Datová struktura WordPressu

Upraveno 6 prosince, 2023 05:52

Datová struktura WordPressu je složitý systém s mnoha různými složkami a podsložkami. Pokud se přihlásíte na FTP svého webu, uvidíte primárně tři hlavní složky, do kterých WordPress ukládá různá data podle jejich využití. Tento článek se zaměří na to, jak vypadá datová struktura WordPressu a na jeho hlavní složky a soubory. Probereme také jejich význam pro funkčnost tohoto populárního redakčního systému.

Jaké soubory a složky obsahuje nově nainstalovaný WordPress?

  • wp-admin
  • wp-content
  • wp-includes
  • index.php
  • license.txt
  • readme.html
  • wp-activate.php
  • wp-blog-header.php
  • wp-comments-post.php
  • wp-config-sample.php
  • wp-cron.php
  • wp-links-opml.php
  • wp-load.php
  • wp-login.php
  • wp-mail.php
  • wp-settings.php
  • wp-signup.php
  • wp-trackback.php
  • xmlrpc.php

Datová struktura WordPressu – hlavní složky

Hlavní složky WordPressu jsou celkem tři a obsahují následující data:

a) wp-admin – Tato složka obsahuje všechny soubory a kódy, které se používají pro administrátorské rozhraní WordPressu (moje-doména/wp-admin). Zahrnuje soubory pro správu uživatelů, nastavení webu a pluginů, správu stránek a příspěvků, statistiky návštěvnosti a další důležité funkce.

Datová struktura WordPressu

b) wp-content – Tato složka obsahuje soubory týkající se obsahu Vašeho webu, včetně souborů s tématy vzhledu (themes), pluginy (plugins), obrázky (uploads), soubory stylů a další obsah. Tato složka je, obzvláště u webu s velkým počtem příspěvků, kapacitně největší. Je to z toho důvodu, že WordPress si sem ukládá všechny mediální soubory, jako jsou obrázky, nebo videa (složka wp-content/uploads).

Datová struktura WordPressu

c) wp-includes – Tato složka obsahuje veškeré soubory pro samotné jádro systému WordPress, jako jsou funkce a třídy pro práci s databázemi, vytváření formulářů a další funkce, které jsou důležité pro běh Vašeho webu.

Datová struktura WordPressu

Složka wp-content

S touto složkou budete na FTP pracovat nejvíce. Proto je dobré, abyste znali alespoň nejdůležitější podsložky, které se starají o viditelný obsah Vašeho WordPressu.

wp-content/themes – Tato složka obsahuje všechna témata vzhledu, a to i taková, která jsou neaktivní. Témata vzhledu obsahují soubory CSS, PHP, a také grafiku vzhledu. Tyto soubory ve finále určují to, jaký vzhled bude Váš web mít, případně, jaké funkce bude šablona nabízet.

wp-content/plugins – Zde má WordPress uložené pluginy, které můžete nainstalovat a také aktivovat z prostředí administrace. Tato podsložka je důležitá hlavně v momentě, kdy z důvodu nekompatibility pluginu dojde k pádu systému. Zde jste schopni plugin přejmenováním vyřadit z funkce a vrátit web do původního, funkčního stavu.

wp-content/uploads – poslední uživatelsky důležitá složka je uploads. Zde si WordPress ukládá hlavně média, která se zobrazují v obsahu webu. Tedy hlavně obrázky a videa. Struktura podsložek je pojmenovaná pro lepší orientaci podle datumu. V názvu složek tedy vidíte obvykle měsíc a rok, ve kterém jste obsah složky na web nahráli z prostředí administrace. Kromě obrázků a videí zde najdete i dokumenty, PDF soubory a mnohé jiné. Souhrnně lze ale říct, že je zde uložen obsah, který jste jako správci uploadovali zkrze administrační rozhraní.

Datová struktura WordPressu a důležité soubory na FTP

Nejdůležitější uživatelské soubory jsou celkem tři. Tedy v té zjednodušené variantě popisu. Jde o následující soubory:

  • index.php
  • wp-config.php
  • .htaccess

index.php

Soubor index.php můžeme zjednodušeně popsat jako úvodní soubor. Je to soubor, který server hledá jako první a na základě kterého pak provádí další akce. Čili ihned poté se připojí do databáze a načte si nastavení webu, zobrazí jeho obsah atd. Pokud byste tento soubor přejmenovali, web přestane fungovat. U linuxového serveru dokonce stačí změnit pouze velikost písmen (např. Index.php).

wp-config.php

Druhým a důležitým souborem WordPressu je wp-config.php. Jak už je Vám nejspíše z názvu patrné, jde o konfigurační soubor. V tomto souboru má WordPress uložená důležitá data, jako je např. připojení k databázi (server, jméno, login a heslo), či nastavení pro různá chování (debug mode, prefix tabulek databáze apod.)

.htaccess

Posledním souborem, který jako uživatelé budete patrně upravovat a ladit, je konfigurační soubor Linuxového Apache. Tedy soubor .htaccess. Tento soubor umožňuje specifikovat různá nastavení pro konkrétní adresáře a jejich podadresáře. Soubor .htaccess se umisťuje do kořenového adresáře webu a obsahuje direktivy, které ovlivňují jeho chování. Je důležitý např. pro přepis URL adres na tzv. hezké URL, může zajišťovat automatické přesměrování na https či na subdoménu s www, zapíná se přes něj komprese webu apod. Různé direktivy si do něj pro svůj chod ukládají také pluginy pro cache, ale i různé pluginy pro bezpečnost, nebo GEOIP blokaci.

Závěr

Výše uvedené soubory a složky jsou de facto ty, které uživatelé potřebují nejvíce. Nicméně, nelze jednoduše říct, že datová struktura WordPressu se omezí pouze na tyto soubory a složky, jelikož jich obsahuje mnohem více. 

Avšak, pro Vás jako uživatele jsou právě tyto soubory a složky nejdůležitější, pokud se chystáte ladit web, nebo konfigurovat určité jeho prvky a chování.

Účelem tohoto článku tedy není popsat celou datovou strukturu, ale spíše nabídnout lehký náhled na soubory a složky, abyste se s nimi mohli seznámit a získat o nich alespoň elementární přehled. Je tedy dobré mít o těchto souborech a složkách alespoň něajake znalosti, neboť se s nimi pravděpodobně dříve, či později setkáte na FTP osobně.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje