Instalace pluginů ve WordPressu

Upraveno 6 prosince, 2023 05:46

Pluginy jsou nedílnou součástí redakčního systému. Díky nim můžete základní web rozšířit o mnoho funkcí a nastavení, které Vám v mnohém usnadní práci. Může jít o doplňky pro galerie, SEO, zabezpečení a mnohé jiné. Instalace pluginů ve WordPressu je navíc velice jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Pojďme se tedy podívat blíže na to, jak můžete nový plugin do WordPressu nainstalovat.

Instalace pluginů ve WordPressu pomocí administrace

Nejjednodušší způsob instalace pluginů ve WordPressu je pomocí administrace. Postup je následující:

  • v levém menu přejděte na odkaz “Pluginy
  • rozbalí se Vám menu a zde si zvolte “Instalace pluginů
  • v pravém horním rohu je vyhledávání pomocí klíčových slov
  • napište, jakou funkci od pluginu očekáváte a systém najde relevantní výsledky (je dobré vyhledávat pomocí klíčových slov a frází v angličtině)
  • jakmile v seznamu najdete plugin, který se Vám nejvíce líbí, klikněte na “Instalovat
  • po dokončené instalaci plugin aktivujte tlačítkem “Aktivovat

Nový plugin se po instalaci integruje do levého menu. Může vytvořit samostatnou položky, nebo se zobrazí v menu pod položkou “Nástroje” či “Nastavení”.

Instalace pluginů ve WordPressu

Instalace pluginů pomocí FTP

Pokud není plugin v oficiálním repozitáři a nemůžete jej tedy vyhledat výše uvedenou cestou, existuje ještě druhý způsob. Plugin stáhnete u vývojáře a nahrajte jej na FTP webu. K tomu slouží složka wp-content/plugins. Do této složky nahrajte plugin jako samostatnou podsložku. Tím jste udělali první krok k aktivaci pluginu. Nyní je nutné, abyste se přihlásili do administrace svého WordPressu a opět klikli v levém menu na “Pluginy”. V seznamu pluginů uvidíte i tento nově nahraný, avšak jako neaktivní. Nyní tedy stačí plugin aktivovat a posléze najít jeho nastavení v levém menu.

Instalace pluginů ve WordPressu

Závěr

Jak vidíte, z výše uvedeného textu, existuje více možností, jak můžete plugin do WordPressu dostat. V drtivé většině případů najdete všechny pluginy v oficiálním repozitáři. K nahrání pluginů pomocí FTP tak pravděpodobně nikdy nedojde. Je však dobré, abyste uměli a vyzkoušeli si obě varianty. Správa dat na FTP pro Vás v pozdějších fázích neméně důležitá.

Více článků o WordPressu pro začátečníky

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje