Jak bojovat proti dezinformacím

Upraveno 6 prosince, 2023 06:23

Žijeme v moderní době, kdy prakticky každý z nás má nějaký druh zařízení pro konzumaci obsahu. Minimálně můžeme mluvit o tom, že prakticky drtivá část populace, žijící v České republice má při nejmenším mobilní telefon, počítač, tablet, notebook, nebo cokoliv jiného, co má přístup k internetu a jeho obsahu. Součástí našich životů se také v nemalé míře staly sociální sítě. Twitter, Instagram či Tiktok. Každý den tak čelíme záplavě informací, které je někdy poměrně těžké rozklíčovat ve smyslu toho, zda je daná informace relevantní, nerelevantní, nebo zda je s námi někým manipulováno. Otázka tedy zní, jak bojovat proti dezinformacím?

Jak bojovat proti dezinformacím

Kritické myšlení se stalo doménou hlavně lidí, kteří nejsou pohodlní. Kteří opravdu stojí o to, aby informace, které k nim doputují, měly vypovídající hodnotu. Aby zdroj, ze kterého čerpají, byl důvěryhodný a informace, kterou mají před sebou, měla pro svá tvrzení nějaké relevantní důkazy. Již dávno neplatí pravidlo, že když to psali na internetu, musí to být nutně pravda. I mnoho politiků rádo sklouzne k šíření lží. A je úplně jedno, zda jsou to lži šířené nevědomě, nebo, což je horší možnost, šířené vědomě, s cílem ovlivnit určitou skupinu lidí a tu si poté naklonit na svou stranu pro případné další volby.

Na co bych se chtěl alespoň v základu podívat, je, jak alespoň určitým způsobem zjistit, zda informace, na kterou se dívám, pokud je doplněna grafickým materiálem, je pravdivá, nepravdivá a nebo u ní nelze dohledat žádný jiný zdroj  a má tedy u sebe velký, červený vykřičník.

Příspěvky na Facebooku

Vše bych chtěl demonstrovat na příkladu. Na příkladu, který celkem nedávno sdílel jeden člověk z okruhu mých přátel na sociální síti Facebook. Příklad, který chci popsat, se bude týkat aktuální války na Ukrajině a chtěl bych na něm demonstrovat, jak poměrně jednoduchým a rychlým způsobem v dnešní době můžeme zjistit, zda je informace pravdivá, nebo nikoliv. Pojďme se na to podívat.

Informace, kterou bych chtěl na tomto příkladu rozklíčovat, byla uživatelem vložena na Facebook a poskytuje nám informaci tohoto znění:

Zajatý ukrajinský voják podstupuje lékařskou prohlídku. Jeho tetování potvrzuje, jak důležitý je proces denacifikace Ukrajiny. Takovým lidem český protektorátní premiér Fiala dodává munici a zbraně.

fake_news

Ok, informaci máme a pojďme se podívat, jak konkrétně zde zjistit, zda je to pravda. Z poloviny máme vyhráno, protože informace je doplněna fotografií a my si můžeme ověřit, o jakou fotografii jde, zda koluje někde na internetu a pokud ano, tak jaký text ji doplňuje.

Tomuto postupu  říkáme reverse image search. Tedy reverzní hledání obrázků. V principu obvykle hledáte obrázky podle nějakého výrazu či textu. Zde je to naopak. Hledáte informace podle již existujícího obrázku. Používáte tedy zcela opačný postup.

Já osobně aktuálně používám celkem jednoduchou možnost, jak reverzně vyhledávat přímo z prohlížeče. Používám pro konzumaci obsahu Google Chrome, takže doplněk, o kterém budu mluvit, budu směrovat na tento prohlížeč. Nicméně stejný doplněk je i pro jiné prohlížeče, minimálně pro Firefox

Jak bojovat proti dezinformacím pomocí rozšíření TinEye

Jedná se rozšíření, které se jmenuje TinEye. Je dostupné zde:

FirefoxTinEye
ChromeTinEye

Na odkazy, které jsem uvedl, výše stačí pouze kliknout podle typu prohlížeče a nainstalovat doplněk. Ten se poté integruje do prohlížeče a používá se přes pravé tlačítko myši, kde v kontextovém menu přibyde další položka pro reverzní hledání informací. Vraťme se ale zpět k tomuto konkrétnímu případu. Na této fotce jsem tedy pouze stiskl pravé tlačítko myši a zvolil akci doplňku pro reverzní vyhledání obrázku.

fake1

Po reverzním vyhledání jsem dostal tyto výsledky:

fake2

Už nyní na první pohled vidím, že tato informace bude lživá. Proč? Jak je vidět z výsledků, TinEye dohledal weby, kde byla stejná fotografie použita již v roce 2O15, 2016, ale i v roce 2008. Jedná se tedy minimálně o 14 let starou fotografii, která ani náhodou nemůže odpovídat popisu v příspěvku, který sdílel jeden z mých přátel na Facebooku. Ne, opravdu to není zajatý ukrajinský voják z aktuálního konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem.

Pojďme tedy jeden z odkazů rozkliknout a hledat dále. Díky tomu se dostávám na fórum berserkers.3dn.ru, kde byl obrázek nahraný jeho uživatelem již dokonce v roce 2007. Dále nacházím web s touto informací, kde zjišťuji, že fotka je pořízena z Běloruského vězení. A po cca minutě hledání dostávám původní fotografii, která vznikla v roce 2005.

fake4

Díky reverznímu hledání a např. zde použitému doplňku TinEye, jsem byl schopen prakticky v jedné minutě rozklíčovat, že informace z příspěvku je lživá a jde o podvod a manipulaci s lidmi.

Jak bojovat proti dezinformacím – závěr.

V dnešní době hybridní války je internet plný informací, na které je nutné si dát pozor. Některé informace jsou pouze lživé, některé ale mohou být doslova nebezpečné. Zde máte jednoduchý návod na to, jak být alespoň minimálně ostražitý a naučit se používat vlastní hlavu. Hledat zdroje, na kterých budete schopni posoudit, zda Vám daná informace dává smysl, nebo je to absolutní pitomost. Je potom na Vás, jak s informací naložíte. Minimálně ale budete znát původ a to, že informace, která Vám byla nabídnuta, není pravdivá.

Dělejte si tedy vždy vlastní průzkum a nikdy nedejte na to, co říkají nebo sdílejí ostatní. Ověřujte si informace a hledejte kvalitní zdroje. A nakonec? Nakonec se nikdy nebojte majitele účtu konfrontovat se skutečností, že šíří nesmysl a nebezpečnou či lživou informaci. A nemusí to být jen informace týkající se aktuální války. Ještě v živé paměti máme snad všichni poslední dva roky epidemie Covidu. Ten nás už tehdy měl naučit používat vlastní hlavu a přemýšlet. Leč, nenaučil.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 5 / 5. Počet hlasování: 1

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje