Web je dočasně nedostupný kvůli plánované údržbě

Upraveno 6 prosince, 2023 05:46

Pokud aktualizujete jádro WordPressu, případně jeho pluginy či vzhled, zobrazuje se na webu tato informační hláška. WordPress ji používá k tomu, aby během aktualizace zamezil uživatelům přístup k webu. To by totiž mohlo vést k nežádoucím akcím, které by se mohly špatně podepsat na výsledku aktualizace. Pokud ale používáte sdílený hosting a překročíte limity nastavené na serveru, může tato informace zůstat na webu “viset” nepřetržitě. Proto se v tomto článku podíváme na to, jak informaci, že web je dočasně nedostupný kvůli plánované údržbě z webu odstranit.

Web je dočasně nedostupný kvůli plánované údržbě

Web je dočasně nedostupný kvůli plánované údržbě – soubor .maintenance

Řešení problému je paradoxně velmi jednoduché. Jediné, co k tomu budete potřebovat je přístup na FTP. Tuto informaci a její zaseknutí na webu způsobuje soubor .maintenance, který se vytvoří v kořenovém adresáři WordPressu. Celá pointa toho, aby informace z webu zmizela tkví v tom, že je nutné soubor z FTP odstranit.

Web je dočasně nedostupný kvůli plánované údržbě

Pomocí libovolného FTP klienta se tedy přihlaste na FTP a otevřete si kořenovou složku s instalací WordPressu. Obvykle to bývá složka www, ale systém souborů na FTP se může samozřejmě lišit. V kořenovém adresáři byste měli vidět kromě standardních souborů WordPressu i soubor .maintenance. Tento smažte. Jakmile soubor z prostoru FTP zmizí, provoz webu se vrátí do normálního stavu.

Závěr

Jakmile soubor z FTP odstraníte, vřele doporučuji celý web otestovat. Mohlo se stát, že při překročení nějakého z limitu serveru neproběhla korektně aktualizace nějaké části systému. Je tedy dobré zkontrolovat vždy stav samotného WordPressu, pluginů i šablony. Samozřejmě vždy v závislosti na tom, u čeho jste aktualizaci prováděli. Zároveň zkontrolujte, zda informace, že web je dočasně nedostupný kvůli plánované údržbě zmizela doopravdy. Nejlépe tedy pomocí jiného prohlížeče, či anonymního režimu. Také doporučuji smazat soubory jakéhokoliv cache pluginu, pokud jej používáte.

Více článků o WordPressu pro začátečníky

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje