Kooperativní hry na počítač pro děti

Upraveno 6 prosince, 2023 06:19

Jelikož i můj syn již dorostl do věku, kdy se zajímá o počítač a o počítačové hry, byl jsem postaven před otázku, jakou hru jako táta vybrat. Ještě na začátku chci ale říct, že se k počítači dostane minimálně, protože i přesto, že já u něj musím pracovně trávit i dvanáctihodinovou směnu, stále zastávám názor, že dětem patří do ruky hračky, autíčka a deskovky. Počítač až naposled. Nicméně, když už ho jednou za čas zapneme, chtěl jsem, abychom mohli hrát něco, co dává smysl. Proto jsem začal hledat zajímavé kooperativní hry na počítač pro děti, a zároveň i pro dospělé.

Předpoklady pro výběr hry tedy byly jasné. Hra musí být kooperativní a pro dva hráče. Nejlépe taková, která bude zkoušet logiku a přemýšlení a také bude posilovat nějakého teamového ducha. Grafiku her jsem úplně neřešil, ale nejlépe kreslená, stylizovaná spíše pohádkově. Pořád se bavíme o hře pro osmileté dítě. Naproti tomu nepřijatelné pro mě bylo násilí ve hře a to v jakékoliv podobě. To je to poslední, co bych chtěl u svého syna podporovat, byť i formou virtuálního násilí ve hře.

Hledal jsem dlouho, ale nakonec jsem našel. A rád bych se s vámi, kdo hledáte také podělil o výsledek.

Brothers: A Tale of Twoo Sons

Kooperativní hry na počítač pro děti

Jedná se kooperativní adventuru z dílny Švédských vývojářů Starbreeze Studios. Jde o příběh dvou bratrů, kteří žijí pouze s otcem, jelikož matka jim zemřela, když byli oba ještě malí. Příběh začíná momentem, kdy jejich otec ochoří a oni dostanou za úkol najít lék ve vzdálené zemi. A můžeme jít hrát.

Celá hra je založena na kooperaci jednoho bratra s druhým. Staršího a mladšího. Starší má výhodu ve větší síle, mladší zase v mrštnosti a v tom, že je menší. Dokáže se tedy protáhnout i na místech, kde starší už bohužel nikoliv (a může tak ledacos otevřít).

Po cestě potkáváte pohádkové bytosti jako obry, fénixe a procházíte naprosto úžasně graficky zpracovanou krajinou. Ve hře Vás také čekají úkoly k vyřešení, u kterých budete potřebovat vzájemnou spolupráci. Nutno dodat, že hra je primárně koncipována pro jednoho hráče, který ovládá klávesnicí oba bratry. My jsme si klávesnici rozdělili na půl. Já hrál za velkého, syn za malého. Pokud by se Vám mohlo zdát, že hrát na jedné klávesnici ve dvou může být problém, tak není. Tuhle hru jsme si doslova zamilovali. Neodpustím si ale malý spoiler na konec, takže kdo nechce vědět víc, ať přeskočí dál. Připravte se na to, že hra má smutný konec. Bohužel. Syn ho oplakal.

Unravel Two

Kooperativní hry na počítač pro děti

Příběh dvou „klubek“ bavlny. I tak by se dala popsat druhá hra. Opět adventura a skákačka. V této hře hrajete za dvě postavy, které jsou vytvořené z vlny a jsou vzájemně spojeny uzlíkem. První postava z Unravel se jmenuje Yarny. Yarny má na rozdíl od jedničky, kde hrajete sami, v druhém dílu kamaráda.

Spolu pak procházíte různorodou krajinou, kde na pozadí vidíte celý příběh hry. Po cestě Vás čekají logické hádanky, které musíte vzájemnou kooperací překonat. Tato hra je již na rozdíl od té výše, opravdu pro dva hráče. Každý tedy máte svůj gamepad a hrajete za svou postavu.

Hádanky, které Vás potkávají cestou, jsou opravdu promyšlené, ale zároveň na ně dokáže přijít i dítě, pokud mu místy trochu napovíte. Co je dobré je fakt, že jsou navíc postavené na nějakých reálných a smysluplných základech. Nebudete tedy krkolomně přemýšlet, jak by se mohla situace vyřešit. Prostě Vás to nakonec napadne. Zároveň se ale připravte na to, že se občas někde pěkně zamotáte díky tomu, že jste spolu propojení a bavlna se holt při troše nepozornosti někde zasekne. Atmosféra je díky podmanivé hudbě perfektní a občas jsme měli problém, spíše než s hádankami, hru vypnout. Hra pochází od velice známého vývojářského studia Electronics Arts. Už to může být známkou toho, že půjde o dobrou zábavu.

Kooperativní hry na počítač pro děti, závěrem

Na závěr bych doplnil, že pro obě uvedené hry není nutné vlastnit vysloveně herní počítač. Obě hry jsou staršího data a my jsme si je zahráli na notebooku s procesorem Intel Core i5, 8 GB operační paměti a s integrovanou grafikou Intel HD Graphics 620. To vše přes HDMI spojené s televizí. Pokud máte tedy alespoň podobnou konfiguraci počítače, pak přeji mnoho hodin zábavy.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje