Jak změnit šablonu vzhledu ve WordPressu

Upraveno 17 ledna, 2024 08:56

Pokud s WordPressem začínáte, první kroky, které Vás patrně budou zajímat se budou týkat vzhledu Vašeho webu. A s tím ruku v ruce souvisí i změna šablony vzhledu. Ta je poměrně jednoduchá a ve WordPressu velice intuitivní. Troufl bych si říct, že více, než samotná změna vzhledu je náročnější šablonu vybrat. Jsou jich stovky a ne každá je kvalitní, jak po stránce designu, tak i po stránce zdrojového kódu. Pokud si tedy kladete otázku, jak změnit šablonu vzhledu ve WordPressu, jste zde správně.

Na co se u šablony zaměřit?

Hlavním kritériem při výběru šablonu je to, jak se o ní vývojář stará. To poznáte obvykle i podle data poslední aktualizace. Pokud byla šablona aktualizována naposledy před několika roky a ano, jsou takové, je pravděpodobné, že o ní vývojář ztratil zájem a již na ní nepracuje. Kromě toho, že šablona patrně nebude obsahovat funkcionality, které byste od ní čekali, může zároveň zvyšovat míru bezpečnostního rizika pro web, z důvodu obsahu nějaké kritické chyby, kterou útočník zneužije. To, kdy byla šablona naposledy aktualizována zjistíte nejsnadněji na stránce wordpress.org, kde si kliknete v menu na odkaz Download & Extend >> Themes. Zde si vyhledáte Vámi požadovanou šablonu a v podrobných detailech uvidíte i datum poslední aktualizace.

zmena_šablony

Jak změnit šablonu vzhledu ve WordPressu

Postupujte následovně:

  • v levém menu administrace si klikněte na “Vzhled
  • v podmenu vyberte “Šablony
  • klikněte na tlačítko “Instalace šablon” 
  • do vyhledávacího pole zadejte název šablony nebo klíčové slovo
  • vyberte šablonu a klikněte na “Instalovat

Jak šablonu vzhledu aktivovat

  • klikněte opět v levém menu administrace na položku “Vzhled
  • vyberte v podmenu “Šablony
  • vyberte šablonu a klikněte na “Aktivovat
Jak změnit šablonu vzhledu ve WordPressu

Pokud se nyní podíváte na web, měla by na něm být aktivní Vámi zvolená a aktivovaná šablona. Tu poté můžete začít upravovat.

Oblíbené šablony

Mezi šablony, které považuji za velmi kvalitní a které používám osobně, bych zařadil:

  1. Sydney – https://wordpress.org/themes/sydney/
  2. GeneratePress – https://wordpress.org/themes/generatepress/
  3. Neve – https://wordpress.org/themes/neve/
  4. Astra – https://wordpress.org/themes/astra/

Kam se šablona ukládá?

Šablony vzhledu se na webserver ukládají do předem jasně definované složky. To je složka wp-content/themes. Každá šablona, kterou jste nainstalovali na WordPress zde má svou, stejně pojmenovanou složku. A nezáleží na tom, zda je šablona aktivní, nebo vypnutá

Čemu se vyhnout?

Varovný prst bych zdvihl na stahování šablon odjinud, než z administrace WordPressu, nebo přímo ze stránek vývojáře. Mnoho šablon vzhledu je placených a sumy za ně nejsou z nejmenších. Mnoho lidí se tedy uchyluje k tomu, že šablonu stahují “na černo” ze serverů, jako je např. ulozto.cz. Chtěl bych upozornit, a ve své praxi jsem tuto situaci mnohokrát zažil, že tyto šablony bývají dost často zavirované. Zanesete si tak na web kus softwaru, který dřív nebo později Vaše data poškodí a pokud v tu chvíli nebude po ruce zdravá záloha obsahu webu, přijdete o všechnu práci. Poté již nejde dělat nic moc víc, než celý obsah smazat a začít na novo. Pokud si ceníte alespoň trochu svého času a snažíte se vyhybat problémům, nestahujte placené šablony jen z toho důvodu, že se k nim dostanete zadarmo. Ve výsledku Vás totiž přijdou velice draho.

Na co nesmíte zapomenout, když měníte šablonu vzhledu?

Existuje několik věcí, na které je dobré pamatovat a které je dobré si připravit dopředu. Na toto téma se můžete podívat na kompletní článek zde: Na co nesmíte zapomenout u změny šablony vzhledu ve WordPressu

Více článků o WordPressu pro začátečníky

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 4 / 5. Počet hlasování: 2

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje