Jak zapnout GZIP kompresi pomocí souboru .htaccess

Upraveno 6 prosince, 2023 06:25

Moderní webové stránky obsahují kromě obrázků mnoho prvků, které na první pohled nejsou běžnému uživateli webu viditelné. Může jít o písmo, CSS soubory a mnohé jiné další prvky webu, které je nutné dostat ze strany serveru až k uživateli, do jeho prohlížeče. Čím větší je objem dat, které je nutné přesunout, tím větší nároky na čas prvního načtení webu vznikají. V mnohém se dá při načítání webu pomoct díky cache pluginům a tedy aktivního ukládání dat do mezipaměti, nicméně, co dále může výrazně pomoct rychlejšímu načítání webu je tzv. GZIP komprese. Pojďme se tedy nyní podívat na to, jak zapnout GZIP kompresi pomocí souboru .htaccess.

Jak zapnout GZIP kompresi pomocí souboru .htaccess

Použití GZIP komprese jednotlivých částí stránek umožní snížit objem stahovaných dat. Princip komprese je takový,  že data na straně serveru zkomprimujete, čímž snížíte jejich velikost. Data poté putují klasickou cestou do prohlížeče uživatele, který se dívá na webové stránky. Na samém konci prohlížeč, který data obdrží, soubory dekomprimuje a zobrazí v podobě webových stránek.

Je zde přímý poměr mezi rychlostí a kladeným výkonem, což je logické. Zvýší se rychlost načítání, ale také se zvyšují nároky kladené na výkon. Server musí zabalit data před odesláním a prohlížeč musí data dekomprimovat před zobrazením, takže data neputují v “surovém stavu”. Jde o proces komprimace a dekomprimace.

Připojení na FTP

Komprimace GZIP, pokud je podporována na serveru, se obvykle zapíná pomocí editace souboru .htaccess, který je dostupný na FTP (linuxové servery). Na FTP je možné se připojit pomocí FTP klienta. Jedním z nich může být např. Total Commander.

.htacces soubor a jeho editace

Pro zapnutí GZIP komprese se musíte nejprve připojit na FTP a najít soubor .htaccess. Tento soubor obvykle naleznete v root složce Vašeho webu, kde se nacházejí ostatní data, která se zobrazují pod doménou v prohlížeči. Pokud používáte FTP klienta Total Commander, soubor lze editovat jednoduše pomocí označení myší a následným stiskem funkční klávesy F4.

Direktivy, které se do .htaccess souboru vkládají

Direktivy, které zapínají GZIP kompresi a které se vkládají do .htaccess souboru si můžete zkopírovat níže.

				
					<IfModule mod_deflate.c>
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/json
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/font-sfnt
  AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
  AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
  AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
  AddOutputFilterByType DEFLATE image/vnd.microsoft.icon
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
</IfModule>
				
			

Po vložení těchto direktiv do souboru .htaccess tento uložte a web vyzkoušejte. Také případně otestujte jeho rychlost pomocí online nástrojů, jakými mohou být např. Google PageSpeed Insight. Před testováním rychlosti a výkonu webu či toho, zda GZIP komprese má vliv na rychlost webu, doporučuji smazat cache, pokud je na webu jakýkoliv cache plugin používán.

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje