Zrychlete si WordPress – vypněte WP CRON

Upraveno 6 prosince, 2023 06:23

Zrychlete si WordPress – vypněte WP CRON.  Automatický plánovač úloh, neboli CRON, se ve WordPressu stará o různé automatické akce. Tedy akce, u kterých není potřeba ruční zásah správce webu. Jde např. o plánované zveřejnění příspěvků a jiné akce, které se mají dít periodicky.

Problém WP CRONu je ale v tom, že se jedná o CRON virtuální. Ten se spouští při každé návštěvě webu uživatelem. Pokud máte web, kam chodí více uživatelů, může to mít zásadní vliv na rychlost, jelikož CRON má poté negativní vliv na načítání stránek a zatížení serveru.

Jak je uvedeno v upozornění na začátku článku, pokud máte poskytovatele webhostingu, který má v administraci zároveň i plánovač úloh, je lepší CRON ve WordPressu úplně vypnout a naplánovat jeho spouštění přes administraci poskytovatele webu, dejme tomu, každou půl hodinu. Automatické plánování úloh nabízí např. Forpsi.com pomocí jejich nástroje Timer

Zrychlete si WordPress – vypněte WP CRON

Vypnutí WP CRON pomocí wp-config.php

WP CRON, pokud máte přístup na FTP svého webu se vypíná velmi jednoduše. Přihlaste se na FTP svého webu a zde si ve hlavní složce WordPressu najděte soubor pojmenovaný jako wp-config.php. Editujte jej a vložte do něj tento řádek:

				
					define('DISABLE_WP_CRON', true);
				
			

Jakmile řádek do souboru wp-config.php vložíte, uložte jej.

Jak naplánovat automatické spouštění WP CRON

U každého poskytovatele to bude jiné. Nejprve se tedy informujte u svého providera webhostingu, kde v administraci můžete naplánovat automatické spouštění skriptů. Samotný proces je pak velice jednoduchý. CRON se dá totiž spustist pomocí této URL adresy (v příkladu si samozřejmě nahraďte jméno domény za vlastní):

https://vasedomena.koncovka/wp-cron.php?doing_wp_cron

U svého poskytovatele webhostingu tedy naplánujete úlohu, která bude cyklicky spouštět výše uvedenou URL adresu např. každých 30 minut. Tím se vyhnete spouštění CRONu v nechtěnou chvíli návštěvníkem webu, ale CRON za něj bude spouštět naplánovaná úloha u poskytovatele webu. Díky tomu opět trochu více optimalizujete rychlost načítání svého webu a tím si zajistíte i mírně vyšší rychlost, hlavně, pokud máte web, který je aktivní a má více návštěvníků během dne.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje