Updatovat jako první WordPress, nebo pluginy?

Upraveno 6 prosince, 2023 05:54

Nejste si jistí, zda byste měli při větším updatu provést aktualizaci redakčního systému a poté jednotlivých pluginů, nebo naopak? Mnoho začátečníků má z aktualizací strach, a tak je raději neprovádějí vůbec. Bojí se, že neodborným zásahem rozbijí již postavený web. Dnes se podíváme na to, zda je lepší provést jako první aktualizaci systému, či pluginů. Možná Vám poté zodpovězená otázka, zda updatovat jako první WordPress, nebo pluginy, pomůže k tomu, tolik se takové akce nebát. Konec konců, není to zas tak složité, jak by se mohlo zdát.

Proč udržovat WordPress aktuální?

Považuji za velmi důležité, aby každý majitel webu na WordPressu svůj redakční systém aktualizoval. Díky tomu budete mít jistotu, že máte v systému poslední bezpečnostní záplaty, nové funkce a že i rychlost webu bude v rámci možností optimální.

Ano, chyba se při aktualizaci může stát. Děje se to většinou v momentě, kdy je ve zdrojovém kódu pluginu nějaká chyba, nebo není nová verze plně kompatibilní s aktuální verzí WordPressu. Takové chyby se stávají zřídka, a vždy je možné problémový plugin vyřadit na FTP přejmenováním. Pokud máte Vy nebo Váš poskytovatel webhostingu zálohu, stačí se vždy vrátit na poslední funkční verzi pluginu a problém je vyřešený.

Co se však otázky z titulku týče, osobně doporučuji provádět aktualizace v tomto pořadí:

  1. nejprve proveďte aktualizaci jádra WordPressu
  2. následně aktualizujte všechny pluginy (nejlépe postupně, nikoliv najednou)
  3. jako poslední proveďte update šablony vzhledu

Vždy mějte po ruce zálohu webu

Patrně to bude znít jako ohrané klišé, ale vždy před aktualizací systému proveďte zálohu dat na FTP a také kompletní export databáze. Pokud cokoliv při aktualizaci selže, není nic jednoduššího, než data vrátit do původního stavu ze zálohy.

Zálohy bude mít pravděpodobně i Váš poskytovatel internetu. Zde ale pozor. Určitě se na stav zálohování nejprve zeptejte, abyste měli jistotu, že zálohování probíhá na denní bázi, případně položte dotaz, zda není zpoplatněné.

Podle pravidla, že kdo je připraven, není zaskočen. Záloha zabere dost často jenom chvíli, ale dokáže ušetřit obrovské množství času při řešení problému.

Pro snazší zálohovaná můžete vyzkoušet i řadu pluginů. Velmi hojně používaným je např. UpdraftPlus.

K zálohování doporučím jednu radu. Neukládejte data do prostorů FTP, ale buď k sobě, na lokální počítač, nebo na vlastní cloudové úložiště, jako je např. Google Disk. Mnoho poskytovatelů webhostingu má ukládání záloh do prostorů FTP zakázáno a porušovali byste tím podmínky pro užívání webu.

Jako první tedy proveďte aktualizaci WordPressu

  • klikněte v levém menu na záložku “Nástěnka
  • zde vyberte v menu “Aktualizace
  • klikněte na “Aktualizovat
Updatovat jako první WordPress, nebo pluginy?

Teprve nyní proveďte aktualizaci pluginů

Jakmile se aktualizace jádra WordPressu dokončí, můžete se pustit do pluginů. Zde doporučuji neprovádět hromadnou aktualizaci, ale provést update vždy po jednom pluginu. Můžete tak mnohem snáze kontrolovat funkčnost webu

  • klikněte v levém menu na položku pluginů
  • vyberte přehled pluginů
  • u konkrétního pluginu klikněte na “spustit automatickou aktualizaci
Updatovat jako první WordPress, nebo pluginy?

Aktualizace šablony vzhledu až naposled

Teprve v momentě, kdy jsou pluginy i jádro WordPressu aktuální, proveďte update i šablony vzhledu. Toto by měl být již poslední krok k tomu, aby byl systém kompletně aktuální a bezpečný.

  • klikněte na “vzhled” v levém menu
  • zvolte položku šablony
  • aktualizujte Vámi vybranou šablonu vzhledu
Updatovat jako první WordPress, nebo pluginy?

Závěr

Pokud jste prošli aktualizace krok za krokem, provedli jste zálohu dat a nic jste zbytečně neuspěchali, věřím, že vše dopadlo v pořádku. Aktualizace systému jsou důležité. Chrání systém před napadením díky známým bezpečnostním chybám. Pokud jste se dodnes báli provádět aktualizace, vyzkoušejte to krok za krokem pomalu a jistě, např. podle výše uvedených rad. Odměnou Vám bude zase o kousek bezpečnější systém a snad i dobré spaní, že Váš systém nebude tak snadno napadnutelný. Minimálně však již máte vyřešenou otázku, zda updatovat jako první WordPress, nebo pluginy.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje