Jak psát SEO optimalizované články ve WordPressu

Upraveno 6 prosince, 2023 06:26

Pro každého, kdo má vlastní webovou prezentaci, případně blog, je velmi důležité, aby byl přes moderní vyhledávače k nalezení. Tedy nejlépe, aby byla jeho stránka po zadání klíčových slov na prvních pozicích ve vyhledávání. Pokud pominu SEO optimalizaci celého webu a jeho přizpůsobení pro vyhledávací roboty, dalším důležitým aspektem je styl, kterým píšete a obsah webu či blogu, který čtenářům předkládáte. Je tedy důležité také vědět, jak psát SEO optimalizované články ve WordPressu. Existuje několik pravidel, které je vhodné dodržovat a znát. Pojďme se na několik důležitých z nich podívat. Usnadní Vám cestu k tomu, jak být více vidět na internetu.

Jak psát SEO optimalizované články ve WordPressu

Jak psát SEO optimalizované články ve WordPressu

Délka vět je důležitá

Co se týče délky vět a souvětí v textu, obecné pravidlo říká, že co se týče optimalizace pro vyhledávače, neměly by věty obsahovat více jak 20 slov. V tomto případě je tedy mnohem lepší používat věty kratší, výstižnější a namísto dlouhých souvětí použít raději více vět, zato kratšího charakteru. Tento odstavec je tedy jasným příkladem, čeho se vyvarovat.

Jak dlouhé mají být odstavce?

Stejné pravidlo jako pro věty platí i pro délku odstavců. Pokud je odstavec příliš dlouhý, čtenář se v něm po chvíli může ztratit a jeho koncentrace se pravděpodobně přesune jinam. Možná i na jiný web. A to nechcete. Tedy i u odstavců platí, že je lepší psát kratší a výstižnější odstavce a ty poté od sebe oddělovat jasně viditelnými nadpisy.

Pozor na délku textu

U celého textu stránky nebo příspěvku na blogu pravidlo odstavců a vět neplatí. Zde je to naopak. Aby byl text a obsah článku pro vyhledávač zajímavý, měl by mít určitou délku. Za obecné pravidlo se považuje alespoň 300 slov. Krátké články a popisy na stránkách tedy nemusí být nutně vhodné. Pokud píšete blog, snažte se, aby obsah článku měl alespoň tuto minimální délku.

Pasivní hlas

V obsahu článku na blogu se snažte pasivnímu hlasu vyhnout. Aktivní hlas je v textu mnohem jasnější a přitažlivější. K pochopení aktivního hlasu si můžeme ukázat tyto dva jednoduché příklady:

Pasivní hlas: Výrobky jsou naší firmou odesílány včas.
Aktivní hlas: Naše firma výrobky posílá vždy rychle a díky tomu jsme jednička v doručování.

Jak psát SEO optimalizované články ve WordPressu

Nadpisy a podnadpisy

U rozdělení odstavců používejte nadpisy. Pokud sice dlouhý text oddělíte do několika odstavců, ale tyto odstavce jasně nedefinujete nadpisem, pro vyhledávače to může být problém. I pro čtenáře je poté mnohem komplikovanější se v textu orientovat. Používejte nadpisy H1, H2, H3. Pokud do nadpisu vložíte i klíčová slova, použitá v nadpisu, jedině dobře.

Různorodé věty

Opět narážíme na problém, že mnoho lidí v textu používá stále stejná slova a slovní obraty. Nejhorší jsou situace, kdy je v jednom odstavci několik vět, které začínají stejným slovem nebo frází. Snažte se tedy slova měnit, používat jiné fráze a slovní spojení. Text bude zajímavější a čtenáře tak více vtáhnete do jeho obsahu.

Aktivně komunikujte se čtenářem

Pokládejte čtenáři řečnické otázky. Pokud píšete článek, není na škodu čtenáře oslovit. Můžete použít věty typu “Co myslíte …..?” nebo “Jak byste se zachovali vy …..?” apod. Čtenáře tím udržíte ve střehu mimo jiné i proto, že bude muset nad textem i položenou otázkou sám uvažovat.

Obrázky

podle toho, co na obrázcích reálně je, ale podle toho, jaký mají popisek. To je to, co vyhledávací robot skutečně vidí. V momentě, kdy budete na Googlu vyhledávat obrázek svého oblíbeného automobilu, nebude vyhledávač hledat obrázek podle toho, jestli na něm daný automobil ve skutečnosti je, nebo nikoliv, ale podle toho, že takový obrázek bude jako popisek mít uložený daný model a značku Vašeho oblíbeného auta. Jednoduché pravidlo říká, že obrázek bez popisku je pro vyhledávacího robota absolutně nezajímavý.

Jak psát SEO optimalizované články ve WordPressu

Tranzitní slova

Tato slova pomáhají orientovat se v textu. Mohou to být slovní spojení typu “rád bych zdůraznil…” nebo “zde je návod jak ….”.

Trpný rod

Stejně jakou pasivního hlasu se snažte trpnému rodu vyhnout. Mnohem lepší a z hlediska SEO v textu výhodnější je používat rod činný. Rozdíl mezi těmito rody je následující:

rod činný: někdo opravil auto (někdo se tedy podílel na tom, že se auto opravilo)
rod trpný: auto bylo někým opraveno (auto samotné se zde na opravě nikterak nepodílelo)

Odkazy

Používejte v článku odkazy a to jak externí, tak interní. Pokud ve svém článku píšete o něčem, co už na svém blogu máte, použije interní odkaz na takový článek nebo stránku, kde jste již o této věci hovořili. To samé platí i o externích odkazech. Pokud použijete výraz, který nemusí každý znát, nebojte se tento výraz použít jako odkaz např. na Wikipedii, kde se dané téma rozebírá. Externí i interní odkazy co se týče SEO pomáhají. Interní odkazy v článku navíc navedou vyhledávacího robota na další části Vašeho webu, které může prozkoumat a případně také zaindexovat do vyhledávání

Jak vidíte, je toho poměrně hodně, co je dobré v textu dodržovat. Zaroveň to není rozhodně vše, na co je potřeba si dávat pozor. Nicméně, pokud se budete držet alespoň těchto několika základních pravidel, uvidíte, že Google, Seznam i jiné vyhledávače Vás nakonec začnou indexovat mnohem více, než tomu bylo v době, kdy jste tato pravidla neznali.

Více článků o WordPressu

Celá kategorie je zde

Web je vytvářen s pečlivostí k obsaženým informacím. Snažím se poskytovat kvalitní a užitečný obsah, který ostatním pomáhá, nebo je inspiruje. Pokud jste spokojeni s mou prací a chtěli byste mě podpořit, můžete to udělat prostřednictvím jednoduchých možností.

Byl pro Vás tento článek užitečný?

Klikni na počet hvězd pro hlasování.

Průměrné hodnocení. 0 / 5. Počet hlasování: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první

Jak užitečný vidíte tento článek.

Sledujte mě na sociálních médiích.

Je mi líto, že pro Vás nebyl článek užitečný.

Jak mohu vylepšit článek?

Řekněte mi, jak jej mohu zlepšit.

newsletter

Odebírejte Newsletter

Buďte v obraze! Připojte se k odběru newsletteru a buďte první, kdo získá nejnovější informace přímo do vaší e-mailové schránky. Sledujte aktuality, exkluzivní události a inspirativní obsah, přímo na Vašem e-mailu.  

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře/ů
Vložené zpětné vazby.
Zobrazit všechny komentáře.

Pokud mi chcete napsat rychlou zprávu, využije, prosím, níže uvedený
kontaktní formulář. Děkuji.

Další Kontaktní údaje