Chybová stránka 404

Upraveno 6 prosince, 2023 05:47

Pokud uživatel klikne na odkaz ve vyhledávači a místo očekávaného obsahu se mu zobrazí stránka s chybou 404, může to být frustrující. I přes tento pocit, který patrně v mnoha lidech vyvolá, je tato stránka pro web zásadně důležitá a také velice podceňovaná. Pojďme se ale podívat trochu více zblízka na to, proč je chybová stránka 404 důležitá, a proč byste ji měli na svém webu rozhodně mít.

Proč je chybová stránka 404 důležitá? Protože informuje uživatele, že obsah neexistuje.

Mnohými tvůrci webu je tato stránka až na posledním místě. Někdy na webu není vytvořena vůbec. Má ale svojí opodstatněnou roli. Tato stránka poskytuje hlavně informace. Upozorňuje uživatele Vašeho webu, že obsah, který hledal, už na webu z nějakého důvodu není. Tím důvodem může být chyba na webu, nebo prostý fakt, že jste stránku smazali. Každý web se neustále vyvíjí. A tedy i to, že nový obsah se přidá a starý naopak smaže, není zkrátka nic, co by nebylo zcela běžné.

Na druhou stranu je ale minimálně slušné návštěvníkovi Vašeho webu usnadnit práci a sdělit mu informaci, že se neuklikl. Díky tomu pak nemusí stránku hledat jiným způsobem. A pokud se nějakým způsobem opravdu spletl a udělal například překlep v URL adrese, upozorníte ho tímto na fakt, že by si měl adresu zkontrolovat. Usnadní to práci Vám i jemu.

Co by nikdy neměla chybová stránka 404 dělat

Stránka 4O4 by měla dát uživateli jasnou informaci o tom, že je něco v nepořádku. A je v tu chvíli jedno, zda je problém na straně uživatele, protože zadal špatnou adresu. Chyba může být i na straně webu, protože má technický problém a stránka neexistuje. Informace by měla být jasná.

Vždy se vyvarujte přesměrování chybové stránky na hlavní index webu. To je to nejhorší, co můžete udělat. Namísto jasné informace, že obsah již neexistuje, přesměrujete uživatele na hlavní stránku. Informaci o chybějícím obsahu nedostal a je zmatený. Pravděpodobně zkusí stejnou adresu zadat ještě několikrát a nakonec s největší pravděpodobností s hořkým pocitem odejde.

Je to stejné, jako byste přišli do obchodu pro nějaké zboží. Prodavač, namísto toho, aby Vám sdělil, že jej již neprodávají, by Vás bez jediného slova vyhodil znovu před dveře obchodu. Odpovězte si sami. Vrátili byste se do toho obchodu nazpět?

Jak by chybová stránka 404 měla vypadat?

Je důležité, abyste se nad svou stránkou 404 trochu zamysleli. Nenechávejte v ji klasickém režimu chyby serveru. Naopak. Buďte kreativní. Zkuste vnést do této stránky i humor, který nejspíš zmírní prvotní frustraci uživatele z toho, že nenašel, co hledal. Využijte toho, že se stránka 404 zobrazila a zkuste návštěvníkovi nabídnout jiný obsah, který by ho mohl zaujmout. Zvýšíte si tím pravděpodobnost, že z webu okamžitě neuteče a pokud ho něco zaujme, může v případě eshopu udělat i nějakou objednávku. Zároveň zkuste vytvořit stránku 404 interaktivní. Můžete do ní vložit vyhledávací pole, nebo kontaktní formulář. I odeslání emailu od uživatele z této stránky může být benefit.

Chybová stránka 4O4 z pohledu SEO

Stránka s chybovým kódem 404 je velmi důležitá pro SEO, protože ovlivňuje způsob, jakým vyhledávače procházejí a indexují webové stránky. Když robot vyhledávače prochází stránku, která vrací chybový kód 404, tak mu to říká, že stránka není k dispozici, nebo, že jednoduše neexistuje.

Vyhledávací roboti během svého procházení webovou stránkou sledují odkazy, které vedou z jednoho místa Vašeho webu na druhé (tzv. vnitřní odkazy). Pokud narazí na odkaz, který vede na stránku s chybovým kódem 404, tak se robot vyhledávače snaží najít jinou stránku s podobným obsahem. Pokud takovou stránku nenajde, tak může odkaz odstranit ze svého indexu.

Logicky z toho vyplývá, že je velice důležité si hlídat, aby se stránka 404 na webu nezobrazovala příliš mnoho. Pokud nahradíte jeden obsah za jiný (relevantní, nebo aktualizovaný), zkuste popřemýšlet, zda není dobré původní URL adresu s nějakou informací přesměrovat na nový obsah. Pokud se Vám totiž přihodí situace, že bude robot na Vašem webu narážet na chybovou stránku příliš často, sníží to Vaší reputaci a web bude pravděpodobně velmi brzo hodnocen spíše negativně. To samozřejmě pocítíte na výsledcích vyhledávání.

A právě i z tohoto důvodu je více než vhodné mít Vaši webovou stránku propojenou např. s Google Search Console, která Vám bude pravidelně takové stránky hlásit. Díky tomu uvidíte všechny aktuálně “mrtvé” odkazy a budete mít možnost situaci napravit.

Inspirace pro vytvoření chybové stránky

Chybová stránka 404

Závěr

Vytvořit chybovou stránku 404 nemusí být nijak výrazně složité. Stačí zapojit představivost, napsat text a doplnit jej případně nějakými aktivními prvky a grafikou. Taková stránka docílí mnohem pozitivnějšího efektu, než strohá hláška, kterou vygeneruje server. Pokud navíc ve svém WordPressu používáte Elementor, můžete se podívat sem (Jak vytvořit 404 stránku přes Elementor), jak si takovou stránku vytvoříte pohodlně sami.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje