Co je Z-Index v Elementoru a k čemu se používá?

Upraveno 6 prosince, 2023 06:07

Z-Index v Elementoru je funkce, která Vám umožňuje nastavit vrstvu, na které se bude daný prvek zobrazovat. Každý prvek na stránce má implicitně hodnotu Z-Index nastavenou. Ta určuje, jak se daný element zobrazí vůči ostatním prvkům na stránce. Prvek s vyšším Z-Indexem bude zobrazen před prvkem s nižším Z-Indexem.

Nastavení z-Indexu obvykle najdete u konkrétního prvku takto:

  1. u daného bloku, nebo prvku, kde chcete Z-Index nastavit si nejprve klikněte na ikonu pro pokročilá nastavení
  2. v menu tohoto nastavení vyberte první položku “Rozvržení”
  3. zde je dostupné pole pro nastavení Z-Indexu. Zde je možné vložit požadovanou hodnotu podle toho, v jaké vrstvě se má daný element zobrazit
Co je Z-Index v Elementoru a k čemu se používá?

Jak vypadá použití Z-Indexu v praxi:

Následující obrázek Vám může přiblížit, jak je možné např. Z-Index využít. Máme zde bloky textu a bloky s obrázky. Při použití Z-Indexu má text  nižší hodnotu a obrázky vyšší hodnotu. Ve výsledku tak obrázek překrývá blok textu, jelikož jeho vrstva má vyšší hodnotu.

Co je Z-Index v Elementoru a k čemu se používá?

Z-Index v Elementoru je užitečný např. při tvorbě složitějších layoutů. Např. těch, kde jsou jednotlivé prvky nad sebou, či pod sebou. Pokud máte textový blok a obrázek, který se s tímto textem překrývá (viz příklad výše). Můžete poté nastavit vyšší Z-Index pro obrázek, aby byl zobrazen před textovým blokem (resp. nad ním).

V nastavení Z-Indexu v Elementoru lze zadat hodnotu v rozsahu od 1 do 99999. Pokud dva prvky mají stejný Z-Index, platí pravidlo “poslední vstup, první výstup”. To znamená, že prvek, který byl umístěn později v hierarchii Elementoru, bude zobrazen nad prvkem, který byl umístěn dříve.

Příklady využití Z-Indexu:

  1. Překrývající se prvky: Pokud máte na stránce více prvků, které se překrývají (např. obrázek s textem), můžete pomocí Z-indexu určit, který prvek bude na vrcholu. Například, pokud máte textový blok a obrázek, můžete textovému bloku nastavit vlastnost Z-Index na hodnotu větší, než u obrázku, aby se text zobrazil nad obrázkem.
  2. Nastavení pozadí: Pokud máte prvek s průhledným pozadím, jako je například průhledný blok textu, můžete mu nastavit vyšší Z-Index, aby se překryl nad ostatními prvky a byl viditelný.
  3. Zobrazení hover efektů: Pokud chcete použít hover efekty, jako je například průhlednost, nebo posuv, můžete použít Z-Index, abyste zajistili, že efekt bude vidět i přes ostatní prvky.
  4. Vícevrstvý design: Pokud chcete vytvořit vícevrstvý design, můžete použít Z-Index k nastavení pořadí vrstev. Například, pokud chcete mít pozadí, text a překrývající se obrázek, můžete nastavit Z-Index pozadí na nejnižší hodnotu, textu na střední a obrázku na nejvyšší, aby se vrstvy překrývaly v pořadí, v jakém si přejete.

Co je z-Index v Elementoru a k čemu se používá?

Více článků o Elementoru

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje