Je WordPress opravdu špatný redakční systém?

Upraveno 6 prosince, 2023 06:04

Čas od času můžete zaslechnout z různých kanálů informace o tom, že WordPress je špatný redakční systém, který je pro stavbu webu nevhodný. Takové informace mohou někoho zmást, zejména, pokud se s tímto redakčním systémem teprve seznamuje a nemá dostatek informací na to, aby si ověřil, zda jsou správné. Byl by však WordPress opravdu tak masivně používaný, pokud by to byl opravdu špatný systém? Zkusme si tedy položit pár otázek a říct si k nim i nějaké relevantní informace. Je WordPress opravdu špatný redakční systém? Ano, nebo ne?

Na začátku uvedu argumenty proti používání WordPressu a poté se podělím o svůj pohled na tuto problematiku. Pokud se budete chtít zapojit do diskuze na toto téma, budu vděčný za každý váš komentář.

WordPress není bezpečný

zabezpečení wordpressu

Toto je jeden z nejvíce používaných argumentů všech odpůrců tohoto systému. Je to mýtus. Mnozí bezpečnostní experti denně a detailně zkoumají WordPress kód. Díky tomu, že se jedná o nejvíce používaný redakční systém, jsou zranitelnosti a chyby rychle odhalovány. Díky tomu i systém uvolňování aktualizací a opravných balíčků funguje perfektně.

Tento mýtus vznikl patrně z tohoto důvodu. K WordPressu totiž inklinuje  mnoho lidí, kteří s tvorbou webu nemají žádné zkušenosti. Díky tomu je mnoho webů na webu nezabezpečených, neaktuálních a tedy i lehce napadnutelných.

I přesto je k dispozici velké množství bezpečnostních pluginů. A pokud majitel webu věnuje patřičnou pozornost tomuto tématu, Má z poloviny vyhráno. Útočníkům se může zdát obtížné, ba dokonce nemožné, prolomit bezpečnostní opatření na takových webových stránkách.” Pro základní bezpečnost tedy platí:

  • provádějte pravidelné aktualizace systému i pluginů
  • dbejte na základní zabezpečení
  • používejte ochranu proti komentářovému spamu
  • změňte URL adresu administrace
  • nepoužívejte uživatele admin
  • zamyslete se, zda není vhodné alespoň administraci zabezpečit např. GEO-IP ochranou
  • zvolte si silné heslo a to případně jednou za čas změňte

WordPress je vhodný pouze pro blogování

bloging wordpress

Není. Sice byl WordPress původně postavený na myšlence blogovací platformy, nicméně od té doby uběhlo již mnoho času.  Dnes se dá na WordPressu postavit i plnohodnotný web, profesní vizitka i právě zmíněný blog. V dnešní době navíc pro WordPress existuje mnoho nástaveb jako Elementor, Oxygen builder a další. Ty Vám umožní z WordPressu postavit velmi silný a zajímavý firemní web, nebo osobní portfolio, které nutně vůbec nemusí mít s blogem nic společného.

WordPress je zastaralý

Je WordPress opravdu špatný redakční systém?

Dalším, běžně používaným argumentem je, že kódovací standardy WordPressu nejsou tak dobré a že jsou navíc zastaralé. WordPress má relativně jednoduchý a čitelný kód, což ovšem není chyba, ale záměr. Díky tomu je WordPress určený jak pro profesionály, ale stejně tak i pro začátečníky, kterým psaní zdrojových kódů nic neříká. Díky tomu, že WordPress umožnil i opravdovým laikům vytvořit si vlastní stránky, aniž by znali jakýkoliv programovací jazyk, zaznamenalo mnoho vývojářů logický pokles pracovních nabídek. Je tedy v jejich zájmu tvrdit o takovém produktu, že je špatný. Čím více v očích laiků bude brán WordPress jako mizerný redakční systém, tím více se lidé budou uchylovat k tomu, aby si pro vývoj webu najali firmu. Budou se prostě bát zkusit si web postavit pomocí vlastních sil.

Není tedy pravda, že WordPress používá zastaralý kód.

Nejenže se pravidelně vydávají aktualizace systému, ale po určité době dochází k vypuštění tzv. major update, který přináší významné změny a vylepšení. Tedy velké aktualizaci, která do systému vnáší nové prvky a funkce. Jako příklad mohu uvést to, že základní nainstalovaný WordPress měl před cca 10 lety velikost do 10 MB. Dnes má již téměř šestkrát tolik pouze v základním zdrojovém kódu.

WordPress používají pouze amatéři, kteří neumí programovat

Je WordPress opravdu špatný redakční systém?

Ani toto tvrzení se nezakládá na pravdě. Ano, WordPress je určitě jedna z prvních voleb lidí, kteří s webem začínají a nemají žádné zkušenosti. Nicméně tvrdit, že to jsou pouze tito uživatelé, kteří WordPress používají je rozhodně liché. Mnoho velkých webů je postaveno na platformě WordPress, včetně některých webů státních správ.

Příkladem za všechny může být informace, že např. státní web na prodej elektronických dálničních známek je na WordPressu postavený také. A určitě bych si netroufal tvrdit, že by navrhnutý a postavený amatéry (i když určité výhrady k němu rozhodně můžeme mít všichni, nicméně ve většině z nich za ně nemůže WordPress).

WordPress není škálovatelný

Je WordPress opravdu špatný redakční systém?

Určitě, pokud máte větší web s návštěvností od desítek až po stovky unikátních uživatelů denně, jste si někdy pokládali otázku, zda vyšší nárůst uživatelů WordPress zvládne. Odpověď je jednoduchá. Ano, WordPress to zvládne. To, kde může vzniknout pozdější problém může výkon serveru. Škálovatelnost WordPressu tedy závisí pouze na jednom faktu. Jak silné prostředky pro jeho chod mu poskytnete.

Díky snadné migraci na jiný server není žádnou překážkou přejít na výkonnější stroj a poskytnout tak WordPressu více prostředků a paměti, což mu umožní zvládat nápor většího počtu uživatelů. To samé platí i o podpůrných prostředcích, jako je např. používání cachování nebo CDN.

V tomto případě již víme, že tvrzení o nemožnosti škálování WordPressu je nesprávné

WordPress není uživatelsky přívětivý pro začátečníky

Wordpress začátečníci

Pokud by tomu tak opravdu bylo, pravděpodobně by WordPress netvořil aktuálně něco kolem 40 % všech webů na internetu.

I přesto je třeba mít na paměti, že pokud se s WordPressem teprve seznamujete, bude zapotřebí věnovat nějaký čas na zvládnutí jeho používání. Vývojáři WordPressu se snaží tento systém udělat lidským a opravdu jednoduchým. Měl jsem možnost porovnat mnoho redakčních systémů jako je Drupal, Joomla, PrestaShop a mnohé další. Co se týče uživatelské přívětivosti a to hlavně pro nováčky, musím potvrdit, že s WordPressem se naučíte pracovat patrně nejrychleji ze všech výše uvedených redakčních systémů.

WordPress má navíc velmi silnou uživatelskou komunitu lidí, kteří rádi ve svém volném čase poradí s řešením problémů. Existuje nejen mnoho diskuzních fór ale také mnoho facebookových skupin a prakticky neomezený počet článků, návodů, manuálů či kompletních video průvodců na YouTube. Kdo chce, najde si opravdu velice mnoho kvalitních návodů na otázku, jak začít.

WordPress není vhodný pro E-commerce

woocommerce

Od té doby, co vznikl pro WordPress velice silný plugin pro vytváření eshopových řešení, Woocommerce, je i tento argument pasé. WooCommerce je plugin pro rozšíření WordPressu o internetový obchod. Stejně jako do samotného WordPressu i pro Woocommerce existuje mnoho rozšiřujících modulů jak pro online platby, fakturaci, skladové zásoby nebo i pro dodání produktu k zákazníkovi v podobě pluginů od logistických firem (Zásilkovna, DPD, PPL …).

Pokud tedy přihlédnu k již hotovým produktům jako je Shoptet, Shopify a pod., nabízí naproti nim Woocommerce opravdu nepřeberné množství modifikací a omezení zde bude pouze v uživatelských znalostech, nikoliv v kódu nebo v možnostech Woocommerce.

Závěr

Dnes jsem nastínil pouze několik málo argumentů, které používají ti, kteří WordPress považují za špatný systém. Zda se mi je podařilo vyvrátit či nikoliv již nechám na Vašem posouzení. I přesto všechno, pokud se rozhodujete, na jakém systému postavíte vlastní web, není v podstatě nic jednoduššího, než WordPress vyzkoušet a nakonec se rozhodnout podle vlastních zkušeností. Ty budou stejně hrát ve výsledku největší roli. Každopádně alespoň malou představu o tom, zda je WordPress opravdu špatný redakční systém, již snad alespoň trochu máte.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 5 / 5. Počet hlasování: 1

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje