Efekty písma v Elementoru – Text stroke & transparent

Upraveno 6 prosince, 2023 10:48

Elementor, stejně jako u jiných objektů, umí zvládat různé efekty i u písma. V dnešním článku bych se chtěl podívat na to, jak udělat transparentní písmo s jasně viditelným, barevným okrajem. Níže jsem udělal dva příklady. Jeden je bez pozadí, druhý naproti tomu s pozadím, aby byl vidět rozdíl. Na příkladu s pozadím je posléze jasné, proč kromě tzv. text stroke efektu, tedy okrajů okolo písma, budeme chtít mít vnitřní část písma transparentní (což není vždy  nutné, nebo žádoucí, samozřejmě). V tomto článku tedy koukneme ns efekty písma v Elementoru – Text stroke & transparent.

Efekty písma v Elementoru – Text stroke & transparent

PŘÍKLAD 1

PŘÍKLAD 2

Jak je vidět na prvním příkladu, je písmo na bílém pozadí a bez obrázku. V druhém příkladu je písmo již v bloku s pozadím, kde je žádoucím efektem, aby pozadí bylo vidět i skrze písmo.

Jak to může vypadat na reálném webu se můžete podívat např. zde.

Takovýto text se dá vytvořit pomocí dvou nastavení. První nastavení je pomocí CSS a text stroke, druhé nastavení je pak pomocí transparentního písma (resp. nastavení transparentní barvy).

V prvním kroku si tedy vytvořte blok a do něj přesuňte widget písma. Napište požadovaný nadpis či text a pomocí záložky CSS definujte velikost písma a jeho umístění.

CSS třída

Nyní si u bloku písma definujeme CSS třídu. V mém příkladu jsem si ji pojmenoval jako outlineheader v příkladu prvním a jako outlineheader1 v příkladu druhém. Definice CSS třídy se provádí přes záložku “Pokročilé“.

text_3

Okraje písma

Teď si pojďme vytvořit okraje písma. K těm se dostaneme přes záložku “Pokročilé“, kde zvolíme možnost “Custom CSS“. Do vlastního CSS vložíme níže uvedený kód. Položka 2px nám definuje tloušťku okraje a část s kódem #000000 nám definuje barvu. V tomto případě černou. Generátor kódu barev můžete využít např. zde.

				
					.outlineheader { -webkit-text-stroke: 2px #000000; }
				
			
text_5

Transparentní písmo

Nyní jsme tedy ve fázi, kdy máme blok s textem, máme u něj definovanou CSS třídu a máme také vytvořené okraje v požadovaném barevném provedení. Pojďme tedy vnitřek písma udělat transparentní. Postupujte takto:

  • klikněte na nastavení písma
  • přesuňte se na záložku CSS
  • zvolte textový editor
  • klikněte na barvu textu
  • posuňte nastavení transparentnosti na maximum
text_4

A jsme ve finále. Nyní máte písmo, např. nadpis, které má barevný okraj, vnitřek písma je transparentní a neruší nastavené pozadí. Jak takový efekt využít na webu je vidět zde:

text_main

Více článků o Elementoru

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje