Jak ve WordPressu zakázat RSS pomocí kódu

Upraveno 6 prosince, 2023 05:49

Možná jste si již také položili otázku, jak ve WordPressu zakázat RSS feed pomocí kódu, jelikož nechcete na vše používat plugin. A nebo možná pouze přemýšlíte, zda zákaz RSS nějaký smysl má.

Funkcionalita WordPressu nazývaná RSS feed se využívá především u webů, které pravidelně přidávají nový obsah v určitých intervalech. Mluvíme zde hlavně o blogu, kam s určitou pravidelností nahráváte nový obsah. RSS feed má jediný účel. Zpříjemnit uživatelům hledání nového obsahu na jejich oblíbených webech. Hned uvedu příklad.

Pokud aktivně sledujete obsah např. 10 webových stránek, je poměrně časově náročné, kontrolovat každý den, zda autoři na web nepřidali nový obsah. Musíte např. každé ráno otevřít 10 stránek a zkontrolovat, zda je na webu nový článek, který by Vás mohl zajímat. Používání RSS čtečky, do které si uložíte RSS feed každého webu, který sledujete, bude pro Vás mnohem pohodlnější. Čtečka za Vás prozkoumá všech deset webů a pokud na nich najde nový obsah, stáhne jej a upozorní Vás na tuto skutečnost. Jelikož vy uvidíte titulek a minimálně část obsahu článku, můžete se rozhodnout, zda je pro Vás zajímavý a jestli si jej budete chtít přečíst celý na webu. U malých webů, kde autor obsah nemění nemá smysl RSS feed používat a mít zapnutý. Pro takové weby se dnes podíváme na to jak ve WordPressu zakázat RSS feed pomocí kódu.

Možná se nyní ptáte, proč používat kód, když existuje jistě plugin, který by řešil stejný problém. A máte pravdu, existuje. Nicméně, pokud budete vždy používat plugin i na malé problémy, brzy dojdete do bodu, kdy bude WordPress pomalý a zahlcený. Prostě mu dojde přidělená paměť. Je tedy dobré umět řešit i malé problémy jinak. Koneckonců, není to tak těžké, jak se může z titulku zdát.

Jak ve WordPressu zakázat RSS feed pomocí kódu

Jeden plugin ale opravdu potřebovat budete. Jde o plugin pro vkládání tzv. snippetů. Jelikož lze ale mnoho problému ve WordPressu řešit kódem, jste díky tomuto pluginu schopni řešit velkou škálu věcí. Pak tento jeden plugin umí směle nahradit i deset jiných.

Plugin, který já osobně používám pro vkládání snippetů se jmenuje WPCode. Přímý odkaz pro stažení je zde: WPCode – Insert Headers and Footers + Custom Code Snippets – WordPress Code Manager. Nainstalovat jej můžete samozřejmě přímo z administrace, pomocí odkazu v levém menu. Klikněte tedy nejprve na odkaz “Pluginy” a poté na “Instalace pluginů“. Do vyhledávání pomocí klíčových slov napište “WPCode“. Plugin nainstalujte a poté také aktivujte.

Jak ve WordPressu zakázat RSS feed pomocí kódu

Jak ve WordPressu zakázat RSS feed pomocí kódu – používáme WPCode

Po instalaci pluginu uvidíte v levém menu novou položku s názvem “Code Snippet“. V rozbaleném podmenu je pak další položka, která je pojmenovaná stejně (viz galerie s návodem níže). Nový snippet přidáte pomocí tlačítka “Add New” a následně kliknutím na “Add Your Custom Code (New Snippet)“. Ve výběru jazyka pro kód z tohoto návodu zvolte PHP.

Níže uvedený kód si tedy zkopírujte a vložte jej do pole “Code Preview“. Aby se kód spouštěl automaticky a na každém zařízení, musíte v části “Insertion” zvolit “Auto Insert” a v sekci “Device Type” zvolte “Any Device Type“. Díky tomu budete kód spouštět automaticky a to jak na mobilu, tabletu, tak i na počítači. Na konci pouze snippet uložte a pokud se tak nestane automaticky, tak jej aktivujte. Pokud používáte na webu Cache plugin, nezapomeňte si promazat cache!

Kód pro zákaz RSS Feedu vypadá takto:

				
					/**
 * Display a custom message instead of the RSS Feeds.
 *
 * @return void
 */
function wpcode_snippet_disable_feed() {
    wp_die(
        sprintf(
            // Translators: Placeholders for the homepage link.
            esc_html__( 'No feed available, please visit our %1$shomepage%2$s!' ),
            ' <a href="' . esc_url( home_url( '/' ) ) . '">',
            '</a>'
        )
    );
}
 
// Replace all feeds with the message above.
add_action( 'do_feed_rdf', 'wpcode_snippet_disable_feed', 1 );
add_action( 'do_feed_rss', 'wpcode_snippet_disable_feed', 1 );
add_action( 'do_feed_rss2', 'wpcode_snippet_disable_feed', 1 );
add_action( 'do_feed_atom', 'wpcode_snippet_disable_feed', 1 );
add_action( 'do_feed_rss2_comments', 'wpcode_snippet_disable_feed', 1 );
add_action( 'do_feed_atom_comments', 'wpcode_snippet_disable_feed', 1 );
// Remove links to feed from the header.
remove_action( 'wp_head', 'feed_links_extra', 3 );
remove_action( 'wp_head', 'feed_links', 2 );
				
			

Závěr

Díky vložení výše uvedeného kódu pomocí snippetu se provede zákaz RSS Feedu a to velmi jednoduše, aniž byste pro tuto akci museli použít další plugin. Navíc, pokud se naučíte používat snippety k řešení menších problémů a trápení s chováním WordPressu, budete z toho mít prospěch nejen Vy, ale také Vaši uživatelé. Uživatelé Vašich stránek totiž dostanou lehčí a svižnější web, kde neběží více než 30 pluginů, což je obvykle mnoho, navíc pro řešení sebemenších problémů. Jak ve WordPressu zakázat RSS pomocí kódu není pouze jednoduché a sympatické, ale také funkční. Toto řešení Vám také uspoří část paměti, kterou by na stejnou akci spotřeboval další plugin v řadě.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje