SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit

Upraveno 6 prosince, 2023 05:47

Jistě znáte situaci, kdy vytvoříte web a očekáváte, že na něj začne v krátké chvíli chodit mnoho uživatelů napříč celým internetem. Bohužel, doby z roku kolem 2010, kdy stačilo založit blog a relativně trochu pravidelně psát, aby si Vás Google i lidé všimli, jsou nenávratně pryč. Dnes je situace jiná. Webové stránky, blogy a informační portály zaplavují internet a to často vede k nedostatečné relevantnosti výsledků vyhledávání a neviditelnosti na klíčových pozicích. Proto je dnes nezbytné přemýšlet jinak a aktivně usilovat o zlepšení pozic ve výsledcích vyhledávání. V tomto článku bych tedy chtěl rozebrat trochu podrobněji SEO ve WordPressu a jak Googlu trochu lépe ukázat, že existujete. V dnešní době je to opravdu základ pro úspěch. Tématem dnešního článku tedy bude SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit.

SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit pomocí pluginu Yoast SEO

Začněme s pluginem, který Vám usnadní práci s optimalizací, to je klíčová věc, na kterou se můžeme zaměřit hned na začátku. Osobně používám Yoast SEO. Díky tomuto pluginu provedete základní nastavení webu a jeho meta popisků, pomocí velmi dobrého průvodce. Plugin Yoast SEO Vás bude hlídat i při psaní obsahu a poskytne Vám cenné rady o tom, co můžete zlepšit, upravit nebo změnit. V momentě, kdy napíšete nový článek, provede Yoast SEO analýzu obsahu a ukáže Vám hodnocení spolu s cennými typy, co zlepšit.

Ihned tedy budete naprosto v obraze, zda jste napsali kvalitní text, nadpisy, strukturu, ale i zda nepoužíváte zbytečně dlouhé věty nebo trpný rod. A to je teprve začátek.

Instalace a první spuštění pluginu Yoast SEO

Plugin Yoast SEO můžete nainstalovat přes administraci WordPressu, pomocí levého menu a položky “Pluginy“. Zde si přejděte v menu na položku “Instalace pluginů” a pomocí vyhledávání přes klíčová slova plugin najděte, nainstalujte a aktivujte.

SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit

Po aktivaci pluginu se automaticky ocitnete v průvodci prvního nastavení. Celé nastavení vložím níže do obrázků, aby byl postup přehlednější. Klikněte tedy na tlačítko “Spusťte první konfiguraci“. Průvodce s Vámi projde první a základní nastavení webu. To asi nemá cenu zdlouhavě popisovat a celý proces ukážu s popisky níže, v galerii.

Integrace pluginu Yoast SEO

Po první konfiguraci se plugin Yoast SEO sám integruje do systému a nadále Vás bude provázet celým systémem a poskytovat cenné rady. V tomto článku si také ukážeme, jak je tento plugin nenahraditelný a jak se zaměřit i na text článků. Dále si v následující části článku budeme probírat, jakým způsobem Yoast SEO dokáže výrazně ukázat, co děláte špatně. Určitě se k němu tedy ještě vrátíme. Zatím mohu nastínit, že plugin bude při psaní článků kontrolovat obsah a upozorňovat Vás na chyby, které děláte. Pokud například napíšete text s příliš mnoha větami v trpném rodě, můžete použít zobrazovací oko, které označí všechny věty, které by bylo vhodné přepsat pro lepší čitelnost textu. A to rozhodně není vše, co tento plugin umí.

SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit – využijte Google Search Console 

Google Search Console (dříve známá jako Google Webmaster Tools) je online nástroj, který můžete využít k monitorování a analýze výkonu Vašich webových stránek v rámci vyhledávače Google. Pomocí této konzole můžete sledovat návštěvnost Vašeho webu z vyhledávače, indexování stránek, zobrazení výsledků vyhledávání a další důležité metriky.

Díky Google Search Console také můžete identifikovat technické problémy, které mohou bránit vašim stránkám v lepším umístění výsledků vyhledávání. Tento nástroj umožňuje odhalit chyby v kódování, sledovat rychlost načítání stránek a také identifikovat případné zhoršení v rámci zobrazování výsledků.

Používání Google Search Console je tedy pro každého majitele webových stránek velmi užitečné a v podstatě velice důležité (řekl bych skoro až povinné). Pomocí této konzole můžete optimalizovat své stránky tak, aby byly výsledky vyhledávání v Google co nejefektivnější. Zároveň také získáváte cenné informace o tom, jaká klíčová slova uživatelé pro vyhledávání používají a jak se vaše stránky umísťují právě v rámci těchto klíčových slov.

Jak se zaregistrovat do Google Search Console

Nyní se pojďme podívat krok za krokem, jak se do Google Search Console zaregistrovat. Konzoli najdete na této webové adrese: https://search.google.com/search-console/about. Podotknu, že pro získání účtu v této konzoli je potřeba mít také e-mailovou adresu @gmail.com, kterou použijete k přihlášení. Pro majitele Android telefonů či zařízení je to samozřejmost, pro ty ostatní to ale znamená si nejprve Gmail zřídit. Pokud již máte Gmail zřízený, klikněte dále na tlačítko “Začínáme“.

SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit

My se budeme zaměřovat na přidání celého webu pod doménou. Proto v následujícím kroku vyberte ze dvou možností doménu. Vyplňte název Vaší domény a pokračujte na další krok, který je o poznání těžší, protože musíte ověřit vlastnictví domény. Tedy fakt, že doména, kterou do konzole přidáváte Vám opravdu patří, nebo že ji pro někoho spravujete. To se provádí přidáním TXT záznamu do DNS. Google Search Console Vám vygeneruje krátký kód, který u správce DNS serveru přidáte do nastavení v podobě TXT záznamu.

Jelikož každý registrátor domén, a tedy i správce DNS, má odlišnou administraci, budete se muset v případě potřeby  obrátit na helpdesk Vašeho registrátora domény (nebo správce DNS, pokud je odlišný). Pokud máte doménu a DNS např. u Forpsi, využijte k tomu tento návod: Přidání Google Search Console pomocí DNS záznamů u domény.

SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit
SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit

Jakmile ověříte vlastnictví Vaší domény, zpřístupní Vám to konzoli spolu se všemi jejími funkcionalitami.

SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit

Google Search Console – používáme soubor sitemap.xml

Soubor sitemap.xml je relativně malý soubor, který slouží k tomu, aby vyhledávací robot snadno procházel a indexoval webovou stránku. Sitemap.xml obsahuje seznam všech stránek na webové stránce a poskytuje i informace o poslední aktualizaci. Sitemap.xml je díky tomu velmi užitečný soubor pro webové stránky s velkým množstvím obsahu. Bez sitemap.xml by vyhledávací robot musel procházet celým webem, aby dokázal najít všechny stránky a informace o nich. To by bylo pro roboty velmi časově náročné a některé stránky by mohly být přehlédnuty.

Pokud jste navíc nainstalovali plugin Yoast SEO, o kterém jsem psal hned v úvodu, sitemap.xml již máte vytvořený automaticky tímto pluginem. Nachází se na URL adrese vase-domena.koncovka/sitemap.xml. Vypadá takto: https://blog.jirivanek.eu/cs/sitemap.xml.

Soubor sitemap.xml můžete přidat následovně, vizte obrázky.

přidání sitemap.xml do google search console
přidání sitemap.xml do google search console

Google Search Console – manuální vložení URL adresy

Další nespornou výhodou, kterou získáte používáním Google Search Console je možnost urychlení indexace nového obsahu tím, že na něj kromě sitemapy Google upozorníte ihned. To můžete provést formou kontroly URL v horní části konzole. Hned upřesním, k čemu je to dobré na modelové situaci. Vytvoříte nový článek na svém blogu a namísto toho, abyste čekali, než si toho Google všimne, na článek se podívá a poté zaindexuje, můžete jej na nový obsah upozornit ihned a zároveň také ihned požádat o indexaci. Stačí, když mu podstrčíte URL adresu ke kontrole, a poté požádáte o indexaci. Nový obsah se tak může ve vyhledávání Google objevit i v rámci několika hodin (osobní zkušenost).

vložení URL v Google Search Console
vložení URL v Google Search Console

Sledování dat pomocí Google Search Console

Dalším nesporným benefitem používání Google Search Console je sledování dat a informací o Vašem webu. Můžete sledovat různá data a metriky, jako je například počet zaindexovaných adres (články, obrázky, videa…), průměrná pozice ve vyhledávání, počet kliknutí u vyhledávaných dotazů, klíčová slova a mnoho dalších informací. Díky tomu získáte poměrně přesný přehled, co lidé hledají v momentě, kdy jim Google ukáže Vaše stránky a oni je přes nabízené výsledky navštíví

SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit – jak na obsah?

Kvalita textu a obsahu

Abyste si získali přízeň Google, musíte mu zajistit kvalitní obsah na Vašem webu. To, o čem píšete a jak píšete. Důležitá je hodnota informací, délka textu, grafický obsah i kód webu. Je tedy nutné, aby Váš web byl informačně přínosný. V tomto kontextu si tedy dejte pozor na gramatiku i styl psaní. Je velmi vhodné abyste si články po sobě přečetli a opravili překlepy, případně můžete pro kontrolu použít např. Google docs, který Vás na mnoho překlepů upozorní červeným podtržením. Vyvarujte se zároveň větám se stejnou frází či slovem na začátku, jdoucích po sobě. Základ je tedy mít o čem psát a psát kvalitně. Důrazně pak doporučuji, nekopírujte texty z jiných webů. Kromě toho, že byste porušili autorský zákon, Google by takové praktiky odhalil a penalizoval Vás. Kopírování obsahu z jiných webů je tedy šedou zónou, kterou Google nepodporuje.

Při psaní textů používejte činný rod

Trpný a činný rod jsou dva základní gramatické rody, které slouží k vyjádření toho, kdo provádí nebo kdo je cílem určité akce ve větě. V činném rodě je subjekt věty tím, kdo vykonává akci nebo činnost, zatímco v trpném rodě je subjekt věty tím, kdo je akcí, nebo činností zasažen. V činném rodě je důraz kladen na to, co se děje a kdo to dělá, zatímco v trpném rodě se zaměřujeme na to, co se děje a kdo je tím zasažen. Pro příklad:

Jan si koupil nové auto. (činný rod) -> podmětem je Jan, který auto opravdu koupil.
Nové auto bylo koupeno Janem. (trpný rod) -> podmětem je zde auto, které se ale na koupi nijak nepodílí.

Vyvarujte se používání trpného rodu v textech svých článků. Negativně působí na čitelnost textu. Pokud používáte Yoast SEO plugin, upozorní Vás na použití trpného rodu a sníží Vám hodnocení výkonu textu. Doporučuji používat trpný rod pouze maximálně v 10 % obsahu.

trpný rod

Pište různorodé věty

Nesklouzávejte k tomu, abyste tvořili věty začínající stejně, jako věty předchozí. Snažte se slova kombinovat a vymýšlet jiná slovní spojení. Různorodost vět bude právě to, co udrží pozornost Vašich čtenářů a zabrání jim v přeskakování textu. Yoast SEO plugin Vás bude na tuto problematiku upozorňovat a umožní Vám před zveřejněním článku upravit věty. Používání různorodých vět je doporučeno a bude mít pozitivní vliv na čitelnost Vašeho textu.

Používejte tranzitní slova

Tranzitní slova jsou slova, která se používají jako přechod mezi dvěma větami, slovy nebo frázemi. Tranzitní slova jsou důležitá pro udržení toku myšlenek a pomáhají udržovat text plynulý a snadno čitelný. Mezi tranzitní slova patří například “také“, “navíc“, “proto“, “dokonce“, “a” atd. Díky používání tranzitních slov opět udržíte čtenáře ve střehu. Díky tomu si budete moci zvyšovat délku jedné návštěvy uživatelem a zároveň nebudete nutit čtenáře k rychlejšímu opuštění webu. Kromě toho bude článek čitelnější a příjemnější. Laicky řečeno, snáze se ponoří do textu.

Délka odstavců a délka textu

Snažte se udržet optimální délku textu i odstavců. U jednoho odstavce by neměla být délka větší jak 150 slov. Je to z toho důvodu, aby se čtenář v obsahu neztrácel a udržel pozornost. Text článku jako takový by měl mít alespoň 3OO a více slov, aby byl zajímavý jak pro čtenáře, tak pro vyhledávače. Příliš krátké články nebude Vyhledávač brát jako plnohodnotné a obvykle je také umístí na nižší pozici, protože neobsahují dostatek kvalitního materiálu.

Vložte do nadpisů H2 a H3 klíčová slova (kupříkladu jako v tomto článku – SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit)

Nebojte se používat klíčová slova v nadpisech. Je dobré, aby v kratším textu byly alespoň dva nadpisy, s obsahem klíčových slov. V dlouhém textu určitě 3 až 4. Podle délky článku Vám bude Yoast SEO radit, jaký je optimální počet takových nadpisů. Podle něj pak můžete nadpisy před zveřejněním článku upravit. Díky používání nadpisů s klíčovými slovy si celkem výrazně zvyšujete pozice ve vyhledávání. Tato metoda je tedy pro Vás z hlediska SEO docela zásadní.

Snažte se použít klíčová slova či fráze hned v prvním odstavci

Co také velmi pomáhá při zvyšování šance na umístění ve vyhledávání, je vkládání klíčových slov a frází hned do prvního odstavce textu. Kromě tedy již výše zmíněných nadpisů se zaměřte na to, aby první odstavec obsahoval klíčová slova, která jste zvolili při psaní článku.

Odkazujte na zdroje

Při psaní textu se nebojte používat interní i externí odkazy. Tedy odkazy jak v rámci svého webu, tak jiných, externích. Pokud budete psát např. článek o nějakém produktu, nebojte se použít odkaz na jeho výrobce. Pokud se v článku navíc objeví něco, o čem jste již psali dříve, upozorněte čtenáře i na tento, již dříve napsaný obsah. Díky používání interních odkazů totiž nalákáte robota na další obsah svého webu. Tím, že uvidí odkaz v článku, podívá se i na něj a Vám se tak zvyšuje šance, že zaindexuje mnohem více článků, než pouze ten jeden, na kterém se nachází. U externích odkazů ale používejte atribut rel=”nofollow”.

Atribut rel=”nofollow” říká robotovi, aby takový odkaz nijak nesledoval. Proč je to důležité? Z jednoho prostého důvodu. Vy potřebujete, aby se robot soustředil na Váš obsah. Není třeba ho rozptylovat odkazy, které vedou mimo Váš web na cizí stránky. Pokud tedy budete používat atribut rel=”nofollow” u externích odkazů, nebudete rozptylovat robota a umožníte plnou sílu pouze Vašemu textu, případně Vašim vnitřním odkazům.

Toto téma jsem rozepisoval zde: Proč v rámci SEO používat u externích odkazů atribut rel=”nofollow”. Pokud Vás toto téma jako doplňující zajímá, můžete se dozvědět více.

U obrázků používejte ALT popisky

O ALT popiskách u médií jsem již také psal. Konkrétně v tomto článku: Proč je důležité doplňovat alternativní text k obrázkům. ALT popisky jsou důležité metainformace, které vyhledávač používá k indexování mediálního obsahu. Vyhledávač nevidí obrázek a to, co je na něm. Vidí popisek a podle toho obrázek indexuje. Je tedy nutné, abyste pomocí ALT popisku řekli vyhledávači, co na obrázku skutečně je. On podle toho obrázek zatřídí a Vy budete mít mnohem větší pravděpodobnost, že někdo najde Váš obsah i podle vyhledávání obrázků.

SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit – zkontrolujte si přesměrování webu

Pod pojmem přesměrování z titulku zde konkrétně myslím, zda Vaše doména funguje pouze na variantě bez www, s www, nebo na obou. První dvě možnosti jsou správné. Ta poslední již bohužel nikoliv. Pokud Vaše doména zobrazuje obsah jak ve variantě s www tak i bez, aniž by došlo k přepisu URL adresu pouze na jednu z možností, budete mít pravděpodobně problém s duplicitním obsahem. Bohužel, Google nepovažuje obě varianty za stejnou doménu. Situaci vyhodnotí tak, že se nachází stejný obsah na dvou doménách a Vy se pravděpodobně dočkáte penalizace za kopírování obsahu. Je tedy nutné, abyste si vybrali pouze jednu z variant a tu druhou přesměrovali.

Pokud se tedy rozhodnete používat doménu bez www, zařiďte, aby se po zadání subdomény www provedlo přesměrování pomocí 3O1 permanent redirect na doménu hlavní. Díky přesměrování totiž Google pochopí, že nejde o duplicitní obsah ale o jednu doménu a vy se tím vyhnete penalizaci. To samé proveďte s případnými aliasy na webu. Alias je v tomto kontextu další doména, např. s jinou koncovkou, která je na webu nastavená pro zobrazování stejného obsahu. Pokud má hlavní web doménu s koncovkou .cz a zároveň na něm máte alias .sk, proveďte přesměrování aliasu na hlavní doménu.

Vytvořte si chybovou stránku 404

Chybová stránka 4O4 slouží k tomu, aby Vaše čtenáře upozornila na obsah, který se na webu již nenachází. Pro vysvětlení použiji příklad. Při zadání určité fráze do vyhledávače ukáže Google ve výsledcích i Váš článek, který jste ale nedávno z nějakého důvodu smazali. Pokud na něj čtenář klikne, měl se dostat na chybovou stránku 4O4, která jej upozorní na fakt, že obsah už na webu není. Pokud taková stránka neexistuje a čtenář se místo toho dostane úvodní stránku Vašeho webu, bude pravděpodobně zmatený, že se mu zobrazil jiný obsah, než který původně hledal. Tato stránka tedy poskytuje důležitou informaci návštěvníkům, že obsah, který hledali na webu, již není k dispozici. Naproti tomu mu můžete do vlastní chybové stránky vložit nabídku na jiný obsah, který jej může zaujmout a místo toho, aby Váš web opustil, klikne na jiný obsah a na webu zůstane. To je minimálně výhodné, nemyslíte?

SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit pomocí souboru robots.txt

Soubor robots.txt aktivně řídí indexování webovými roboty tím, že určuje, které stránky jsou povoleny a které jsou zakázány. Tyto roboti, známí také jako “spider“, “crawler” nebo “bot“, jsou programy, které procházejí internetové stránky a hledají informace, které poté používají například pro vyhledávání nebo indexování stránek.

Soubor robots.txt je vytvořen a umístěn do kořenového adresáře webu, aby byl snadno dostupný robotům, kteří se na stránku snaží dostat. V souboru se nacházejí pravidla, která říkají robotům, které stránky nebo adresáře na webu mohou navštívit a které ne. Psaní pravidel v souboru se provádí pomocí speciálního formátu, který umožňuje definovat, jaké části webu jsou pro roboty přístupné a jaké již ne.

Soubor robots.txt se používá především pro optimalizaci indexace webu pro vyhledávače. Pokud majitel webové stránky nechce, aby se některé stránky zobrazovaly ve výsledcích vyhledávání, může tyto stránky zakázat v souboru robots.txt. Aktivní použití tohoto souboru může také pomoci snížit zátěž na serveru, protože roboti nebudou zbytečně procházet stránky, které nejsou důležité nebo nechtěné.

Zde Vám ukáži pár příkladů zápisu do souboru robots.txt.

Umožněte přístup všem robotům ke všem stránkám na webu.

				
					User-agent: *
Disallow:
				
			

Zakažte všem robotům přístup k adresáři /admin/ na webu.

				
					User-agent: *
Disallow: /admin/
				
			

Zde Googlebot nemá přístup k adresáři /private/ na webu.

				
					User-agent: Googlebot
Disallow: /private/
				
			

Toto pravidlo zakazuje všem robotům přístup ke všem souborům s příponou .pdf a .xls na webu.

				
					User-agent: *
Disallow: /.pdf$
Disallow: /.xls$
				
			

SEO optimalizace WordPressu a jak ji zlepšit na závěr

Výše uvedené je pouze souhrn několika metod, kterými se dají zlepšit pozice ve vyhledávání. Ve skutečnosti je toho totiž mnohem více a vydalo by to na celou knihu. Považuji to, o čem jsem dnes psal, za klíčové a pokud se budete držet daných doporučení, určitě uvidíte velké zlepšení ve svých pozicích i počtu návštěv Vašich stránek.” Přeji tedy mnoho prvních pozic a hodně návštěvníků Vašeho webu.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje