Tři nejoblíbenější aplikace pro organizaci času

Upraveno 6 prosince, 2023 06:19

Přiznám se, nejsem ten typ, co nosí nedůležité věci v hlavě a tak to prostě nedělám. Tedy, pokud vysloveně nemusím. Co můžu, to si poznamenám a co si nenapíšu, to pravděpodobně zapomenu. Ano, je to tak. Dnešní doba je bohužel uspěchaná, informací je z každého koutu přehršel a díky nástupu moderních technologií už vím, že mám prakticky vždy u sebe minimálně telefon, nebo alespoň chytré hodinky. A jelikož toho občas mívám na starost opravdu hodně, naučil jsem se personalizovat si čas pomocí mechanismu ToDo listů nebo poznámek. A funguje to. Z několika prostých důvodů. Jaké tři nejoblíbenější aplikace pro organizaci času tedy používám?

V čem mi aplikace a organizace času pomáhají?

  1. díky organizaci dne strávím mnohem méně času prokrastinací
  2. na přesný čas nastavená upomínka mě obvykle vždy donutí danou věc udělat a neodložit
  3. jelikož si píšu ToDo list, vím přesně, co jsem již udělal a co ještě udělat musím
  4. složitější věci, např. pracovní postupy, které nedělám každý den, si zapisuji. Jakmile je jednou za x měsíců potřebuji, vím, kde je mám . Nemusím tak hledat informace jinde.

Tři nejoblíbenější aplikace pro organizaci času (a jeden tip)

Pro organizaci času se spoléhám celkem na 4 aplikace, díky kterým jsem schopen si velice výrazně ulehčit práci.

Než se rozepíšu o konkrétních aplikacích, chtěl bych také říct, že si nemyslím, resp. nejsem toho názoru, že používáním těchto věcí člověk ztrácí na schopnosti pamatovat si věci. Tedy, že mozek zleniví. Ano, je fakt, že nechávám personalizaci času technologiím, nicméně i přes to stále rád čtu, vzdělávám se a dokonce si velice rád píšu klasické poznámky na papír nebo do elektronické čtečky knih. Dnešní doba se ale bohužel posunula mílovými kroky vpřed a na lidi se klade čím dál tím vyšší nárok na výkon. I přesto, že telefonní čísla na všechny členy rodiny znám nazpaměť, milerád zbytek seznamu nechám na starost telefonu. A přesně tak to mám i s personalizací času. Co mohu, nechám technologiím. Ulehčí mi to nejen práci ale i čas s ní strávený.

Ve výsledku těch aplikací nepoužívám mnoho. Vlastně pouze tři a k tomu jednu nativní vlastnost svého telefonu.

Co tedy od aplikací očekávám?

Prvním kritériem je, aby aplikace byla multiplatformní. Zjednodušeně řečeno, aby fungovala jak na telefonu, tak na tabletu, nebo v klasickém stolním počítači či notebooku. Druhé kritérium je, aby byla v cloudu. Tedy co zapíšu na jednom zařízení se musí nutně zapsat na všech, které jsou do aplikace připojené. Tím je v podstatě velmi jednoduše zajištěn fakt, že v celém ekosystému zařízení, které používám, budou aktuální data. Pak se nemůže stát, že když zůstane mobil doma, nebudu mít poznámky nebo kalendář u sebe.

Pojďme se tedy podívat na jednotlivé aplikace a jejich použití trochu blíže.

Google kalendář

Kalendář od společnosti Google používám prakticky od té doby, kdy jsem začal používat mobilní telefony na operačním systému Android. Důvod je jednoduchý. Kalendář mohu mít v telefonu, na počítači, ale i v chytrých hodinkách. Zapisuji si zde termíny schůzek, kontroly u lékařů, pracovní a volné dny, prostě všechno, co je potřeba v daný měsíc stihnout, nebo v nějaké minimální, přehledné době vidět. Díky tomu mám prakticky vždy po ruce přehled o tom, kdy mám volný čas a kdy nikoliv.

Zároveň používám kalendář i pro notifikaci věcí, které potřebuji v daný čas provést. Pokud vím, že musím v 10 hodin dopoledne někam zavolat, a existuje pravděpodobnost, že na to ve shonu zapomenu, dám si to právě do kalendáře. Kalendář mám spojený s hodinkami a tedy vždy pár minut před poznámkou v kalendáři dostanu informaci, že musím někam zavolat, nebo něco zařídit. Jednoduše tedy napíši poznámku do kalendáře a mohu daný problém vypustit z hlavy a věnovat se důležitějším věcem.

google calendar

One Note

Aplikaci One Note používám také velmi dlouho. Konkrétně na poznámky kratšího i velmi dlouhého charakteru. Mám ji rozdělenou na osobní a pracovní část. Jedná se v podstatě o poznámkový blok se záložkami, který je ale uložený v cloudu. Poznámky jsou dostupné na každém zařízení, kde jste v aplikaci přihlášeni do svého účtu. Osobně tam mám uložené pracovní postupy (většinou takové, které potřebujete jednou za rok, nebo dva), ale i důležité dokumenty všedního života. Jelikož One Note podporuje i psaní rukou, můžete si poznámky psát stylusem, či rukou na jakémkoliv zařízení, které podporuje dotyk (jedno jestli mobil, nebo notebook s dotykovým displayem).

Mám zde tedy uložené dokumenty hlavně dlouhodobého charakteru. Pokud se mě např. v servisu zeptají, kdy jsem naposledy v autě měnil olej nebo brzdové destičky, tak ano, mám to přesně tady a vím naprosto přesně, kdy to bylo a v jakém nájezdu kilometrů jsem dané věci měnil.

one_note

Microsoft ToDo

Komu se to nestává. Máte den, kdy je potřeba zařídit velmi mnoho věcí. Zavolat rodičům, ke kadeřnici, dojít po práci na nákup a asi bych mohl pokračovat. A přesně pro tenhle účel je skvělá aplikace ToDo od Microsoftu. Je multiplatformní, tedy funguje jak na Windows, tak např. i na Android telefonu a zároveň veškeré ToDo listy ukládá online. Osobně si do ní zapisuji nejen to, co musím daný den udělat, ale např. zde mám i nákupní seznamy. Chybí Vám něco v lednici, kuchyni, nebo koupelně, připíšete to jednoduše na seznam. Jakmile pak jdete nakoupit na nic nezapomenete.

Jednotlivé položky v ToDo listu si odškrtnete v momentě, kdy jsou hotové, nebo kdy už jsou v košíku. Takto si do aplikace zapisuju i úkoly ostatních. Např. pokud od někoho čekám nějakou provedenou práci, napíšu si jí stejně jako tu svou do ToDo. Pokud není hotová, vím, že je někdo v teamu ve skluzu a je potřeba ho kontaktovat.

ToDo listy je možné personalizovat taktéž do kategorií. Tedy můžete mít pracovní ToDo list, osobní ToDo list, seznam nákupů nebo kategorii, kam si zapisujete libovolné projekty, jako např. já servis motorky přes zimu (má vyměnit, vyměnil, opravil, vylepšil …).

microsoft todo

Automatické nahrávání hovorů

Tohle je úžasná věc. Vážně že ano. Vidle do této funkce mobilních telefonů hodilo až GDPR. V dnešní době již bohužel na trhu nenajdete mnoho telefonů, které tuto funkci mají nativně, tedy, že je vnitřně vlastní operačnímu systému, který mobil používá. Jelikož mám starší telefon Xiaomi MI-8, který toto uvnitř systému stále má, jsem rád, že mohu danou vlastnost telefonu využít. Je to pak již jen střípek, který přidává k personalizaci času tu pověstnou třešničku na dortu.

Zařizujete něco během jízdy autem a nemůžete si dělat poznámky? Nevadí, můžete si hovor poslechnout kdykoliv jindy a poznámky si udělat v momentě, kdy máte čas a prostor. Bohužel však tuto vlastnost nové telefony nemají. Od určitého data tuto funkci blokuje samotný Google, pokud se tedy bavíme o operačním systému Android. Je to z důvodu ochrany osobních údajů člověka, který Vám volá. Nicméně pokud danou funkci v telefonu zapnout můžete, rozhodně ji doporučuji. Vyplatí se.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje