Jak přesměrovat doménu

Upraveno 6 prosince, 2023 06:13

Jestliže potřebujete přesměrovat jednu doménu na jinou, či přímo na konkrétní URL adresu, je možné takové přesměrování provést vícero způsoby. Pokud doména nemá vlastní webhosting, většinou Vám takovou službu jako placenou může poskytnout registrátor domény. Pokud ale daná doména vlastní webhosting má, dá se poté tento hosting pro přesměrování využít. Metod je vícero. Dnes se podíváme na některé z nich.

Jak přesměrovat doménu

Výhoda přesměrování pomocí 301 permanent redirect

Doména se samozřejmě na jiný web dá nasměrovat i formou aliasu. To funguje tak, že se doména v DNS nastaví na stejnou IP adresu cílového serveru, kde je hlavní webhosting. Tam se poté k němu první doména přidá jako alias. Existuje zde ale několik nevýhod. Při použití aliasu se nepřepisuje URL adresa v adresním řádku a může docházet k problémům s certifikátem pro SSL.

U prvního problému, kdy nedochází k přepisu URL adresy se může stát situace, že vyhledávač takovéto chování bude brát jako duplicitní obsah. Uvidí dvě různé domény, ale stejný obsah cílového webu. Neoptimální řešení z hlediska SEO optimalizace posunuje výsledky vyhledávání směrem dolů. Pokud použijete alias, SSL certifikát pro něj nebude existovat a jeho https verze nebude fungovat, protože mnoho poskytovatelů nabízí SSL certifikát pouze pro hlavní doménu.

Oba tyto problémy ale právě řeší přesměrování pomocí 301 permanent redirect. Přepis URL adresy zabraňuje vzniku duplicitního obsahu na webu a zároveň zajistí použití domény, pro kterou existuje certifikát.

Jak přesměrovat doménu pomocí aliasu

Pokud z nějakého důvodu můžete použít pouze metodu aliasu, zajistěte si tedy alespoň na cílovém serveru přesměrování na hlavní doménu, např. pomocí souboru .htaccess.

Jak přesměrovat doménu pomocí metatagu

				
					<meta http-equiv="refresh" content="0; url=http://www.cilovadomena.cz/">
				
			

Tento metatag používá atribut “content” k nastavení časovače na 0 sekund a URL na kterou se má doména přesměrovat.

Pozn.: Toto řešení funguje pouze pro klientskou stranu a není to vhodné přesměrování pro SEO. Tam je poté lepší použít serverové řešení, jako je přesměrování pomocí .htaccess nebo pomocí nastavení na serveru.

Přesměrování pomocí .htaccess

				
					RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domena1.cz$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena1.cz$
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domena2.cz/$1 [R=301,L]
				
			

Toto pravidlo přesměruje všechny požadavky na doméně 1 na ekvivalentní adresu na doméně 2 s HTTP kódem 301 (permanentní přesměrování).

Využijte PHP skript

				
					<?php
header("Location: http://www.domena2.cz");
exit();
?>
				
			

Tento kód bude všechny požadavky na doméně 1 přesměrovávat na doménu 2.

Jak přesměrovat doménu pomocí web.config (Windows servery)

				
					<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<configuration>
  <system.webServer>
    <rewrite>
      <rules>
        <rule name="Redirect from Domena1 to Domena2">
          <match url=".*" />
          <conditions>
            <add input="{HTTP_HOST}" pattern="^domena1$" />
          </conditions>
          <action type="Redirect" url="https://domena2/{R:0}" />
        </rule>
      </rules>
    </rewrite>
  </system.webServer>
</configuration>
				
			

Tento konfigurační soubor používá modul URL Rewrite k implementaci přesměrování. Pokud se návštěvník připojí k “doméně 1”, bude automaticky přesměrován na “doménu 2”.

Závěr

Jak je vidět, metod pro přesměrování existuje více. Zde jsou pouze ty hlavní a z hlediska SEO poměrně dobré (kromě první metody pomocí metatagu). Je tedy na Vás, potažmo i na operačním systému Vašeho serveru, jakou metodu použijete. Výsledek bude ale ve všech případech stejný. Tedy vždy dojde k přesměrování z jedné doménu na druhou, případně dojde k přesměrování i na konkrétní URL adresu, pokud bude použita.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje