Proč je důležité doplňovat alternativní text k obrázkům

Upraveno 6 prosince, 2023 06:20

Při tvorbě webu, a nejenom na redakčním systému WordPress, je dobré již od samého začátku klást důraz na to, aby byl web nejenom obsahově kvalitní, ale když už mu věnujete tolik času, tak aby byl také dohledatelný. O SEO optimalizaci jste již možná něco málo slyšeli. Je to technika, která pomocí známých postupů zvyšuje pravděpodobnost, že někdo při hledání klíčové fráze přes vyhledávač narazí zrovna na Váš web. A čím výše bude umístěný, tím vyšší pravděpodobnost je, že uživatel na odkaz klikne a na Váš web se podívá. Trochu se tedy zaměříme na to, proč je důležité doplňovat alternativní text k obrázkům.

U textu je to jasné, vyhledává se podle fráze, nebo podle klíčového slova. Ale jak je to u obrázků? V podstatě velmi podobně.

Proč je důležité doplňovat alternativní text k obrázkům

Co se týče grafických prvků, i zde je možné každý element pojmenovat. Dělá se to pomocí tzv. alternativního textu. Něco málo k teorii. Vyhledávač jako takový neumí hledat obrázky podle toho, co na nich ve skutečnosti opravdu je. Vyhledávací roboti nejsou ještě tak daleko, že by uměly toto rozpoznat. Obrázky vyhledávají pomocí textu stejně, jako jakýkoliv jiný obsah webu.

Pokud do vyhledávače zadáte výraz hezké auto, tak kromě toho, že půjde výraz ryze subjektivní pro toho, kdo jej napsal, tak vyhledávač neumí najít obrázek s autem a navíc posoudit, zda je to auto hezké, či nikoliv. Obrázky hledá podle alternativního textu.

Alternativní text je totiž něco, co se k obrázku přidá jako popis toho, co na něm ve skutečnosti je. A právě alternativní text je poté vidět i ve zdrojovém kódu webu, který si vyhledávač načte a zaindexuje. Pokud tedy na web vložíte fotku automobilu, a jako alternativní text k takovému obrázku zadáte frázi “hezké auto“, je pravděpodobnost, že si Váš obrázek vyhledávač zaindexuje právě pod těmito klíčovými slovy. Pokud někdo poté bude tuto frázi hledat, je zde opět mnohem větší pravděpodobnost, že díky alternativnímu textu vyhledávač zobrazí právě Váš obrázek.

Nemusím dodávat, že když už uživatel Váš obrázek najde, pravděpodobně na něj klikne a díky tomu se dostane na Váš web. Čili tato technika doplňování textu k obrázkům jasně vede k tomu, že cíleně zvyšuje i větší dohledatelnost Vašeho obsahu na internetu.

Jak přidat alternativní text k obrázku ve WordPressu?

Jakmile ve WordPressu nahrajete obrázek, první, co po dokončeném uploadu uvidíte, je tato obrazovka.

Mazda 6 kombi, bílá barva
Co je to ALT (alternativní text) u obrázků

Jak si můžete všimnout, v pravé části obrazovky pro nahrávání obrázků jsou políčka pro doplnění alternativních textů. Konkrétně:

  • alternativní text
  • titulek
  • popis

Alternativní text v tomto kontextu je text, který se zobrazí v momentě, kdy z jakéhokoliv důvodu nebude možné obrázek zobrazit. Bude na FTP chybět, nebo zařízení, kterým se uživatel bude na web dívat nebude umět obrázek zobrazit. Tento text bude popisovat, co na obrázku mělo být. Zároveň je to také informace pro vyhledávač, který strojově zpracovává zdrojový kód pro indexaci, co na obrázku ve skutečnosti je. Tedy co je jeho grafickým obsahem. Popis poté trochu specifičtěji upřesňuje parametry zobrazovaného obsahu. 

Pokud tedy budete ke každému nahranému obrázku poctivě doplňovat alternativní popisky, budete si zároveň zvyšovat pravděpodobnou návštěvnost webu, jelikož uživatelé Vás budou moci dohledat nejenom přes klasické vyhledávání, ale i v situaci, kdy primárně hledali jenom konkrétní obrázek.

A pokud již uživatel na obrázek klikne a dostane se přes něj na Váš web, je možné, že si přečte i další obsah a na webu zůstane. A pokud jej zaujme Váš obsah, potažmo Vaše nabídka na webu, může se z uživatele stát i spokojený zákazník.

Texty k obrázkům pak doplňujte cíleně, pravdivě a s co nejlepším popisem daného obsahu. Jak jistě brzy pochopíte, nemá smysl k obrázku napsat text, bílé auto, a vložit obrázek červeného. Uživatel na takový obrázek stejně neklikne a vybere ve výsledcích jiný.

Alternativní texty tedy nepodceňujte a vždy poctivě doplňujte. Vyplatí se to. Navíc, nestojí to ani tolik času nebo úsilí, kolik by se mohlo na první dojem zdát.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje