Co je to server a jaké základní druhy existují?

Upraveno 6 prosince, 2023 06:04

Server je stroj, nebo počítačový systém, který poskytuje služby pro jiné počítače nebo zařízení v síti. Jedná se v podstatě o centrální bod v síti, který umožňuje uživatelům sdílet informace, data, aplikace nebo jiné, neméně důležité zdroje. Server může být fyzický počítač nebo také virtuální stroj (ten ale poté běží opět na fyzickém stroji v síti a je obsluhován virtualizačním softwarem). Výpočetní výkon, paměť a další zdroje serveru jsou dimenzovány na základě požadavků uživatelů (tedy počet přístupů za den, velikost dat k uložení či k přenesení a mnohé další).

Server je klíčovým prvkem v dnešních moderních informačních technologiích. Umožňuje uživatelům přistupovat k informacím a službám na dálku. Důležitost těchto strojů jsme si konec konců mohli reálně ověřit v době Covidu, kdy obrovsky vzrostl počet lidí, pracujících z domova.

Existuje mnoho druhů serverů, které se liší svými funkcemi a vlastnostmi. Některé z nejčastěji používaných serverů jsou:

  • Webový – poskytuje webové stránky a obsah na internetu.
  • E-mailový – umožňuje posílat a přijímat e-maily.
  • Souborový – poskytuje sdílení souborů a úložiště na síti.
  • Aplikační – poskytuje prostředí pro běh online aplikací.
  • Databázový – ukládá a poskytuje přístup k databázovým informacím (MySQL, MSSQL, PgSQL …).

Webserver

Co je to server a jaké základní druhy existují?

Webový server je nejčastěji používaným typem serveru. Poskytuje uživatelům přístup k webovým stránkám a dalšímu obsahu na internetu. Když uživatel zadá adresu webové stránky (doménu) do webového prohlížeče, požadavek na stránku je odeslán na webový server (spojení mezi doménou a serverem se uskutečňuje díky DNS). Server odpoví webovou stránkou, jejíž obsah odešle na počítač uživatele.

Webové servery používají různé protokoly, jako je například HTTP (Hypertext Transfer Protocol), který umožňuje přenos webových stránek na síti. Modernější varianta tohoto protokolu je poté HTTPS, která již přenos mezi serverem a počítačem uživatele šifruje pomocí SSL certifikátu. Webové servery také používají různé programovací jazyky. Mezi ty patří např. PHP, ASP, Java nebo Ruby. Mezi nejvíce používané webové servery aktuálně patří Apache (Linux), nebo IIS (Windows).

Mailserver

Co je to server a jaké základní druhy existují?

E-mailový server umožňuje uživatelům posílat a přijímat e-maily pomocí sítě internet. Pokud uživatel odešle e-mail, je odeslán za pomoci DNS a MX záznamu na cílový e-mailový server, který ho doručí na adresu příjemce. E-mailový server používá různé protokoly, jako je SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), POP3 (Post Office Protocol), nebo IMAP (Internet Message Access Protocol). Pop3 a Imap slouží pro příjem pošty, Smtp pak poštu odesílá. Stejně jako webový server i ten emailový může poštu odesílat v plain textu, nebo šifrovaně.

Souborový server

fileserver

Souborový server poskytuje uživatelům sdílení souborů a úložiště na síti. Uživatelé mohou ukládat a sdílet soubory online, což umožňuje snadnou spolupráci a výměnu informací mezi uživateli. Souborové servery používají různé protokoly, jako je například FTP (File Transfer Protocol) nebo SFTP (Secure File Transfer Protocol) pro přenos souborů na síti. Mezi souborové servery lze zařadit mnoho dnešních cloudových úložišť jako je např. Google disk. Tyto servery jsou čím dál více oblíbené hlavně pro zálohování dat a to jak osobních, tak např. firemních. Mnoho cloudových úložišť pak umožňuje uložená data šifrovat, aby se k nim nedostal nikdo bez znalosti hesla. Pro vytvoření souborového serveru dnes existuje mnoho open source řešení, jako je např. Next Cloud nebo Own Cloud.

Aplikační server

app server

Aplikační server nabízí prostředí pro běh online aplikací na síti. Tyto servery umožňují uživatelům přístup k aplikacím bez nutnosti instalace na jejich vlastních počítačích. Aplikační servery používají různé technologie, jako je například Java EE (Enterprise Edition), .NET nebo Node.js pro běh aplikací na síti. Jako příklad lze uvést např. Google docs, který poskytuje online nástroje k vytváření a sdílení dokumentů, nebo třeba excelových tabulek. Není již tedy nutné mít nainstalovaný software pro vytváření tabulek na vlastním počítači, ale sáhnout po této platformě, která nabízí tyto aplikace online formou právě aplikačního serveru.

Databázový server

MySQL

Databázový server ukládá a poskytuje přístup k databázovým informacím. Databázové servery používají různé databázové systémy, jako je například MySQL, Oracle nebo Microsoft SQL Server, pro ukládání a správu databázových informací. DAtabázové servery mohou být jako samostatný stroj, nebo také součást webového serveru, který doplňuje. Databáze jsou nutné pro běh takřka všech moderních redakčních systémů, jako je např. WordPress, Joomla, Drupal či různá eshopová řešení.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 5 / 5. Počet hlasování: 2

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje