Taxonomie ve WordPressu

Upraveno 6 prosince, 2023 00:33

WordPress je jedním z nejoblíbenějších nástrojů pro vytváření webových stránek a blogů. Jedním z klíčových prvků WordPressu je jeho taxonomie, která umožňuje organizovat obsah na webu do kategorií a štítků. V tomto článku se podíváme na to, co jsou taxonomie ve WordPressu a jak fungují. Také se podíváme na to jak je lze efektivně využívat.

Taxonomie ve WordPressu

Co je to taxonomie ve WordPressu?

Taxonomie je způsob, jak organizovat data. V kontextu webových stránek se taxonomie používá k organizaci obsahu na stránkách. Ve WordPressu se používají tři základní typy taxonomií: kategorie, štítky a vlastní taxonomie.

Kategorie

Taxonomie ve WordPressu

Kategorie jsou nejzákladnější formou taxonomie, používané ve WordPressu. Používají se k organizaci příspěvků podle kategorií, což umožňuje návštěvníkům stránky snadněji najít specifický obsah. Kategorie se obvykle používají k organizaci obsahu podle tématu nebo oblasti zájmu. U webu, který se bude zajímat např. o automobily, mohou být kategorie rozděleny např. na značky automobilů jako je “Škoda“, “Audi“, “Mercedes” a jiné. Kategorie můžete umístit např. do postranního menu. Díky tomu mohou návštěvníci Vašeho webu snadněji nalézt přesně ten obsah, který je pro ně zajímavý. Např. si zvolí přesně tu značku automobilu, která je baví nejvíce, nebo kterou dokonce vlastní.

Štítky

Taxonomie ve WordPressu

Štítky jsou další formou taxonomie, kterou můžete ve WordPressu použít. Stejně jako kategorie, slouží k organizaci příspěvků. Nicméně, zatímco kategorie organizují obsah do stromové struktury, štítky umožňují návštěvníkům stránky vyhledávat obsah podle klíčových slov. Pokud se držím výše uvedeného příkladu, pak Škoda Enyaq aktivně spadá do kategorie vozů značky Škoda, ale štítek popisuje Enyaq jako “EV automobil” (automobil na elektrický pohon). Logicky pak pod takovým štítkem najdete nejen tento vůz, ale také např. Teslu, kterou již ale Škodovka nevyrábí.

Vlastní taxonomie

Taxonomie ve WordPressu

Jde o takové taxonomie, které si můžete vytvořit sami. Vlastní taxonomie Vám umožňují organizovat obsah na stránkách způsobem, který je pro Vaše specifické potřeby nejvhodnější. Můžete vytvářet vlastní taxonomie pro témata, lokality, značky nebo cokoli jiného. Určitým příkladem vlastní taxonomie ve WordPressu může být například tvorba webové stránky pro kuchařský blog, kde budete chtít recepty organizovat podle ingrediencí. Například maso, zelenina, ovoce, mléčné výrobky atd. V takovém případě by mohla být vytvořena vlastní taxonomie “Ingredience“. Ta by obsahovala jednotlivé položky jako termíny.

Tato taxonomie by umožnila organizovat a filtrovat obsah na základě ingrediencí, což by usnadnilo návštěvníkům stránky najít recepty, které obsahují konkrétní ingredience.

Jak fungují taxonomie ve WordPressu?

Taxonomie ve WordPressu organizují obsah jako hierarchický nebo plochý systém (viz výše). Hierarchické taxonomie organizují obsah do stromové struktury, zatímco ploché taxonomie představují pouze jednoduchý seznam. Kategorie jsou příkladem hierarchické taxonomie, zatímco štítky jsou příkladem ploché taxonomie.

Každý příspěvek ve WordPressu může být přiřazen jedné kategorii a mnoha štítkům. To umožňuje návštěvníkům stránky snadno najít relevantní obsah na základě tématu (kategorie) nebo klíčových slov (štítek).

Vlastní taxonomie vám umožňují definovat vlastní kategorie a štítky pro organizaci obsahu na vaší stránce. Díky tomu můžete být flexibilní a organizovat obsah tak, jak to vyhovuje Vašim specifickým potřebám.

Efektivní použití taxonomie ve WordPressu

Správné použití taxonomie může výrazně zlepšit uživatelskou zkušenost a přehlednost vaší webové stránky. Zde uvedu několik tipů pro efektivní použití taxonomie ve WordPressu:

  • Přemýšlejte o použití taxonomie předem: Při tvorbě webové stránky si taxonomii rozmyslete předem, abyste mohli lépe organizovat obsah. To vám také umožní vytvořit konzistentní a intuitivní strukturu pro návštěvníky Vaší stránky.
  • Používejte konzistentní názvy: Použití konzistentních názvů pro Vaše kategorie a štítky vám pomůže udržovat organizaci na vaší stránce. To také usnadní návštěvníkům stránky najít relevantní obsah.
  • Omezte počet kategorií a štítků: Příliš mnoho kategorií a štítků může vést k neefektivní organizaci obsahu na Vaší stránce.
  • Použijte vlastní taxonomie pro speciální případy: Pokud potřebujete organizovat obsah na vaší stránce specifickým způsobem, použití vlastní taxonomie může být nejlepší volbou. To vám umožní vytvořit taxonomii přesně tak, jak ji potřebujete.

Závěr

Taxonomie jsou důležitým prvkem organizace obsahu na vaší webové stránce. Ve WordPressu se používají kategorie, štítky a vlastní taxonomie k organizaci obsahu na stránkách. Efektivní použití taxonomie ve WordPressu může výrazně zlepšit uživatelskou zkušenost a pomoci návštěvníkům s hledáním relevantního obsahu. Čím více obsahu Váš web bude mít, tím větší důraz musí klást na to, aby byl obsah správně roztříděný. Díky tomu se Vaši uživatelé na webu neztratí a obvykle vždy najdou přesně ten typ obsahu, který potřebují.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje