Jaký je rozdíl mezi WordPress.com a WordPress.org?

Upraveno 6 prosince, 2023 06:04

WordPress je velmi populární open-source platforma pro správu webových stránek, která se v současné době používá na více než 40% všech webových stránek na internetu. Pokud hovoříme o WordPressu, často se můžeme setkat s dvěmi rozdílnými pojmy. Konkrétně “WordPress.com” a “WordPress.org”. Tyto dva pojmy označují dvě odlišné platformy, které mají také rozdílné vlastnosti, funkce a způsob použití. V tomto článku se podíváme na rozdíly mezi WordPress.com a WordPress.org. Jsou totiž zásadní.

WordPress.com

WordPress.com je online služba pro hosting webových stránek, kterou nabízí společnost Automattic. Ta stojí mimo jiné i za vývojem WordPressu jako takového. Jedná se o plně spravovanou platformu, což znamená, že si WordPress neinstalujete ani přímo nespravujete sami. WordPress.com nabízí různé varianty služeb, a to jak bezplatných tak i placených verzí.

Bezplatná verze WordPress.com nabízí omezené funkce a nástroje, a je vhodná pro malé a jednoduché webové stránky. S bezplatným plánem máte omezenou možnost přizpůsobení webové stránky a můžete používat pouze omezené množství pluginů či šablon.

Pro větší webové projekty, nebo pro plnou kontrolu nad vaší webovou stránkou si ale můžete zakoupit jeden z placených plánů. Ty nabízejí rozšířené funkce, větší úložiště a vlastní doménu.

Jednotlivé plány, které jsou nabízeny lze rozdělit takto:

  • Bezplatný plán – Tento plán je zdarma a nabízí základní funkce pro vytvoření webové stránky, včetně 3 GB úložiště, základní šablony a pluginy, reklamy WordPress.com a vlastní subdoménu.
  • Personal – Tento plán stojí 85 Kč/měsíc a nabízí 6 GB úložiště, vlastní doménu, možnost odstranění reklam na WordPress.com a také podporu na e-mailu.
  • Premium – Zde již zaplatíte 190 Kč/měsíc, za což dostanete 13 GB úložiště, pokročilé nástroje pro analýzu, možnost využití vlastních pluginů a šablon, přizpůsobitelné CSS a podporu již dostáváte jak na e-mailu tak i na chatu.
  • Business – Tento plán stojí 598 Kč/měsíc a nabízí 200 GB úložiště, neomezené množství pluginů a šablon, aplikační firewall (WAF), CDN pro lepší chod webu z více lokací, umístění webu na rychlejších serverech, DDOS ochranu a mnohé jiné.
  • Commerce – U tohoto plánu již budete hradit 1076 Kč/měsíc a nabízí všechny funkce plánu Business, plus rozšířené nástroje pro e-commerce, jako například možnost vytvářet vlastní produkty a nabídky, online platební brány, podporu pro nákupní košíky a další. Kapacita pro data je stejná, jako u plánu Bussines, tedy 200 GB.
Jaký je rozdíl mezi WordPress.com a WordPress.org?

WordPress.org

Naproti výše uvedenému je WordPress.org oficiální stránka, kde můžete stáhnout a nainstalovat WordPress na svůj vlastní hostingový server u libovolného providera webových služeb. Jedná se o samostatný software, který si musíte nejprve sami stáhnout, nahrát na webserver a nainstalovat. Správa tohoto WordPressu je také již na Vás a to včetně jeho zabezpečení. WordPress.org nabízí neomezené možnosti přizpůsobení vaší webové stránky a lze používat jakékoliv pluginy a šablony, které jsou dostupné. Omezeni jste pouze výkonem a konfigurací serveru či webu, který použijete.

Jako samostatná platforma, vyžaduje WordPress.org více technického know-how než WordPress.com. Musíte si sami zajistit hostingový server (případně použít klasický, sdílený webhosting), kde budete WordPress hostovat a bude potřeba zajistit vlastní doménu a správu DNS serverů a záznamů. To může být náročné hlavně pro uživatele, kteří nemají zkušenosti s vytvářením webových stránek. Na druhé straně, pokud jste zkušení uživatelé WordPressu, budete s největší pravděpodobností na této variantě pouze benefitovat.

Závěr

Nyní již tedy víte, jaký zásadní rozdíl je mezi službou WordPress.com a WordPress.org. Každá varianta má své pro a své proti. Je pak již pouze na Vás, zda využijete větší pohodlí a správu webu necháte službě WordPress.com, nebo zkusíte vlastní vývoj webu a sáhnete spíše po softwarovém balíku z WordPress.org a webhosting i doménu si zajistíte svépomocí.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje