5 užitečných pluginů pro WordPress, které Vám usnadní práci

Upraveno 6 prosince, 2023 10:18

WordPress je redakční systém, který je dá se říct modulární. Nainstalujete si základní systém, který poté upravujete dle svých preferencí pomocí pluginů. Pro pluginy má WordPress vlastní repositář, takže dávno pryč jsou doby, kdy se instalace prováděly přes FTP. Přidání i odebrání nových funkcí je tak doslova na pár kliknutí a dostupné jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Níže bych chtěl ukázat 5 pluginů, které jsem si zvykl používat při stavbě webu prakticky všude. Tedy až na pár výjimek, kdy např. plugin Polylang používám pouze tehdy, pokud existuje požadavek na vícejazyčný web. Pojďme se tedy nyní podívat na 5 užitečných pluginů pro WordPress, které Vám usnadní práci a na které já nedám dopustit.

Yoast SEO

yoast seo plugin

SEO je v dnešní době opravdu velmi diskutované téma. Každý na něj má svůj názor a každý ho dělá trochu jinak. Že je ale v dnešní době klíčové u stavby webu, na tom se patrně shodnou všichni.

A právě Yoast SEO plugin Vám práci se SEO velmi usnadní. Díky němu se i ze začátečníka může stát člověk, který pronikne do světa optimalizace pro vyhledávače. Umožní Vám nastavit důležité meta informace pro vyhledávací roboty, kontroluje Vám kvalitu psaného textu a také dokáže zkontrolovat jeho strukturu. Mezi výhody patří, že Vám automaticky kontroluje klíčová slova, délku textu, odstavce, kvalitu obsahu a mnohé jiné. U každého článku po uložení konceptu Vám navíc udělá sumarizaci a poradí, kde děláte chybu a co je nutné zlepšit. Poradí Vám např. i s obsahem. Zda nepoužíváte málo tranzitních slov nebo naopak příliš mnoho vět v trpném rodě, zda používáte správnou délku odstavců či strukturu nadpisů. To vše se Vám poté hodí k tomu, abyste koncept mohli před uveřejněním opravit a dosáhnout tak lepších pozic ve vyhledávání. Za mně se tedy jedná o pugin, který používám v opravdu každé instalaci, na které pracuji.

Plugin je verzi zdarma i ve verzi placené. Osobně používám verzi zdarma a pro optimalizaci webu je dostačující. Pokud tedy i Vy řešíte pozice svého webu ve vyhledávači, určitě vyzkoušejte.

Stránky pluginu jsou dostupné zde: Yoast SEO

Elementor a Elementor PRO

5 užitečných pluginů pro WordPress, které Vám usnadní práci

Tady se nejspíše dostanu na tenký led. Někým je Elementor zbožňovaný, jiným zase zatracovaný. Já ho mám rád a používám jej také prakticky všude, kde mohu. Existují názory, že Elementor zpomaluje web. Já toho názoru nejsem. Při správném používání jsem zatím v žádném měření nezaznamenal jakékoliv výrazné zpomalení webu jenom proto, že bych používal Elementor.

Elementor je page builder. To znamená, že Vám pomůže vytvářet web mnohem snadněji a hlavně i bez znalosti programovacích jazyků. Klíčovým prvkem jsou u něj tzv. widgety. Jsou to defakto funkce, které formou přetahování vkládáte do obsahu webu, článků či stránek. Každý widget plní jinou funkci. Jde tedy o widgety pro menu, video, obrázky či galerie, upozornění a mnohé jiné.

Velkou výhodou Elementoru je jeho univerzálnost. Můžete s ním vytvořit i tak klíčové prvky, jako jsou chybové stránky 4O4, samostatný header či footer (hlavička a patička) celého webu, nebo např. popup okna pro odběry newsletterů.

Elementor se tedy hodí jak pro úplné začátečníky, tak i pro zkušené vývojáře webů. Je opět dostupný jak ve verzi zdarma, tak i ve verzi PRO, která je placená a přináší do uživatelského rozhraní další funkce a widgety, stejně tak, jako např. i knihovnu se spoustou již hotových návrhů (šablon).

Pokud jste tedy hlavně v začátcích s používáním WordPressu, věřím, že zrovna Elementor Vám dokáže práci zpříjemnit a i opravdový laik s ním dokáže postavit zajímavé stránky. A kdo chce, existuje na Youtube opravdu obrovské množství ukázek a postupů, kterými se můžete pustit i do složitějších layoutů a designů.

Stránky pluginu jsou dostupné zde: Elementor

WP Fastest Cache

5 užitečných pluginů pro WordPress, které Vám usnadní práci

Když byla řeč o rychlosti webu, tak dalším velice důležitým prvkem u WordPressu je správná volba cache pluginu.

Pluginů pro cachování je vícero. A je asi na každém, aby si vyzkoušel takový, který přinese nejlepší užitek a zvýšení rychlosti, i k případné konfiguraci webserveru. Já osobně mám nejraději WP Fastest Cache a to z toho důvodu, že u drtivé většiny svých projektů používám DNS servery a služby společnosti Cloudflare. WP Fastest Cache má tu dobrou vlastnost, že se dá propojit s CDN sítí Cloudflare a díky tomuto propojení zrychlení webu opravdu pocítíte.

Nastavení pluginu oproti ostatním není sice tak detailní, nicméně to emění nic na faktu, že co se týče rychlosti webu a cachování, považuji tento plugin ve spolupráci s Cloudflare sa skvělý. Pokud tedy i Vy řešíte rychlost webu, doporučuji plugin a vyzkoušet a pokud máte navíc možnost u domény provést změnu DNS a služby Cloudflare vyzkoušet, myslím, že pravděpodobně u tohoto pluginu i zůstanete.

Stránky pluginu jsou dostupné zde: WP Fastest Cache

Polylang

5 užitečných pluginů pro WordPress, které Vám usnadní práci

Polylang je plugin pro vícejazyčné weby. Používám jej např. i zde, na svém webu. Umožňuje na webu udělat libovolné jazykové mutace, což je výhodné v situaci, kdy potřebujete mít na jednom webu obsah ve vícero jazycích.

Kromě toho, že slouží pro tvorbu jazykových mutací, je velmi dobře postaven i co se týče SEO. Každý článek v jiném jazyce je samostatný, má vlastní URL adresu a díky tomu předejdete duplicitnímu obsahu a penalizaci. Polylang umožňuje vytvořit pro jazykové mutace samostatné kategorie, štítky, hlavní menu a mnohé jiné.

Další výhodou jsou multimédia. Díky Polylang můžete mít jeden obrázek pro všechny mutace, ale jeho popisky můžete měnit vždy podle jazyků, pro který zrovna píšete. Máte tedy možnost jednomu obrázku přiřadit popisky jak v angličtině, češtině, nebo v jakémkoliv jiném libovolném jazyce, který použijete. Výrazně se tím ušetří místo na FTP i počet souborů, které do WordPressu nahráváte.

Přepínání mezi jednotlivými jazyky se pak řeší klasickým přepínačem, který lze upravit a stylizovat. Můžete jej tak umístit do hlavního menu v hlavičce webu, nebo jako to mám já, do pravého menu s kategoriemi.

Plugin je jak ve verzi zdarma, tak i v placené verzi, která obsahuje více funkcí. Najít jej můžete zde: Polylang

WP Sweep

wp sweep plugin

Úplně nakonec jsem si nechal jeden malý a velice nenáročný plugin, který však velmi výrazně pomáhá s optimalizací WordPressu. Plugin WP Sweep osobně používám nejvíce pro mazání revizí.

Revize jsou kopie článků, které slouží k tomu, abyste se mohli při jakékoliv fatální chybě při psaní článků vrátit do stavu, který byl např. před několika minutami, nebo i dny. A nemusí jít jen o fatální chybu. Např u webu, na kterém pracuje více autorů se může stát, že jeden z autorů článek přepíše, ale zbylí autoři nebudou z formou souhlasit. Díky revizi pak mohou článek vrátit do stavu, ve kterém byl před provedenými úpravami. Je to tedy skvělá funkce, která má ale i svou stinnou stránku.

Při psaní článku např. u Elementoru se revize defaultně ukládají každou minut. Každou jednotlivou minutu tedy vzniká jedna kopie článku, ke které je možné se kdykoliv vrátit. Jednoduchými počty dojdeme k závěru, že při hodinovém psaní jednoho textu si WordPress uloží minimálně 60 kopií textu. Pokud si navíc tu a tam uložíte koncept sami, dostanete se na mnohem vyšší čísla. U blogu, kam pravidelně píšete např. třikrát týdně tak budete mít za měsíc klidně a 1500 revizí, tedy 1500 kopií svých článků.

To nejenže zabírá místo v databázi, ale také zpomaluje odezvy systému a ten bobtná a je den ode dne pomalejší. A tento problém řeší právě tento malý plugin, který Vám umožní jednou za čas manuálně revize odstranit a tím optimalizovat Váš systém. Je potřeba jej akorát používat s uvážením a u webu, kde je více autorů rozhodně po domluvě.

Pokud tedy např. i přes cache plugin stále řešíte pomalé odezvy webu, není nic jednoduššího, než zkontrolovat, zda na webu nemáte i několik tisíc revizí, které mohou být příčinou pomalého načítání.

Plugin je zdarma a pokud máte zájem o nějaký podrobnější popis, již jsem se mu věnoval zde: Jak ve WordPressu odstranit přebytečné revize

Dostupný je na této adrese: WP Sweep

Závěr

Dostáváme se na konec. Pluginů, které používám je samozřejmě vícero. Zde jsem chtěl pouze vybrat 5 užitečných pluginů pro WordPress, které Vám usnadní práci a které já používám opravdu na denní bázi. Pokud Vám tento výběr pomůže rozhodnout se v nějakém řešení, můžete nechat níže komentář. Pokud používáte jiné pluginy pro práci s WordPressem, napište klidně také. Rád se dozvím i Váš pohled.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje