Dobrý Anděl

Upraveno 6 prosince, 2023 06:19

Jelikož jsou Vánoce, den před Štědrým dnem, napadlo mě, jako kdysi, před několika lety, napsat malý kousek textu o dárcovství. Totiž kdy jindy by se měli lidi zamyslet nad tím, co mohou udělat dobrého pro ostatní. Je to již několik let, kdy jsem se přesně v podobný čas i já rozhodoval, že mám nějaké peníze nazbyt, a že by tyto peníze mohly někomu pomoc. Někomu, kdo je v nouzi a je jedno, zda zdravotní, finanční nebo osobní.

Sbírek, které se dělají pravidelně po celý rok je mnoho, ale zde jsem vždycky měl problém v tom, že tyto sbírky byly pro mě netransparentní a jednorázové. Nikdy jsem neměl sebemenší představu o tom, kde peníze skončí a v čem konkrétně pomohou. Případně, komu pomohou. Někteří mi to tedy mohou mít za zlé, ale osobně se těmto sbírkám vyhýbám. Chci mít prostě alespoň rámcovou představu, jak se s penězi naloží, kdo je bude spravovat, kam se budou posílat, nebo komu budou pomáhat.

A pak je tu otázka pravidelnosti. Na sbírku narazíte maximálně několikrát do roka, v rychlosti a patrně na nějakém náměstí, nebo v nákupním centru. Nemáte dost často ani čas si poslechnout, kdo a na co peníze vybírá. To je jedna věc. A že se Vám nemusí líbit konkrétní cíl sbírky, to je věc druhá.

Proto jsem cca před osmi roky skončil u Dobrého Anděla a tímto článkem bych chtěl zároveň poukázat na existenci této instituce. Dobrý Anděl pomáhá hlavně rodinám, které mají nemocné děti, nebo kde onemocněli samotní rodiče. A dost často velmi závažnou nemocí. Posílá peníze rodinám, které nemají finance na léčbu, případně na léčbu dávají veškeré úspory a finanční dary od Dobrého Anděla jim pomáhají zpříjemnit a zkvalitnit život.

Díky jejich webu, kde se zároveň musíte zaregistrovat, máte navíc absolutní přehled o každé Vámi poslané koruně i o tom, komu Vaše peníze odešly. Zároveň si také můžete přečíst příběh rodiny, které zrovna pomáháte. Osobně jsem ale tyto příběhy četl jen chvíli. Je to těžké čtení a dost často Vás to donutí trochu zastavit a popřemýšlet nad životem. Obzvláště, pokud jste rodič.

V momentě, kdy jste konfrontováni se situací toho, komu pomáháte, získáte k němu i nějakou, byť možná jen virtuální vazbu. A sledovat ty příběhy a to, jak pokračují, bývá někdy velmi těžké. Minimálně z emočního hlediska ano. Proto jsem se rozhodl je nakonec nečíst a jen pomáhat.

Jelikož je čas Vánoc, říkám si, že pokud někdo jednou narazí na tento článek, že se možná také zastaví, zamyslí, a možná se na Dobrého Anděla podívá. A možná mu to začne dávat stejný smysl, jako kdysi mě, před osmi roky. Je to dlouhá doba a těch příběhů na webu mám ve svém účtu mnoho. Pokud i Vy přemýšlíte, že byste chtěli někomu pomáhat, určitě se na Dobrého Anděla podívejte také. Každá pomoc se cení a byť i malá částka, odeslaná velkým počtem lidí, může nakonec udělat zázrak. A to nejenom o Vánocích, ale po celý rok.

Dobrý Anděl

Pomáhejte také – Dobrý anděl.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje