Repositář pluginů WordPressu

Upraveno 6 prosince, 2023 05:52

Jestliže jste již vlastníkem webu postaveného na platformě WordPress, patrně víte, že pluginy jsou klíčovým prvkem v přizpůsobení a rozšíření funkcionalit Vašeho webu. WordPress nabízí obrovský repositář pluginů (adresář), kde najdete různé typy rozšíření. Ty poté můžete použít ke zlepšení vašeho webu. V tomto článku se podíváme jak repositář pluginů WordPressu používat.

Repositář pluginů WordPressu: Vyhledávání a instalace rozšíření vašeho webu

Repositář pluginů je webová stránka, kterou najdete na oficiálním webu WordPressu (https://wordpress.org). Zde pak najdete obrovské množství pluginů, které můžete použít pro svůj web. Tyto pluginy mohou být zdarma, nebo placené. Obvykle jsou vytvořené nezávislými vývojáři, tedy třetí stranou. Mezi hlavní kategorie pluginů můžeme zařadit:

  • bezpečnost (firewall, GEOIP blokace, filtry na komentářový spam …)
  • odesílání mailů (kontaktní formuláře, newsletter …)
  • SEO – optimalizace webu pro vyhledávače
  • úprava webu (Page buildery, galerie, správa menu …)
  • pluginy pro sociální sítě (sdílení článků, vkládání obsahu sociálních sítí na web …)
  • statistiky a webová analytika
  • zálohování obsahu webu
  • E-commerce (nástroje pro budování internetového obsahu)
  • další

Jak najít pluginy v repositáři?

Nalezení pluginů v oficiálním repozitáři WordPressu je velmi snadné. Stačí v levém menu administrace kliknout na sekci “Pluginy“. Zde najdete různé možnosti pro vyhledávání pluginů podle kategorie, klíčových slov, nebo podle vlastností pluginu. Nejvíce však budete patrně používat vyhledávání podle klíčového slova v pravém horním rohu.

Repositář pluginů WordPressu: Vyhledávání a instalace rozšíření vašeho webu

Repositář pluginů WordPressu – jak plugin nainstalovat?

Po nalezení vhodného pluginu, který chcete nainstalovat, klikněte na tlačítko “Instalovat” a poté “Aktivovat“. Plugin se nainstaluje a bude k dispozici v administrativním rozhraní vašeho webu. Pluginy se integrují do levého menu dvojím způsobem. Jedna kategorie pluginů si vytvoří vlastní, samostatnou položku v menu, avšak druhá kategorie se integruje do položek nastavení či nástroje. Obvykle menší a nenáročné pluginy používají druhou možnost, a pluginy, které mají velký dopad na systém mají v menu položku samostatnou.

Jak nainstalovat plugin z adresáře?-- Po nalezení vhodného pluginu, který chcete nainstalovat, klikněte na tlačítko "Instalovat" a poté "Aktivovat". Plugin se nainstaluje a bude k dispozici v administrativním rozhraní vašeho webu. Pluginy se integrují do levého menu dvojím způsobem. Jedna kategorie pluginů si vytvoří vlastní, samostatnou položku v menu, avšak druhá kategorie se integruje do položek nastavení či nástroje. Obvykle menší a nenáročné pluginy používají druhou možnost, a pluginy, které mají velký dopad na systém mají v menu položku samostatnou.

Co dělat, pokud plugin nefunguje?

Někdy se může stát, že nainstalovaný plugin nefunguje správně. Pokud se tak stane, je nejlepší plugin deaktivovat a odinstalovat. Pokud se stále vyskytují problémy, může být nutné kontaktovat vývojáře pluginu, nebo hledat alternativní řešení. Problém pluginu může vzniknout z mnoha důvodů. Špatná verze PHP, nastavení serveru, které neodpovídá požadavkům pluginu či nekompatibilní verze jádra WordPressu nebo šablony vzhledu.

Kompletní návod na to, co dělat v případě rozbitého pluginu také najdete zde: Po aktualizaci, nebo přidání pluginu, není WordPress funkční

Jaké jsou výhody, pokud použiji repositář pluginů WordPressu?

Pluginy umožňují rozšíření funkcionalit vašeho webu, bez potřeby znalostí o programování. Můžete například velmi jednoduše přidat kontaktní formulář, galerii obrázků, sociální tlačítka a mnoho dalšího. Pluginy také mohou pomoci s optimalizací vašeho webu pro vyhledávače a zlepšit jeho výkon. Díky tomu zvládnete upravovat meta popisky webu i článků, můžete kontrolovat kvalitu obsahu, či se přímo napojit např. na Google Search Console.

Využití repositáře pluginů WordPressu může být skvělým způsobem, jak přizpůsobit váš web vašim potřebám, či potřebám Vašich uživatelů. Můžete najít pluginy, které vám pomohou vytvořit vlastní layout, přidat nové funkce a dokonce i zlepšit bezpečnost vašeho webu. Obrovská výhoda je pak v aktualizacích. Díky přímému napojení Vašeho webu na repositář na straně WordPress.org jste pravidelně a včas informováni o nové verzi pluginu, který používáte. Tím jste schopni velkou měrou ovlivnit bezpečnost Vašeho webu, pokud budete včas a pravidelně provádět aktualizace systému a jeho doplňků.

Závěr

Nyní tedy zhruba víte, co je to adresář (či repositář) pluginů, jak v něm najít a nainstalovat pluginy, nebo co dělat, pokud plugin nefunguje. Mějte na paměti, že každý plugin má své vlastní specifikace a některé mohou být kompatibilní pouze s určitými verzemi WordPressu, PHP, nebo nastavením serveru. Proto je důležité si vždy přečíst popis pluginu a ověřit jeho kompatibilitu s Vaším webem a jeho nastavením. Dobrá rada na závěr zní, vždy vybírejte pluginy, které jsou aktualizované a o které se autor pečlivě stará. Do budoucna Vám to může ušetřit mnoho starostí.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje