Konverze obrázků do .webp

Upraveno 6 prosince, 2023 05:46

S otázkou optimalizace webu pro rychlejší načítání jste si možná nejednou položili otázku, v jakém formátu byste měli nahrávat obrázky. Otázka formátu obrázků může být klíčová ve chvíli, kdy kromě optimalizace pro vyhledávače řešíte i optimalizaci výkonu. Dříve se hojně používaly formáty .jpg, .jpeg a .png. Ty už dnes pro moderní weby nejsou úplně vhodné. Důležitý faktor totiž hraje velikost obrázků. Proto bude tento článek na téma konverze obrázků do .webp formátu.

Konverze obrázků do .webp

V dnešní době hraje velkou roli kromě rychlosti webu také to, jak uživatelský komfort svým návštěvníkům poskytnete. Je nutné, abyste uvažovali tak, že mnoho lidí na Váš web přijde z mobilních zařízení. A taková zařízení nejsou vždy připojena na Wi-Fi. Je tedy dobré abyste brali ohled i na lidi, kteří se dívají na Váš web i prostřednictvím datového tarifu. Díky tomu, že se provede konverze obrázků do .webp, ušetříte lidem nejen data, ale i čas, potřebný pro načtení webu. Nemusím možná ani doplňovat to, že mnoho metrik pro hodnocení webu na formát obrázků hledí také.

V podstatě jde o tzv. win-win metodu. Vy ušetříte místo na serveru a uživatel ušetří čas a data, pokud se na Váš web bude dívat. Samotná konverze obrázků zabere v podstatě jen chvilku a můžete k tomu využít mnoho online konvertorů.

Osobně používám tyto dva:

Jak konverze ovlivní výslednou kvalitu a velikost?

Konverze obrázků do .webp
Konverze obrázků do .webp

Samotná konverze obrázků do .webp kvalitu nijak výrazně neovlivní. Troufám si tvrdit, že běžným okem nemáte příliš mnoho šancí poznat rozdíl. Vizte příklad nahoře. Jeden obrázek je .png a druhý .webp. Zkuste si tipnout, který je v jakém formátu.

Co ovšem konverze ovlivní výrazným způsobem, je velikost obrázku. Ten může být oproti klasickému formátu např. v .png formátu až o 90 % menší. Bez legrace.

Pokud tedy píšete blog, kam nahráváte např. náhledové obrázky ke každému článku, rozdíl poznáte. Na blogu, kde je např. 10 článků je zároveň i 10 náhledových obrázků. Pokud každý bude mít 250 kb ve formátu .png, bude mít Vaše hlavní stránka 2,5 Mb jenom v náhledové grafice. Při konverzi na formát .webp snížíte velikost klidně i na pouhých 250-300 Kb. A to už je opravdu velký rozdíl.

Pokud navíc používáte pro blog nebo pro správu webu redakční systém WordPress, pak vězte, že tyto formáty jsou mu zcela vlastní. Umí s nimi pracovat již v základu a není problém je tedy pro obsah webu použít zcela nativně.

Konverze obrázků do .webp závěrem

Jak vidíte, konverze obrázků do .webp formátu zabere opravdu chvilku a skrývá v sobě pouze samá pozitiva. Zkuste se tedy zamyslet, pokud používáte stále starý formát obrázků, zda nevyzkoušet změnu a odlehčit jak serveru, tak uživatelům.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje