WordPress 1.5 – Strayhorn (únor 2005)

Tato verze nese jméno podle Billyho Strayhorna. Zde můžete vidět nový styl administrace, který ale nepoužíval Ajax a byl mnohem pomalejší než dnešní verze WordPressu. V této verzi se také poprvé objevují kromě příspěvků i stránky. Zároveň jste zde měli možnost podpory více šablon vzhledu a přepínání mezi nimi..

Historie WordPressu od začátku až po současnost

Historie WordPressu od začátku až po současnost. Verze 2.O

WordPress 2.0 – Duke (prosinec 2005)

Verze Duke přinesla poměrně velkou změnu ve vzhledu administrace, která začala používat velkou modrou hlavičku. Vývojáři zde zakomponovali WYSIWYG editor pro lidi, kteří neuměli HTML kód a také se zde již používal Ajax. Díky tomu byla administrace této verze WordPressu výrazně rychlejší než předchozí. Z důvodu boje proti spamu byl také poprvé představen nový plugin Akismet.

Historie WordPressu od začátku až po současnost

WordPress 2.3 – Dexter (září 2007)

V této verzi se zásadně zlepšila nativní funkce štítků a jejich přidávání ke článkům. Můžete si zde všimnout nového systému oznámení aktualizací. Jádro WordPressu a pluginy umožňují zobrazovat notifikace, pokud je nová verze jádra, pluginu nebo šablony k dispozici. Tato verze WordPressu konečně umožňuje přesměrování domény na správnou variantu uvedenou na kartě nastavení (s www nebo bez).

Historie WordPressu od začátku až po současnost

WordPress 2.5 – Brecker (březen 2008)

Administrace WordPressu prodělala zásadní redesign. V této verzi jste měli poprvé možnost provést upgrade pluginů tzv. na jedno kliknutí. Byla zde také použita výrazně lepší galerie pro média. Tým WordPressu zde dokonce spolupracoval s konzultační firmou pro web design Happy Cog, která jim pomáhala při přepracování uživatelského rozhraní administrace WordPressu.

wordpress-2.5

WordPress 2.9 – Carmen (prosinec 2009)

Po několika updatech přichází na svět tato verze, ve které mohli uživatelé vidět poprvé systém aktualizace pluginů na tzv. single click. Tedy můžete označit více pluginů najednou a aktualizovat je všechny naráz. Můžete také pozorovat další výraznou změnu v editaci obrázků, kde můžete oříznout, změnit velikost, otočit, přizpůsobit velikost nebo převrátit obrázky.

wordpress-2.9

Historie WordPressu od začátku až po současnost. Verze 3.O

WordPress 3.0 – Thelonious (2010)

Tato aktualizace byla skutečně klíčová. Zde se konečně WordPress proměňuje z blogovacího nástroje na opravdu plnohodnotný redakční systém pro správu obsahu webu. Byly zde představeny nové typy příspěvků, nové taxonomie, hlavičky, vlastní pozadí, zkrácené odkazy, nebo také navigační menu. Poprvé se zde objevila nativní šablona Twenty Ten, díky které vývojáři zahájili novou tradici vydávání integrovaných šablon pojmenovaných podle roku vzniku. Zároveň se také představuje WordPress multisite.

WordPress-3-0

WordPress 3.8 – Parker (2013)

Od roku 2008 se vzhled a základní styl WordPressu nezměnil, takže se team musel zaměřit na jeho vylepšení. Vývojáři potřebovali vylepšit práci s mobilními zařízeními a zlepšit přístupnost WordPressu, což bylo nejen důležité, ale také nutné. Vytvořili tedy nové rozhraní s drobnými detaily, které je používáno dodnes. Konečně také udělali responzivní design pro mobilní zařízení a zároveň přidali barevná schémata.

Historie WordPressu od začátku až po současnost. Verze 4.0

WordPress 4.0 – Benny (2014)

V této verzi můžete poprvé vidět mřížkované rozhraní pro správu médií. V podstatě tak, jak jej známe dodnes.

Historie WordPressu od začátku až po současnost

WordPress 4.5 – Coleman (2016)

WordPress 4.5 přinesl několik potřebných vylepšení do výchozího editoru příspěvků. Byla představena nová funkce pro editaci odkazů v textu.

V editoru šablony vzhledu byly přidány responzivní náhledy, které umožňovaly uživatelům náhled jejich šablony po úpravě jak na desktopových, tabletových a mobilních obrazovkách a to bez nutnosti změny zařízení. To umožnilo upravovat šablony pro více zařízení najednou, aniž byste daná zařízení museli nutně v tu chvíli vlastnit z důvodu testování.

WordPress 4.6 – Pepper (2016)

S verzí WordPress 4.6 se tým vývojářů rozhodl používat nativní fonty namísto dříve používaných Open Sans načtených ze serverů Google.

Toto vydání také mnohem více vylepšilo aktualizace, což uživatelům umožnilo instalovat, aktualizovat a odinstalovat pluginy či šablony bez nutnosti znovu načítání stránky.

WordPress 4_6

WordPress 4.9 – Tipton (2017)

Poslední významné vydání WordPressu v roce 2017 přidalo více funkcí do nástroje pro úpravu šablony vzhledu. Byla přidána nová možnost prohlížení a náhledu témat přímo v nástroji pro úpravu.

Dále bylo přidáno zvýrazňování syntaxe a automatické doplňování kódu v editoru pro vlastní CSS a pro editaci témat/pluginů. To umožnilo uživatelům psát a upravovat kód přímo ve WordPressu bez potřeby externích nástrojů nebo pluginů.

Wordpress 4.9

Historie WordPressu od začátku až po současnost. Verze 5.O

WordPress 5.0 – Bebo (2018)

WordPress 5.0 byl vydán v prosinci 2018. Jednalo se o významný posun systému, který představil nový blokový editor s kódovým názvem Gutenberg. Jeho hlavním cílem bylo přinést nový způsob tvorby obsahu na platformu WordPressu. Gutenberg nahradil starší textový editor TinyMCE a přinesl uživatelům novou zkušenost s tvorbou a úpravou webových stránek.

Hlavní výhodou blokového editoru je, že umožňuje uživatelům snadno vytvářet a upravovat jednotlivé bloky obsahu jako samostatné prvky. Tyto bloky jsou pak jednoduše přesouvány, upravovány a přidávány do stránek a příspěvků. Blokový editor Gutenberg také přináší nové možnosti úpravy rozložení stránky, včetně nových záhlaví, zápatí, sloupců a dalších prvků.

Gutenberg je postaven na technologii React, což umožňuje rychlejší a plynulejší zážitek s tvorbou obsahu. Blokový editor je také velmi flexibilní a umožňuje uživatelům vytvářet vlastní bloky obsahu, které mohou být použity opakovaně na různých stránkách a příspěvcích.

S přechodem na Gutenberg však přišlo také mnoho výzev. Někteří uživatelé, zejména ti, kteří byli zvyklí na starší verzi TinyMCE editoru, mohli mít s novým blokovým editorem potíže. Nicméně díky rozsáhlé dokumentaci a komunitní podpoře by mělo být možné rychle se s novým blokovým editorem Gutenberg seznámit.

WordPress 5.0

WordPress 5.2 – Jaco (2019)

V roce 2019 zůstal WordPress zaměřen hlavně na zlepšování blokového editoru Gutenberg přidáváním nových funkcí, opravováním chyb a zlepšováním uživatelského zážitku.

S verzí WordPressu 5.2 byla představena funkce režimu obnovy. Místo zobrazení fatální chyby nyní WordPress zobrazuje stránku s chybou. Zde se pak posílá e-mail správcům webu s odkazem do administrace v tzv. režimu obnovení. To umožnilo vlastníkům stránek rychle vyřešit problém, aniž by museli projít mnoho kroků pro řešení daného problému.

WordPress 5.2

WordPress 5.9 – Josephine (2022)

Tato verze obsahuje novou nativní šablonu Twenty-Twenty Two, která obsahuje vlastní editor pro úpravu vzhledu webu. Tento editor je ale zatím pouze ve fázi beta testování.

WordPress 5.9

Historie WordPressu od začátku až po současnost. Verze 6.O

WordPress 6.1 – Misha (2022)

WordPress 6.1 byla vydán v listopadu 2022 a pokračovala vylepšováním editoru webu. Toto vydání nepřineslo žádné významné změny jádra ani uživatelského rozhraní. Nicméně vývjáři přidali několik nových nástrojů a vylepšení do editoru bloků. Také se začalo pracovat na zajištění konzistence nástrojů a nastavení bloků.

Historie WordPressu od začátku až po současnost. Závěr

Toto byl pouze malý výčet jednotlivých verzí WordPressu chronologicky tak, jak šly po sobě. Jak jsem uvedl na začátku, rozhodně se nejedná o všechny a verze WordPressu kterých bylo opravdu mnoho. Tento výčet obsahuje pouze ty verze, které byly něčím zajímavé. Pokud Vás tedy historie tohoto redakčního systému zajímala, snad Vám tento článek pomohl s informacemi o tom, jak tento systém vlastně začal a jakým směrem se ubíral, či možná ubírat bude.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje