Chyba syntaxe WordPressu a jak ji opravit

Upraveno 6 prosince, 2023 05:46

Pokud se setkáte s chybou syntaxe u WordPressu, může pro Vás být obtížné takovou chybu identifikovat a opravit. Většinou se tato chyba vyskytuje při úpravách kódu, nebo při instalaci, či aktualizaci pluginů. Ty mohou způsobit konflikty a nekompatibilitu s jinými pluginy, nebo tématy vzhledu. Pojďme se podívat, jak vzniká chyba syntaxe WordPressu a jak ji opravit. Návod se týká obecných postupů, jak se dá taková chyba odhalit, nebo řešit.

Jak taková chyba vypadá?

Parse error : syntax error, unexpected ‘.’, expecting ‘&’ or variable (T_VARIABLE) in /public_html/mojedomena.cz/wp-content/themes/nejaka-sablona/function.php on line 89

Parse error: syntax error, unexpected ‚[‚ in /data/web/virtuals/83622/virtual/www/domains/mojedomena.cz/wp-content/plugins/jmeno-pluginu/soubor.php on line 459

V prvním případě můžete chybu najít v souboru /wp-content/themes/nejaka-sablona/function.php a to konkrétně na řádku 89.

V případě druhém je chyba v souboru /wp-content/plugins/jmeno-pluginu/soubor.php na řádku 459.

Chyba syntaxe WordPressu a jak ji opravit

Chyba syntaxe WordPressu a jak ji opravit

Zde jsou některé obecné postupy, jak můžete chybu syntaxe v WordPress opravit:

Editujte problémový soubor

Prohlédněte si soubor kódu, kde se chyba objevuje. Vyberte řádek, který hlásí chybu, a zkontrolujte syntaxi. Chybu syntaxe může způsobit například špatně uzavřený tag nebo zavináč, který je použit mimo kontext emailové adresy. Zde je nutné podotknout, že budete potřebovat alespoň základní znalost programovacího jazyka PHP.

Jak jste na tom s aktualizacemi?

Zkontrolujte, zda máte nejnovější verzi WordPressu a všech používaných pluginů. Starší verze mohou obsahovat chyby, které byly v novější verzi opraveny. Pokud se stala chyba při aktualizaci pluginu, zkuste se vrátit na jeho původní verzi. To můžete provést přes FTP. Provedete nejprve přejmenování aktuálního pluginu a poté nahrajete původní plugin ze zálohy.

Deaktivujte pluginy, u kterých mohla vzniknout chyba syntaxe

Deaktivujte všechny pluginy a aktivujte je jeden po druhém. Tímto způsobem můžete identifikovat plugin, který způsobuje konflikt a chybu syntaxe. Ten poté můžete nechat vypnutý, nebo můžete použít alternativu.

Soubor function.php šablony vzhledu

Pokud se chyba vyskytuje při úpravách tématu, zkontrolujte soubor functions.php svého vzhledu. Tento soubor obsahuje funkce, které mohou způsobit chybu syntaxe. Pokud je to nutné, můžete soubor functions.php nahradit novým, získaným z oficiálních zdrojů. Obvykle u vývojáře vzhledu.

Problém se Vám nepodařilo opravit a chyba syntaxe se stále zobrazuje

Pokud se chyba syntaxe stále vyskytuje, můžete kontaktovat technickou podporu hostingu, nebo vývojáře daného elementu, který jste použili. Může se jednat o komplexnější problém, který vyžaduje profesionální pomoc.

Chyba syntaxe WordPressu a jak ji opravit – závěr

Pamatujte, že při úpravách kódu je důležité dodržovat syntaxi jazyka, který používáte. Pokud si nejste jisti, můžete použít online validátory kódu, které vám pomohou najít chyby v kódu. Důkladné prohlédnutí zdroje a systematické postupy Vám pomohou problém odhalit a opravit. Jako důležitá rada na závěr by mělo zaznít, abyste důkladně čas od času prováděli zálohy. Ty si odkládejte buď na lokální počítač, nebo do cloudu.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje