Uživatelé a uživatelská oprávnění ve WordPressu

Upraveno 6 prosince, 2023 06:22

V systému WordPress je možné vytvářet nové uživatelské účty a k těmto účtům také definovat jejich uživatelské role v systému. Každá role má svá oprávnění (k těm se dostaneme níže) a také možnosti, jak smí konkrétní uživatel zasahovat do systému a co může editovat nebo měnit. Pojďme se tedy podívat blíže na to, jak jsou na tom uživatelé a uživatelská oprávnění ve WordPressu

Uživatelé a uživatelská oprávnění ve WordPressu

Na vrcholu systému je administrátor (případně super administrátor), který má veškerá práva. Naopak uživatel, který nemá práva takřka žádná, je návštěvník.

Samotný WordPress umí v základu definovat celkem 5 rolí, WooCommerce 2 a Multisite WordPress přidavá oproti klasickému WordPressu jednu roli navíc.

WordPress

  • administrátor
  • šéfredaktor
  • redaktor
  • spolupracovník
  • návštěvník

WooCommerce

  • zákazník
  • správce obchodu

WordPress Multisite (role super administrátora)

  • super administrátor

Jak jsem uvedl výše, WordPress multisite má navíc oproti klasickému WordPressu ještě navíc roli super administrátora. Klasický administrátor u multisite spravuje a má kompletní práva vždy a pouze k jednomu danému webu pod touto platformou. Avšak super administrátor spravuje všechny weby, které jsou v systému vytvořené. Jde tedy v multisite o nejvyšší oprávnění, které může uživatel mít.

Jak vytvořit nového uživatele

Nového uživatele lze přidat v administraci pomocí levého menu, sekce uživatelé >> přidat uživatele. Pokud je to v systému umožněno, může se uživatel samozřejmě zaregistrovat na webu sám, pomocí registračního formuláře. To je vhodné např. u webů, kde se počítá např. s rozesíláním e-mailových informací.

uzivatel

Na screenshotu jsou navíc vidět další dvě role. SEO editor a SEO manager. Ty nejsou v základním systému WordPressu definovány. Zde jsou přidané díky externímu pluginu pro SEO optimalizaci.

Uživatelská práva – co daný uživatel smí a nesmí

Návštěvníci – mohou se přihlásit na vaše webové stránky ve WordPressu, mohou upravovat své uživatelské profily, zobrazit publikovaný obsah, ale nic víc bohužel v systému provádět nesmí, resp. ani nemohou.
 
Spolupracovníci – mohou přidávat nové příspěvky a upravovat své vlastní. Nemohou publikovat příspěvky, odstraňovat příspěvky, ani uploadovat soubory.
 
Redaktoři mohou psát, upravovat, publikovat a mazat své vlastní příspěvky, ale nikoliv již příspěvky napsané jinými autory. Mohou nahrávat soubory a prohlížet komentáře, ale nemohou je moderovat.
 
Šéfredaktoři – mohou psát, upravovat, publikovat a mazat příspěvky napsané jimi samými ale mohou to samé provádět i s příspěvky napsanými ostatními autory. Mohou nahrávat soubory, vytvářet v systému nové kategorie i štítky a také mohou moderovat komentáře.
 
Administrátoři – mají nad webovou stránkou úplnou kontrolu. Toto je jediná role, která může měnit nastavení webu, instalovat šablony vzhledu ale i nové pluginy. Také mohou přidávat nové uživatele nebo mazat stávající. Spolu s rolí administrátora se pak pojí další úlohy související se správou systému jako je např. aktualizace atd.
 
Super administrátoři mají admin přístup ke každému webu vytvořenému pomocí multisite platformy.
 

Je možné upravit uživatelská práva u jednotlivých skupin uživatelů?

Ano i ne. Jak je to tedy doopravdy? V základu toto WordPress neumožňuje. Práva jsou jasně daná a Vy můžete u uživatele pouze změnit kategorii, do které spadá. Čili můžete z redaktora udělat administrátora, nebo naopak. Avšak jaké bude mít pravomoci upravit nemůžete. Dodatečně ale toho lze docílit pomocí pluginu, který takové možnosti rozšiřuje. Jedná se např. o plugin Member.

Takto pak vypadá standardní editace uživatele v základním nastavení WordPressu bez externích pluginů.

Změna profilu uživatele ve WordPressu

Více článků o WordPressu pro začátečníky

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 5 / 5. Počet hlasování: 1

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje